Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W niektórych ludach często nadawano ludziom imiona związana z przyrodą czy zwierzętami.
W literaturze z dawnych czasów możemy spotkać takie piękne imię jak Debora, czyli Pszczoła.
Oczywiście, takie imię również w naszych czasach wystepuje.

Ale nawiązując do dawnych czasów zastanawiam się, czy czasem takie imię nie miało związku z pszczelarstwem?
Często nadawano komuś imię lub przydomek związane z jego rzemiosłem. Tak i w tym przypadku kobieta mogła być pszczelarką.
Czy tak było? Możliwe.

Chociaż pszczelarstwo kojarzy się z mężczyznami, to panie równie dobrze radzą sobie w tym zawodzie.

W naszych czasach, można powiedzieć, że jest coraz większy zastęp pań, które pokochały pracę z pszczołami.

Bo praca z pszczołami zwłaszcza w małych i średnich pasiekach, to pasja połączona z miłością do tych owadów.
Co o tym myślicie?

Opublikowano
Godzinę temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Bo praca z pszczołami zwłaszcza w małych i średnich pasiekach, to pasja połączona z miłością do tych owadów.
Co o tym myślicie?

Myślę, że to czasem nawet taka toksyczna miłość, skutkująca kaleczącą nadopiekuńczością.

Godzinę temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

W literaturze z dawnych czasów możemy spotkać takie piękne imię jak Debora, czyli Pszczoła.

Sprawdziłem w polskim rejestrze imion. Nie ma... 

Apolonia jako drugie imię - 6370 razy.

https://dane.gov.pl/pl/dataset/1667,lista-imion-wystepujacych-w-rejestrze-pesel-osoby-zyjace/resource/54110/table?page=1&per_page=20&q=pszczoła&sort=

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, michal79 napisał(a):

Sprawdziłem w polskim rejestrze imion. Nie ma... 

Zobacz imię: Debora, które znaczy Pszczoła.

Pisałem o tym w tekscie :)

6 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Oprócz tego greckie imię Melisa, to też znaczy Pszczoła :)

Edytowane przez Zbyszek Mazur
Opublikowano (edytowane)

Tak, ale imię to ma korzenie hebrajskie (biblijne) i w tym języku znaczy pszczoła. Myślę że u nas tu nikt się nie zastanawiał nad znaczeniem tego imienia, tylko zostało nadawane bo komuś się podobało. 

Natomiast nie tyle imienia w naszym języku co nazwiska wywodziły się z profesji jaką ktoś piastował, albo miejsca zamieszkania czy innego czegoś wyróżniającego się na podstawie czego przyjmowano nazwisko. Patrz Kowalski bo kowal, Zalas bo mieszkał za lasem. Smolarczyk bo np. zajmował się smołą.

Edytowane przez hurriway
Opublikowano
16 minut temu, hurriway napisał(a):

Natomiast nie tyle imienia w naszym języku co nazwiska wywodziły się z profesji jaką ktoś piastował, albo miejsca zamieszkania czy innego czegoś wyróżniającego się na podstawie czego przyjmowano nazwisko. Patrz Kowalski bo kowal, Zalas bo mieszkał za lasem. Smolarczyk bo np. zajmował się smołą.

To prawda, dlatego napisałem, że w "niektórych ludach" :) Jak się czytało lub oglądało filmy o indianach, to oni mieli tego typu imiona jak: sokole oko lub tego typu.

W moim wpisie raczej zastanawiam się, czy komuś, komu w danym kraju nadano imię Pszczoła, miało zwiazek z wykonywaną pracą :)

Opublikowano
4 godziny temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Zobacz imię: Debora, które znaczy Pszczoła.

Pisałem o tym w tekscie :)

Oj, nie załapałem. Teraz już rozumiem. 

Na początku 2024 mieliśmy w Polszcze 424 kobiety o imieniu Debora ! ;) 

Opublikowano
W dniu 14.12.2024 o 07:42, Zbyszek Mazur napisał(a):

......................................................

Z tego co w necie , to Debora to imię z hebrajskiego postać ze starego testamentu , kobieta sędzia rozumiana przez Izraelitów 1200 lat pne.  , a nie pszczoła jak by tłumaczyło  dwuznaczność tego słowa w języku hebrajskim  . U nas też zdarzają się słowa takie same dwuznaczne i rozumiane w zależności od kontekstu. 

Ale czy nadać kobiecie w języku Polskim  imię "Pszczoła"  ? 😁 Nie wiem nawet czy w Urzędzie Stanu Cywilnego by się zgodzili ?  Wyobraź sobie jaką krzywdę by zrobili rodzice dziewczynce nazywając ją w polskiej transkrypcji  np.  "Pszczoła Kowalska "

Czy nie miała by pretensji do rodziców za takie imię ?  😐   Żaden cudzoziemiec by tego imienia nie powtórzył poprawnie nie kalecząc to imię ,  a zatem i samej osoby której nadano takie imię . 

Co do reszt wywodu w polskim języku Debora to ładnie brzmiące imię jak ktoś nie zna hebrajskiego i oczywiście sporo jest kobiet pszczelarek ale to nie powód że by dać takie imię teraz obecnie , jak pszczelarstwo polskie  i tak upada w dobie globalizacji  fuszerstw miodu , bo są rejony Świata , że sezon pszczelarski trwa prawie cały rok ,  a u nas tylko trzy miesiące.  

Paradoksy słowne rozumiane w różnych nacjach się często zdarzają.

Na przykład słowo " szukać"  sprawdź sobie znaczenie  tego słowa  w języku Słowackim ? 😁

Tak że nadawanie imienia swoim potomkom trzeba dokonywać rozważnie .

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

Ale czy nadać kobiecie w języku Polskim  imię "Pszczoła"  ? 😁 Nie wiem nawet czy w Urzędzie Stanu Cywilnego by się zgodzili ?  Wyobraź sobie jaką krzywdę by zrobili rodzice dziewczynce nazywając ją w polskiej transkrypcji  np.  "Pszczoła Kowalska "

Czy nie miała by pretensji do rodziców za takie imię ?  😐

Całkowicie się zgadzam, chociaż słyszałem jak niektórzy celebryci dziwne imiona nadali swoim dzieciom :)

Dziękuję za wyrażone zdanie. Pozdrawiam

Edytowane przez Zbyszek Mazur
Opublikowano
2 godziny temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Całkowicie się zgadzam, chociaż słyszałem jak niektórzy celebryci dziwne imiona nadali swoim dzieciom :)

Dziękuję za wyrażone zdanie. Pozdrawiam

Dzisiaj czytałem że jeden z aktorów nadał swojemu synowi noworodkowi imię  "Romeo " 😊