michal79 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia Znalazłem w zbiorach mego szanownego Dziadka cennik z roku 2000. Czyli jeszcze sprzed ery UE i dotacji. Patrzę na te ceny, szacuję wpływ inflacji przez 20 kilka lat, i w sumie wychodzi mi, że dotacje tak strasznie nie podniosły cen? W okolicach roku 2020 kupiłem miodarkę Konigin kasetową za ok. 5 tys. zł. Cytuj
Krzychu Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia 5 godzin temu, michal79 napisał(a): w sumie wychodzi mi, że dotacje tak strasznie nie podniosły cen? Faktycznie. W 2000 roku 1500 zł to było chyba powyżej pensji jaką moja mama miała w zakładzie rolnym (po PGR) czyli znacząco powyżej średniej krajowej. Prawdopodobnie był to sprzęt polskiej produkcji firmy Anna. Mam taką miodarkę 4 ramkową z 2004 roku, wciąż na niej pracuję. Kosztowała wówczas 1800 zł. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia 6 godzin temu, michal79 napisał(a): dotacje tak strasznie nie podniosły cen? Dotacje podniosły ceny w latach na przełomie ich wchodzenia w życie . Później ceny rynkowo się ustabilizowały do podaży , czyli zakupy na dotację sprzętu powodowały że ceny były wyższe mniej więcej o kwotę dotacji z małym minusikiem dla zachęty. Teraz nie wiem jak to wygląda , bo dawno nic ze sprzętu pszczelarskiego nie kupowałem na refundację i chyba już nie kupię. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi