Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Pomału trzeba się brać za produkcję ramek. Na pierwszy raz idę na łatwiznę i nie będę robił czopów.  Wybrałem sobie już gwoździarko-zszywarkę i kompresor, teraz się zastanawiam jakie zszywki kupić, aby ramki były stabilne i nie było problemu z wychodzeniem bokiem.  Mam w planach kupić po paczce zszywek długich na 25mm, 30mm, 35mm i testować, ale może ktoś już to przetestował i może napisać, która długość będzie najbardziej optymalna?

Posted

Ja dawno zbijałem ramki gwoździkami jakie wpadły mi pod rękę, przerabiałem wszystkie te wymiary które podałeś i dobra jest.

Takie ramki z nawierconymi otworami na druty można kupić za złotówkę,więc teraz dylemat dla Ciebie czy opłaci się za taką cenę na te ilości kupować materiał i narzędzia.PK 

Posted

Materiał i tak kupuję, bo robię własne ule. W sobotę mam mieć kolejne 2m3 deski sosnowej, a lipa się już suszy.  W stolarni mam jeszcze ponad m3 suchej deski, więc z czego robić mam :) Ramki będą pod nowe korpusy, które już czekają (360x180). Jak zrobię ramki do nich, to  ... buduje kolejne korpusy :) Na taką ilość jaką planuję, to opłaca mi się robić, bo maszyny się zwrócą, a kompresor do malowania korpusów też się przyda :) Kupując za 1zł ramkę (+ koszt wysyłki) i tak ją muszę zbić, a za pomocą kompresora zrobię to szybko, do jednego ula z 40-50 ramek trzeba przygotować, więc się uzbiera.

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to obojętne jakie długie zszywki kupię? Od 25mm do 35mm nie ma różnicy w "trzymaniu"?

P.S. Możesz podać jakiś namiar na te ramki bez czopów?

Posted

Różnica w trzymaniu na pewno jest ale moim zdaniem cztery druty jakimi są splecione ramki to trzyma że hej i jeszcze można delikatnie pokleić klejem ,a to jest już pewne na 100%.Zbita gwoździami 30mm nigdy mi się nie rozleciała,a Twoje będą mniejsze bo 18cm.Koło Wadowic gość sprzedaje ramki za jeden złoty zbite i nawiercone pod drut. Powodzenia!!!PK

Posted

Długość gwoździa powinna mieć minimum 2,5 grubości przybijanego materiału-taką teorię znam od mego ojca, cieśli i wykopałem to też na forach, także zszywki 25mm to minimum.Mój tato zbijał ramki bez czopów na gwozdziki ale to chyba już zbyt archaiczna robota i też myślę o zakupie gwozdziarko-zszywacza pneumatycznego.

• Like 1
Posted

Tu jeszcze jest pytanie jakie ramki robisz czy zwykłe czy hoffmanowskie ? bo wtedy jest różnica w wytrzymałości podczas wyjmowania ramki mocno przy kitowanej do sąsiedniej ramki , ale w praktyce na pewno dojdziesz do właściwych wniosków i nie będę Ci nic sugerował bo w sumie jak dasz grubszy drut niż  0,3 mm  to i tak powinno połączenie wytrzymać,  a najlepiej z nierdzewki jest bardziej wytrzymały.

Pozdrawiam

Tadek

Posted

Panowie! dziękuję za rady. Kupiłem do testów 25mm, 30mm, 35mm i 16mm do dennic. Przetestuję wszystkie pod względem wytrzymałości i wychodzenia "bokiem" przy ramkach - w każdym razie palce będę daleko trzymał :)  Zszywki to są 2 połączone gwoździe, więc powinno być mocniej. Jeżeli chodzi o drut, to mam 0,4 mm z nierdzewki. Ramki będą zwykłe i kleju chcę uniknąć.

Posted

Panowie! dziękuję za rady. Kupiłem do testów 25mm, 30mm, 35mm i 16mm do dennic. Przetestuję wszystkie pod względem wytrzymałości i wychodzenia "bokiem" przy ramkach - w każdym razie palce będę daleko trzymał :)  Zszywki to są 2 połączone gwoździe, więc powinno być mocniej. Jeżeli chodzi o drut, to mam 0,4 mm z nierdzewki. Ramki będą zwykłe i kleju chcę uniknąć.

J a tez zbijałem ramki zszywaczem  zszywkami 30mm ale ramki były lipowe i podczas strzepywania  pszczół przy miodobraniu zdarzało  sie ze sie ramki na na łaczeniu rozchodziły teraz dodatkowo zbijam zboku zszywkami tapicerskimi  teraz sie nie rozłaza

Posted

Ga18 TYP90 - ocynkowany drut o przekroju prostokątnym 1,25 x 1 mm