Tadek11 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Byłem dzisiaj w pasiece 😁 Powałki już były lekko ciepłe chociaż ja trzymam pszczoły na zimno , jak to się mówi , to znaczy na gołej siatce w dennicy i pszczoły oglądały trawę pod ulem , ale dzisiaj zamknąłem dennice od spodu . Temperatura w południe u mnie około 15 st.C wszystkie rodzinki przeżyły jak na razie , ale nie zaglądałem do środka , nie byłem przygotowany na to dzisiaj i tylko do jednej rodzinki wstawiłem w ciemno w pajączek na powałce 1 - kilogramowy woreczek ciasta , tak na wszelki wypadek , bo miałem jesienią zanotowane w dzienniczku , że ta rodzinka późno założona wymaga większej dbałości o pokarm , tak na wszelki wypadek. Nie wiem kiedy zrobię przegląd z zaglądnięciem do środka i oceną stanu pokarmu , ale pewnie w miarę szybko jak tem. zewnętrzna pozwoli. A jak u Was w pasiece ? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 7 godzin temu, Madzin napisał(a): Manio zajrzyj tutaj http://www.tragopan.pl/kura/biegus-indyjski.html kolory przyprawiają o zawrót głowy , miałam pare szmaragdowa 2 lata temu , zniosła jajka i dwa legi wypuściła w ciągu roku ale niestety musiałam je oddać . No i widzisz , wiosna wszędzie zagląda , a się zżymałeś że to o kurach temat 😁 Cytuj
manio Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 9 godzin temu, Krzychu napisał(a): A dziećmi też trzeba się zająć. Kto ma pszczoły ten ma miód , kto ma dzieci ten ma ... nie ma czasu dla pszczół. Opieka ojca nad dziećmi to najpiękniejszy czas w życiu. Ze swojej perspektywy żałuję tylko ,że czasem poświęcałem im za mało czasu , nawet mimo tego że prosiły. Cytuj
manio Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 45 minut temu, Tadek11 napisał(a): A jak u Was w pasiece ? Poczytałem ,że już byliście i też pojechałem po obiedzie. Jeszcze o 16 latały pojedyncze sztuki , a wygląd daszków i śniegu wokół uli wskazywał ,że pszczółki sobie ulżyły w oblocie. Powałki wyraźnie ciepłe . Stoją na siatce i oglądają śnieg , którego u mnie jeszcze dużo. Pola białe , droga gruntowa zamarznięta na kamień i śliska że podcina nogi . Biegun zimna zobowiązuje. Może jutro pojadę w południe i zamknę siatki. Ale nie wiem czy to im potrzebne ? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Godzinę temu, manio napisał(a): Ale nie wiem czy to im potrzebne ? Pszczoły nie mają ludzkich cech , czyli cech antropomorfizmu i jeżeli robisz coś przy pszczołach , to tylko na własny użytek a jak nie chcesz to nic nie robisz .😁 Cytuj
manio Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 41 minut temu, Tadek11 napisał(a): a jak nie chcesz to nic nie robisz .😁 a ja myślę ,że one podobnie jak ja nie lubią gwałtownych zmian. Nie będę więc zamykał dennic . Same sobie poradzą jeśli będzie za zimno. Pokarmu mają full. Cytuj
Krzychu Opublikowano 33 minuty temu Opublikowano 33 minuty temu 3 godziny temu, manio napisał(a): Kto ma pszczoły ten ma miód , kto ma dzieci ten ma ... nie ma czasu dla pszczół. Opieka ojca nad dziećmi to najpiękniejszy czas w życiu. Ze swojej perspektywy żałuję tylko ,że czasem poświęcałem im za mało czasu , nawet mimo tego że prosiły. Udało mi się jednak to pogodzić. Jak wszyscy poszli na drzemkę to ja wyskoczyłem na godzinkę. I w sumie wizyta była dość "produktywna". Znowu podałem ciasta z tym, że do mniejszej liczby rodzin bo większość z nich jeszcze nie zjadła tego co im dałem dwa tygodnie temu. Żałuję, że zignorowałem zapas pokarmu w jednej silnej rodzince bo właśnie okazało się, że że posypała się z głodu. Jakby nie było - przynajmniej 2 tygodnie temu miała już czerw zasklepiony w ilości ok 30 osobników. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi