Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znamy Wszyscy taka powszechną tezę wielkiego naukowca Światowego , że  "człowiek przeżyje tylko cztery lata jak wyginą wszystkie pszczoły" .  Ciekawy film dla popularyzacji pszczelarstwa , dla nas to pewnie chleb powszedni . 🙂

• Lubię 1
Opublikowano

Oj tam, oj tam, zbędna panika. Od zapylania to sobie można trzmiele sprowadzić z za granicy, nawet lepsze. Miód można kupić w sklepie, a od robienia oprysków to jest środek dnia, wieczorem się je kolację a w nocy porządni ludzie to śpią. Pszczoły są głupie, mogą siedzieć na swojej działce i za płot nie latać to by oprysk im nie szkodził. A po oprysku się wypuści trzmiele i sad czy inna borówka jakoś się zapyli.  Takie zdanie (którego ja prosty człek nie podzielam oczywiście) ma mój cywilizowany sąsiad sadownik.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, gajowy napisał(a):

Od zapylania to sobie można trzmiele sprowadzić z za granicy, nawet lepsze

Słyszałem ,że to u nas są odławiane i exportowane np. do szklarni w Holandii. Kiedyś tak odławiano nasze polskie , narodowe zające żeby jakiś szkop czy żabojad mógł je u siebie odstrzelić.   Przypomnę też ,że przed Kolumbem nie było w obu Amerykach żadnych pszczół co nie znaczy że nie było zapylaczy. Dopiero Hiszpanie  przywieźli pszczołę miodną .  A nikt tam z głodu nie umierał , dopiero "zdobywcy" przywieźli wszelkie nieszczęścia , choroby i zbrodnie , do tego pod pozorem krzewienia jedynie słusznej wiary .   Przypisywanie Einsteinowi wygłoszenia teorii o rychłym upadku cywilizacji po upadku pszczół to zwykłe kłamstwo jakiegoś ciemniaka , który chciał jakoś podbudować swoje oszołomskie twierdzenia. Znamy  i na forum takie przypadki :) 

U mnie kwitną właśnie rośliny z amerykańskiej prerii : trojeść amerykańska , rożnik przerośnięty i introdukowany tam przegorzan kulisty. Pszczoły nie mają uprzedzeń i silnie je oblatują ze szczególnym wskazaniem na zakazaną bezmyślnie trojeść .

Edytowane przez manio
  • Lubię 1
Opublikowano
6 minut temu, manio napisał(a):

Przypisywanie Einsteinowi wygłoszenia teorii o rychłym upadku cywilizacji po upadku pszczół to zwykłe kłamstwo jakiegoś ciemniaka

Ano właśnie w tym materiale YT powyżej  🙂 obalają tą tezę i autor mówi , jak powstała ta teza , która była  zwykłym kłamstwem dziennikarskim  opublikowanym pierwszy raz  w jakimś francuskim periodyku pszczelarskim  i miała niewiele wspólnego  z Einsteinem  , i później teza ta poszła  w Świat , bo się bardzo  spodobała różnym publicystom i pszczelarzom też. 😁 A jak obecnie naukowcy wyliczyli ogólnie w skali Światowej pszczoły przyczyniają się do zapylania  tylko około 5% upraw rolniczych , oczywiście z wyjątkami , gdzie ludzie celowo zaburzą równowagę monokulturami gdzie nie ma innych roślin na dużych powierzchniach , wtedy pszczoły okazują się w większym procencie pomocne w zapylaniu , jak migdałowce w Ameryce czy inne uprawy wielkopowierzchniowe . 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

pszczoły przyczyniają się do zapylania  tylko około 5%

bo nie tylko pszczoła miodna jest zapylaczem , a wiele roślin jest wiatropylnych czy nawet samopylnych.

Głupotą podszyta kłamstwem jest lokalizacja uli w mieście , na dachach hoteli czy innych dziwnych miejscach pod pozorem "pomocy" pszczołom i promocji ekologii. Skutek jest odwrotny do propagandowego. W pierwszej kolejności w takim ubogim ekosystemie miejskim pszczoła miodna powoduje śmierć  głodową wszelkich innych pszczół samotnic i wielu innych  owadów zapylających.   

Proponowano i mi ustawienie uli w mieście , ale kategorycznie odmówiłem . Nie tłumaczyłem negatywnego wpływu na lokalne środowisko ( bo kto to zrozumie w nawale propagandy "ekologicznej")  , ale powiedziałem że nie wezmę na siebie odpowiedzialności za ewentualne i nieuniknione użądlenia. Pszczoły miodne mają żądła i od czasu do czasu ich użyją , a jak ciekawski jest uczulony to pomoc może nie zdążyć z adrenaliną .

Ostatnio widziałem nawet ulik pokazowy w sklepie B1 ( klon Auchan) na stoisku z miodem. Cena na słoik 1.2 kg   59,99 zł  !  , ale toku nie było. Pszczoły czarne srainki. Nie widziałem czy była matka , ale chyba nie bo były bardzo niespokojne . 

Edytowane przez manio
Opublikowano
3 godziny temu, manio napisał(a):

Ostatnio widziałem nawet ulik pokazowy w sklepie B1 ( klon Auchan) na stoisku z miodem. Cena na słoik 1.2 kg   59,99 zł  !  , ale toku nie było. Pszczoły czarne srainki. Nie widziałem czy była matka , ale chyba nie bo były bardzo niespokojne . 

To dopiero jest dręczenie pszczół. Chociaż w sumie po pewnym czasie wykształcają się trutówki i "rodzina" wraca do jakiej takiej równowagi... 

Odnośnie wpływu pszczoły miodnej na miejski ekosystem, to jest to jak by nie patrzeć, środowisko stworzone przez człowieka i człowiek ustala zasady. Przy tym dodanie pszczół tworzy skutki przekraczające tylko wpływ na "miejskich dzikich zapylaczy", skutki pozytywne. To tak jak rozwodzić się, że posadzone przy drodze klony tylko zabierają miejsce dzikim brzozom. A cień? A tlen? A biomasa? Tak samo jest z Apis mellifera.