Tadek11 Opublikowano Środa o 16:36 Opublikowano Środa o 16:36 Generalnie tak jest mniszek zakwita trochę wcześniej , ale jest wtedy pożytkiem pyłkowym głównie bo jest zimno , w tym roku u mnie zakwitł równolegle mniszek i rzepak w jednym terminie , pomijam jakieś pojedyncze kwiatki w przydrożnych rowach gdzie mógł zakwitnąć wcześniej w zagłębieniu ternu było trochę cieplej od operowania słońca . U mnie mniszek tak przeważnie wygląda . Cytuj
Krzychu Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Widoki mniszka w pobliżu pasieki mam podobne. Do tego jeszcze różowo od rzeżuchy łąkowej i biało na krzewach. Wczoraj okazało się, że u prezesa koła są matki do odebrania. Jako, że deklarowałem chęć to pojechałem odebrać. Sklenar h/47. 4 sztuki. Wygryzły się w 4 maja. W zasadzie to tak zimno jest odkąd je mam, że nie wiem za bardzo co z nimi zrobić. A żadnego ostrzeżenia wcześniej nie było, że przyjdą aby można było przygotować odkłady lub osierocic rodzinę. Ciepło będzie dopiero w 9-10 maj. Czyli w weekend. Gdybym miał uliki weselne to byłoby łatwiej. A tak? Rodziny opóźnione w rozwoju żeby osłabiać je bez konsekwencji, rzepak już kwitnie... Trudno będzie. Cytuj
Madzin Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Trzymasz te matki nadal w domu ? Ja bym jedna rodzine rozparcelowala i włożyła te matki skoro i tak są słabe na teraźniejsze pożytki . Cóż ci z trzymania ich w domu . U mnie popadało ale dalej mało , lepszy rydz niż nic . Ja tam na wiosenny się nie nastawiam, jak pisałam mam zapas miodu na najbliższy sezon . Hoduje aktualnie ,,mięso,, i ładuje weze ile wlezie zeby odrobić zapas suszu ,czekam aż unasienia się matki a pszczoły zasklepia po nich czerw , nawet tam nie zaglądałam . Może w weekend . Poczekam na zasklepienie czerwiu i zrobię odklady zbiorcze które z młodymi matkami pojadą w góry ,mam nadzieje ze uda się je wywieźć w następny weekend . Chce tez odpalić następna serie mateczników . W niedziele muszę koniecznie zajrzeć w korpusy na dennicy by zrobić trochę miejsca dla matek i wyjąc trochę ramek z pierzga inaczej znowu będę miała piękne roje . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi