Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem ciekawy artykuł o miodach, w którym było zestawienie jaki miód stosować aby zwalczać różne dolegliwości.

I pomyślałem że warto wrzucić na forum.

 

W artykule znajdziecie też wiele cennych informacji o miodach manuka i nie tylko. Dlatego podaje link do artykułu i krótki cytat o prozdrowotnych właściwościach miodu.

 

http://www.styl.pl/zdrowie/news-zdrowy-jak-miod,nId,2234975

 

 

 

Kuracja naturalna

Wszystkie miody mają podobny skład, ale różnią się między sobą zawartością niektórych substancji. Dlatego jedne są bardziej skuteczne w zwalczaniu pewnych dolegliwości, a inne mniej. Jaki miód na co pomoże?

 

- Przeziębienie i grypa - miód malinowy i lipowy. Zawiera kwas salicylowy, który jest przetwarzany w organizmie w kwas acetylosalicylowy. To związek o właściwościach rozgrzewających i przeciwzapalnych (znajduje się m.in. w aspirynie). W miodzie lipowym jest też kwas elagowy, który działa wykrztuśnie - rozkurcza mięśnie, przez co ułatwia oddychanie.

- Choroby serca (miażdżyca i nadciśnienie) - miód gryczany, nostrzykowy. Pierwszy zawiera najwięcej polifenoli (stąd jego ciemny kolor), które działają m.in. przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie i spowalniają rozwój choroby. W drugim sporo jest kumaryny obniżającej ciśnienie krwi.

- Zaburzenia trawienia i choroby jelit - miód mniszkowy, wielokwiatowy, wrzosowy lub rzepakowy. Wszystkie zawierają tzw. gorycze, czyli substancje pobudzające pęcherzyk żółciowy do intensywnego wydzielania żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i odciąża wątrobę.

- Choroby układu nerwowego - miód lawendowy, lipowy, nostrzykowy. Powstają z nektaru bogatego w olejki eteryczne o działaniu uspokajającym, łagodzącym migreny i ułatwiającym zasypianie.

- Cukrzyca - miód akacjowy. W porównaniu z innymi odmianami zawiera mniej glukozy, a więcej fruktozy. To cukier prosty, który jest bezpieczniejszy dla diabetyków m.in. dlatego, że ma niski indeks glikemiczny (po jego spożyciu wolniej wzrasta stężenie cukru we krwi). Jednak nawet miód akacjowy należy jeść z umiarem.

Alergie - miody jednorodne, np. lipowy, rzepakowy, gryczany. Powstały z jednego rodzaju nektaru, więc ryzyko reakcji alergicznej jest mniejsze niż w przypadku miodu wielokwiatowego, w którym mógł się znaleźć nektar z rośliny uczulającej.



Źródło: http://www.styl.pl/zdrowie/news-zdrowy-jak-miod,nId,2234975

 

  • Lubię 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Oto ciekawostka, którą odczytałem przeglądając internetowe wiadomości: Właściwości miodu-

,,Miód leczy serce, uspokaja, goi rany. To jeden z najcenniejszych produktów żywnościowych. Ma właściwości antybakteryjne, dlatego to właśnie po niego powinniśmy sięgać w przeziębieniach i infekcjach. Miód to bogactwo witamin: A, C i tych z grupy B oraz minerałów, w szczególności: potasu, chloru, magnezu czy żelaza.

Pomoże w leczeniu wrzodów żołądka, nadciśnienia czy miażdżycy. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, polecany jest również kobietom w ciąży.”

...............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.