irkor Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Opublikowano 28 Lutego 2021 32 minuty temu, baru napisał: Irkor ,więc jak jest z budowaniem plastrów w tym ulu ................ Ano tak: 2 Cytuj
baru Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 Pięknie,dajesz paski węzy na start ? Cytuj
irkor Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 Nie daje. Tak wygląda "snoza". Są to zdjęcia sprzed sześciu lat do galerii na temat konstrukcji ula TBH. 1 Cytuj
daro Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 W dniu 29.12.2015 o 19:43, irkor napisał: Doszedłem jednak do wniosku, że ul taki jest dobry, ale chyba tylko w Japonii. Dobry nie dla apis melifica a apis cerana . Cytuj
irkor Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 Gdzie tak napisałem ? Ech daro, kilka lat temu pousuwałeś z tego tematu zbyt wiele wypowiedzi i moich fotek z tamtych lat. Cytuj
Beeman Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 To samo zauwazylem, bo ten wpis nie byl na temat TBH. Cytuj
Beeman Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Irkor czy nadal gospodarujesz w tych ulach? Napisz cos z ciekawostek jak to wyglada w zimie (czy raczej po zimie) Super zdjecie. Cytuj
baru Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 ikor ,nie mogę wyczaić po co są te wkręty w tych grubych listwach . Czy one są skręcane z dwóch? Bo chyba ta cienka listewka jest klejona? Cytuj
Beeman Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Widac latwiej bylo mu wykonac ten element osobno i przykrecic do gornej listwy. Cytuj
daro Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 1 godzinę temu, irkor napisał: Ech daro, kilka lat temu pousuwałeś z tego tematu zbyt wiele wypowiedzi i moich fotek z tamtych lat. Wypraszam sobie . Nic Ci Kolego nie usuwałem ni w tym ni w innych tematach . Wogóle nie wiele usunęłem . Znałem fascynata tych uli . Fascynacja ulami i chba pszczołami przeszła . Jak się pojawił tak zniknął . Cytat na temat ula japońskiego nie TBH . Sorry . Cytuj
irkor Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 Daro, nie podniecaj się. Przecież ja do Ciebie nie mam żadnych pretensji. Nie wiem kogo Ty znałeś, ale ja bawię się tymi ulami od wiosny 2014 i nie zniknąłem odkąd pierwszy raz napisałem w tym temacie: http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/polozenie-pasieki-ule-i-sprzet-pasieczny,25/zalozenia-do-kontrukcji-tbh-sa,4909-15.html Beeman, w takich ulach "robi" się podobnie jak w każdym leżaku. Z uwagi, iż nie miałem możliwości postawienia przy domu więcej niż cztery WP, a co więcej nie miałem miejsca na magazyn z ramkami, wirówkę itp. zacząłem kombinować w nich naturalną zabudowę. Z uwagi, że nic z tego przez dwa lata nie wychodziło (pszczoły budowały co chciały i jak chciały), wziął się pomysł na budowę TBH. No i co z tego, że mam mniej miodu niż daro. Mam za to satysfakcje, że mój dziadek miał pszczoły, mój ojciec miał pszczoły i ja mam pszczoły. 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) Czy stosowales kraty odgrodowe? Np. zeby "zmusic" pszczoly do maksymalnego zaczerwienia dostepnych ramek a znoszenia tylko miodu za krate? Edytowane 1 Marca 2021 przez Beeman Cytuj
irkor Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 Krata odgrodowa jest podstawą. Chyba dwa sezony zajęły mi eksperymenty ile plastrów zostawić matce do czerwienia i tak do końca, to do tej pory trudno jednoznacznie to sprecyzować. Problem polega na tym, że zabieramy pszczołą plastry z miodem, a w to miejsce wkładamy czyste "snozy". A dokładnie, to trzymam od wiosny gniazdo na 12 - 14 "snozach", przekładając zeszłoroczne plastry (niektóre z czerwiem) za kratę, a do gniazda wkładam czyste "snozy", tak aby wymienić co najmniej połowę starych plastrów. Za kratą trochę gorzej odciągają plastry. Pszczoły ciągną wosk do pewnego czasu i w pewnym momencie zaczyna im brakować miejsca więc pojawia się problem w przypadku silnych rodzin. Cytuj
michal79 Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 29 minut temu, irkor napisał: Krata odgrodowa jest podstawą. Chyba dwa sezony zajęły mi eksperymenty ile plastrów zostawić matce do czerwienia i tak do końca, to do tej pory trudno jednoznacznie to sprecyzować. Problem polega na tym, że zabieramy pszczołą plastry z miodem, a w to miejsce wkładamy czyste "snozy". A dokładnie, to trzymam od wiosny gniazdo na 12 - 14 "snozach", przekładając zeszłoroczne plastry (niektóre z czerwiem) za kratę, a do gniazda wkładam czyste "snozy", tak aby wymienić co najmniej połowę starych plastrów. Za kratą trochę gorzej odciągają plastry. Pszczoły ciągną wosk do pewnego czasu i w pewnym momencie zaczyna im brakować miejsca więc pojawia się problem w przypadku silnych rodzin. Te przekładane plastry dajesz z tyłu ula, czy od wylotka? Cytuj
daro Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 W dniu 1.03.2021 o 20:50, irkor napisał: Daro, nie podniecaj się Oj już mnie mało co oprócz Żony podnieca . Nie o Tobie a o Grzegorzu Preździeckim pisałem . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi