Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Krystalizacja miodu.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czystko teoretyczne , poniewaz wiem ze mam pewny mniodek.

 

MAm kilka słoiczków miodu lipowego z 2015 i  z nawłoci ( o czym pisałem), no i jeden mniszkowy.

Pytanie dotyczy  krystalizacjii - jak długo trwa konkretnych miodkach.

Do tej pory  lipowy i nawłociowy nie  jest skrystalizowany. Jedynie  mniszkowy sie skrystalizował.

Lipowy ma juz  zaczątki kryształków ale  to sie zbiera i zebrać nie może. NAwłociowy czysty jak był po zbiorze. 

Z tego co wyczytałem to miód wolniej się krystalizuej jeśli jest jak najszybciej   wpakowany do słoików. No i u mnie by się to potwierdzało, bezposrednio po odwirowaniu i przelaniu przez sitko, zlałem do słoików i do szafki. Stała temp ciemno. 

Jakie Wy macie z tym doswiadczenia?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Był już na naszym forum ten temat i krystalizacja zależy od kilku czynników jak - skład miodu , temperatura przechowywania , obecność zarodków krystalizacji w miodzie przy czym zarodkami krystalizacji mogą być zarówno kryształy innych cukrów wchodzących w skład miodu , jak i ciała obce np pyłki kwiatowe czy inne zanieczyszczenia.

Ale zasada jest taka że jak chcesz mieć jak najdłużej miód w postaci płynnej to przechowuj go w temperaturze pokojowej około 20 st a jak chcesz żeby skrystalizował to wstaw go do lodówki. Przy czym niektóre miody nawet w temperaturze pokojowej i tak szybko skrystalizują ( rzepakowy) a najdłużej możesz utrzymać w stanie płynnym miód akacjowy.

Pozdrawiam

Tadek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to właśnie miodek był wstawiony do szafki w domu o stałej w miare temp. Zapewne stad ten brak krystalizacji .
Miód powinien byc czysto lipowy,bo na akacjach mialem gościnnie 20 uli, poza tym matka była w szczycie czerwienia i po akacjach miodu nie bylo nic. Tak jak juz pisałem nawet na lipie jakoś przeszła przez kratę i zaczerwila kilka ramek.


Nawłociowy dalej ma cudowny aromat,lekko landrynkowy.
Tak czy siak i tak dziwi mnie aż tak długi czas krystalizacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to właśnie miodek był wstawiony do szafki w domu o stałej w miare temp. Zapewne stad ten brak krystalizacji .

Miód powinien byc czysto lipowy,bo na akacjach mialem gościnnie 20 uli, poza tym matka była w szczycie czerwienia i po akacjach miodu nie bylo nic. Tak jak juz pisałem nawet na lipie jakoś przeszła przez kratę i zaczerwila kilka ramek.

 

 

Nawłociowy dalej ma cudowny aromat,lekko landrynkowy.

Tak czy siak i tak dziwi mnie aż tak długi czas krystalizacji.

A ten nawłociowy to nie z jakiegoś rabunku???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Krystalizacja miodu najchętniej przebiega w temp. 5-15 stopni C. Jeśli jest inna temp. to proces odbywa sie duzo wolniej. Oczywiście wpływ mają tez jak pisano wyżej inne czynniki jak m.in. ilośc glukozy względem fruktozy, dlatego akacjowy tak długo nie krystalizuje. Co do pakowania do słoików od razu po zbiorze to wtedy krystalizacja zachodzi w tym samym czasie w sloikach bo miod ma ten sam skład w każdym słoiku, jeśli stoi w odstojniku kilka dni to na gorze skład będzie inny niz na dole i czas krystalizacji poszczególnych słoików będzie się różnił. Dlatego warto przed rozlaniem zebrać pianę i go przemieszać.

Dałem w zeszłym roku 20 słoików znajomemu u którego stawiam pszczoly i on je włożył do szafki w kuchni na piętrze. Moje skrystalizowały a jego w Boże Narodzenie jeszcze były płynne. W szafce sucho, ciemno ale ciepło dlatego krystalizacja przebiegała wolniej.

Miód jednak należy przechowywać w niskich temperaturach poniżej 18 stopni to wtedy ma najdłuższy okres przydatności do spożycia.

Pozdrawiam

  • Lubię 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.