Madzin Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 W dniu 11.04.2024 o 17:42, michal79 napisał(a): Miałem dzisiaj podobny scenariusz. W jednej rodzinie pół uliczki pszczół, matka, pół dłoni czerwiu, już zasklepianego. Z różnych względów podjąłem decyzję o ratowaniu. Zrobiłem to tak: 1. Z rodziny ratowanej wyjąłem skrajną (pustą) ramkę i przesuwając inne ramki zrobiłem miejsce obok tej, na której był czerw i resztka rodziny. 2. Tę ramkę i uliczkę, na której były pszczoły, zasłoniłem częściowo gazetą. 3. Z rodziny ratującej wyjąłem ramkę z czerwiem na wygryzieniu i pszczołą obsiadającą, upewniając się, że nie zabieram matki. 4. Ramka "ratująca" dostała parę dymków z podkurzacza, po czym została odstawiona na kilka minut na ziemię, oparta o drzewo. 5. W tym czasie resztka rodziny ratowanej również dostała dymu do zajmowanego korpusu. 6. Dla pewności ramka "ratująca" dostała jeszcze trochę dymu z podkurzacza i zostały wstawione do ula tak, aby częściowo odzielała je gazeta (aby była w uliczce, między plastrem "ratującym" a "zajmowanym" przez ratowaną rodzinę. 7. Ul został zamknięty, a wylotek zatkany trawą. Trawa zostanie wyjęta wieczorem... Rezultaty za ok. 10 dni. A po co te gazety i jakieś odczekanie ? Ja gazety dawałam jak łączyłam całe rodziny . Teraz po prostu dymie rodzine , wybieram ramkę sprawdzam czy nie ma matki przenoszę do drugiego ula przed włożeniem odymiam te co maja ja dostać i koniec . Ten biedny jest zwężony zeby było cieplej wiec tylko odsuwam ramkę z pokarmem i wsadzam ramkę od innej rodziny a obok zaraz jest czerw złożony już przez ta rodzine słaba . Nie zatykam nic nie kombinuje . Daj znać co tam z tego wyjdzie . 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 10 godzin temu, Madzin napisał(a): A po co te gazety i jakieś odczekanie ? 😁 Trzeba jeszcze wybrać odpowiednią prasę 🙂 Nie każda prasa spełni swoje zadanie edukacyjne . 😃 Poza tym na Północy Polski a na Południu to są inne strefy klimatyczne. Często Południowcy pszczelarze nie rozumieją tych z Północy , gdzie klimat i silne zimne wiatry od morza sprawiają że trzeba uwzględniać tą specyfikę . Silny zimny wiatr potrafi mocniej wychłodzić rodzinkę nawet przez wylotek w ulu jak pajączki są na górze otwarte . 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 6 godzin temu, Tadek11 napisał(a): Silny zimny wiatr potrafi mocniej wychłodzić rodzinkę nawet przez wylotek w ulu jak pajączki są na górze otwarte Prawda. I taki przykład mam u siebie w pasiece, gdzie zmuszony byłem zimować bez powałki, a nawet żadnej folii nie miałem pod ręką. Daszek ze styroduru lecz wentylowany. Mimo to rodzinka słabą wyszła z zimowli. Obecnie opatulona dochodzi do siebie. Może zdąży na koniec rzepaku:) Cytuj
Madzin Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 8 godzin temu, Tadek11 napisał(a): 😁 Trzeba jeszcze wybrać odpowiednią prasę 🙂 Nie każda prasa spełni swoje zadanie edukacyjne . 😃 Poza tym na Północy Polski a na Południu to są inne strefy klimatyczne. Często Południowcy pszczelarze nie rozumieją tych z Północy , gdzie klimat i silne zimne wiatry od morza sprawiają że trzeba uwzględniać tą specyfikę . Silny zimny wiatr potrafi mocniej wychłodzić rodzinkę nawet przez wylotek w ulu jak pajączki są na górze otwarte . Nie zaprzeczam bo u mnie już puste miseczki budują nie tylko na wezie a także z boków ramek, masa grubych trutni panoszy się po ulach . Wszystkie rzepaki żółte , gruszki już skończyły kwitnienie , za kilka dni opadną resztki płatków jabłoni. Na kasztanie już kilka otwartych kwiatów , lipa ma już pąki kwiatowe ….. o akacji nie wspominam. W jedna noc ma być przymrozek w przyszłym tygodniu … Kwitnie czeremcha. Przy okazji miodobrania (jeśli będzie co ) będę sprawdzać jak będą się łączyć pszczoły miodniowe ze słaba rodzina (bez gazety) 😅 . W zeszłym roku zrobiłam nalot na inna rodzine (pakiet zrobiony w czerwcu , ale coś sknociłam i no trochę słaba mi ta rodzinka pakietowa wyszła) zamieniłam je miejscami . Wszystko poszło zgodnie z planem . Słaby się wzmocnił i ruszył z kopyta a tamten osłabił i przestał mieć chęci do ucieczki . Góra ma folie jest zamknięte na głucho plus ocieplenie, dol narazie zamknięty do czasu aż te chłody przejdą . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi