Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem Ci Tadku, że nawet to nie były jakieś mocne rodziny. To były półdzikusy, złośliwe, skłonne do rójki i agresywne. I też właśnie raczej nie wchodzące z dużą siła do zimowli. W tamtym roku na późną jesień wymieniłem im matki na coś lepszego. Ale tak jak mówiłem, zostawiłem na 3 bo po prostu mnie tam nie ma. A i tak na kamerach widzę że latają - więc wniosek prosty. Dużo rzeczy które mam się wydaje że są dobre, tak jak kiedyś bardzo zacieśnianie gniazd na zimę okazuje się co najwyżej półprawdą. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, hurriway napisał(a):

Dużo rzeczy które mam się wydaje że są dobre, tak jak kiedyś bardzo zacieśnianie gniazd na zimę okazuje się co najwyżej półprawdą. 

kiedyś napisałem tak na forum jak jeszcze jakieś intensywnie działały , to mnie różne dziadki opluły że pszczoły mi padną , zgniją i do wiosny będę miał tylko kupkę grzyba. Wszyscy zalecali zacieśnianie na zimę , kominki wentylacyjne po bokach , wentylacja w daszku i w powałce .  Nic z tego od wielu lat nie stosuję , powałki mam szczelne ze sklejki  , albo po prostu folia  , nigdy nie miałem pajączków , ani wentylowanych daszków . Korpusy z pojedynczej deski 25 mm i siatka na dennicy , otwarta cały rok. I co ?  I nic się nie dzieje z tego co mi gwarantowano przez forumowe autorytety. 

Czasem lepiej iść pod prąd niż polegać na cudzych wyobrażeniach.  Lepiej być leniwym niż głupim . Lubię sprawdzać cudowne recepty , zamiast je bezkrytycznie stosować. 

Nie napisze jak zaczynałem na leżakach , bo mogą się zajady zrobić ze śmiechu.