Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopie takie prawo. Jak ludzie mają pasieki i po 300 km od domu to tam 2 , 3 , 4 pracownia ? Czujesz się oszukany ? Wiruj w stodole , broni kto ? No właśnie że nie.

Ja to mam w nosie dokładanie to Ty się zachwycasz . Porównujesz świńską krew do miodu ? Miodem mumifikowali w Egipcie.

Opublikowano

Daro tak jak Ty się przez wszystkich czujesz oszukiwany to nikt. A co ta krwią chcesz robić? Chyba że ja na podłodze chcesz kroić. Kiedyś w każdym gospodarstwie trzaskali blondynki i nikt sraczki nie miał

No właśnie takie prawo wiec nie placzcie i nie porównuj pszczelarzy co wedruj takie odległości bo do nich polotu nie mają ze sprzętem itd

• Lubię 1
Opublikowano

Ni fersztejn . Ja się przez nikogo nie czuje się oszukiwany.

Ja po prostu mam swoje zdanie.

No i zupełnie inne  podejście do władzy niż Prusko -Rosyjskie . :P

Opublikowano

Bo produkcja miodu to raczej "produkcja roślinna" ??? , bo przecież nektar jest wytworem roślin , a pszczoły go tylko przyniosły do ula i zakonserwowały. Ale oczywiście pszczoły są zwierzętami , i pszczelarstwo zakwalifikowano do jednego wora produkcji zwierzęcej białkowej z całym tego  balastem .

To produkcja mleka w takim rozumowaniu też jest produkcją roślinną. Krowy jedzą trawę, piją wodę a potem przetwarzają na mleko. Podobnie z mięsem, w zasadzie świnki też jedzą rośliny i z tego mają przyrosty.

A tak na serio, to wszystko co wymaga hodowli zwierząt/owadów itd. nie będzie produkcją roślinną, nawet jeśli nie przeznaczasz pszczół "do spożycia" tylko stwarzasz im dogodne warunki bytowania i korzystasz z ich pracy.

• Lubię 1
Opublikowano

Emil  :D  ja napisałem to w cudzysłowie  ""     "" czyli tak pół żartem :D Jak sam zauważyłeś.

Życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia

Tadek

• 7 lat później...
Opublikowano

Jak to teraz jest ze sprzedażą miodu w internecie bez zezwolenia(sprzedaży bezpośredniej)?Grożą za to realne kary,czy jest jakaś ustawa z 2010 roku i nikt tego nie ściga?

Opublikowano
20 godzin temu, Kamil572 napisał(a):

Grożą za to realne kary,czy jest jakaś ustawa z 2010 roku i nikt tego nie ściga?

Wszystko jest, nikt nie ściga chyba że podiwanią .