Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Dlaczego psczelarze po 40-stce dostają neiwielki procent refundacji?

Bardzo logicznie prodstawił to pszczelarz z Wąchocka.

Wiem, że na ten temat jest przynajmniej kilka filmów, ale wybrałem ten.

Czy ktoś korzysta z tego programu i chciałby się podzielić na co brał dotację?

Ja niestety nie brałem a związane jest to z przepisywaniem gospodarstwa na młodych :) Tylko że ściągło się to w czasie :) 

Posted
4 godziny temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Dlaczego psczelarze po 40-stce dostają neiwielki procent refundacji?

Bo są nieperspektywiczni z tytułu widzenia gospodarki .

Posted
4 godziny temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Czy ktoś korzysta z tego programu i chciałby się podzielić na co brał dotację?

Ten temat refundacji opanowali kombinatorzy z kasą na darmowe granty.  A pszczelarstwo upada w Polsce i nie denerwuj nas pszczelarzy takimi pytaniami , bo młodzi już nie widzą w tym biznesu  , a starzy wszystko co potrzebne to mają  i nawet mają konkurencje Biedronki , Carrefoura , Lidla it. i są nabici w butelkę😁 przez łaskawców   i na czułe słówka nie dadzą się nabrać  😁 

Posted

Osobiście nie brałem nic. Gdybym miał wpływ zabrał bym wszystkie dofinansowania na pszczoly/rolnictwo ogolnie/domy/piece/okna/tysiąc pińcet dziewińcet plusy, czternastki osiemnastki i wszystko. 

Dotacje tylko podnoszą cenę produktu o wartość tegoż dofinansowania. Przez co dostajemy dofinansowanie netto a podatek płacimy od całości. Można by obniżyć podatki, zabrać dofinansowania i tyle. Ale to wszystko to błędne koło i napychanie kieszeni bogaczy. Kto kupił by ule lysonia czy innego producenta gdyby miał zapłacić z swojej kieszeni całość? Ile razy słyszałem, że nie buduję już uli bo się nie opłaca bo połowę dadzą... Ile apiwarolu mniej używali by ludzie do leczenia gdyby płacili za niego 100 % ceny? I tak można wymieniać w nieskończoność. 

Więc nie popieram. 

• Like 3