Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Czytałem ciekawy artykuł o miodach, w którym było zestawienie jaki miód stosować aby zwalczać różne dolegliwości.

I pomyślałem że warto wrzucić na forum.

 

W artykule znajdziecie też wiele cennych informacji o miodach manuka i nie tylko. Dlatego podaje link do artykułu i krótki cytat o prozdrowotnych właściwościach miodu.

 

http://www.styl.pl/zdrowie/news-zdrowy-jak-miod,nId,2234975

 

 

 

Kuracja naturalna

Wszystkie miody mają podobny skład, ale różnią się między sobą zawartością niektórych substancji. Dlatego jedne są bardziej skuteczne w zwalczaniu pewnych dolegliwości, a inne mniej. Jaki miód na co pomoże?

 

- Przeziębienie i grypa - miód malinowy i lipowy. Zawiera kwas salicylowy, który jest przetwarzany w organizmie w kwas acetylosalicylowy. To związek o właściwościach rozgrzewających i przeciwzapalnych (znajduje się m.in. w aspirynie). W miodzie lipowym jest też kwas elagowy, który działa wykrztuśnie - rozkurcza mięśnie, przez co ułatwia oddychanie.

- Choroby serca (miażdżyca i nadciśnienie) - miód gryczany, nostrzykowy. Pierwszy zawiera najwięcej polifenoli (stąd jego ciemny kolor), które działają m.in. przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie i spowalniają rozwój choroby. W drugim sporo jest kumaryny obniżającej ciśnienie krwi.

- Zaburzenia trawienia i choroby jelit - miód mniszkowy, wielokwiatowy, wrzosowy lub rzepakowy. Wszystkie zawierają tzw. gorycze, czyli substancje pobudzające pęcherzyk żółciowy do intensywnego wydzielania żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i odciąża wątrobę.

- Choroby układu nerwowego - miód lawendowy, lipowy, nostrzykowy. Powstają z nektaru bogatego w olejki eteryczne o działaniu uspokajającym, łagodzącym migreny i ułatwiającym zasypianie.

- Cukrzyca - miód akacjowy. W porównaniu z innymi odmianami zawiera mniej glukozy, a więcej fruktozy. To cukier prosty, który jest bezpieczniejszy dla diabetyków m.in. dlatego, że ma niski indeks glikemiczny (po jego spożyciu wolniej wzrasta stężenie cukru we krwi). Jednak nawet miód akacjowy należy jeść z umiarem.

Alergie - miody jednorodne, np. lipowy, rzepakowy, gryczany. Powstały z jednego rodzaju nektaru, więc ryzyko reakcji alergicznej jest mniejsze niż w przypadku miodu wielokwiatowego, w którym mógł się znaleźć nektar z rośliny uczulającej.



Źródło: http://www.styl.pl/zdrowie/news-zdrowy-jak-miod,nId,2234975

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Oto ciekawostka, którą odczytałem przeglądając internetowe wiadomości: Właściwości miodu-

,,Miód leczy serce, uspokaja, goi rany. To jeden z najcenniejszych produktów żywnościowych. Ma właściwości antybakteryjne, dlatego to właśnie po niego powinniśmy sięgać w przeziębieniach i infekcjach. Miód to bogactwo witamin: A, C i tych z grupy B oraz minerałów, w szczególności: potasu, chloru, magnezu czy żelaza.

Pomoże w leczeniu wrzodów żołądka, nadciśnienia czy miażdżycy. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, polecany jest również kobietom w ciąży.”

...............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.