ArCzi Opublikowano 4 Lipca 2015 Opublikowano 4 Lipca 2015 Witam Czy ktoś może stosował nadstawkę w ule warszawskim zwykłym i czy warto ? Proszę o pomoc Cytuj
daro Opublikowano 4 Lipca 2015 Opublikowano 4 Lipca 2015 Ja i jak najbardziej warto.No nie o tą porę. Jak chcesz oddam Ci 5 skrzynek na ramkę 1/2 dadant . Albo trzeba zrobić samemu.Jak ramki do czoła trzeba porozsuwać. Cały miód z nadstawek Cytuj
ArCzi Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Opublikowano 4 Lipca 2015 A dlaczego nie teraz pszczoły nie przejdą do niej ? Cytuj
daro Opublikowano 4 Lipca 2015 Opublikowano 4 Lipca 2015 Pszczoły o tę porę niechętnie Ci zagospodarują , a zwłaszcza w warszawiaku. Co nie znaczy że nie możesz popróbować. Co najwyżej wyjmiesz. Cytuj
ArCzi Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Opublikowano 4 Lipca 2015 Mam taka rodzinę co siedzi w takim słomiaku co krata i izolator nie wchodzi i chce troche pokombinowac z nadstawką. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Lipca 2015 Opublikowano 5 Lipca 2015 Hodowałem pszczoły w tych ulach i gdyby nie było nadstawki to miałbym o połowę mniejsze zbory miodu i ciągłe rójki w pasiece , bo ten ul jest bez nadstawki po prostu za ciasny dla współczesnych pszczół. Musowo nadstawka!!! Pozdrawiam Tadek Cytuj
daro Opublikowano 5 Lipca 2015 Opublikowano 5 Lipca 2015 Ja proponuje zrobić dekorację. Co nie znaczy że w innych nie wstawiać. Cytuj
Lukas Opublikowano 5 Lipca 2015 Opublikowano 5 Lipca 2015 Ja stosuję u siebie nadstawkę w warszawiaku, tyle że ona funkcjonuje bez beleczek czyli są ramki do czoła. Jak będę w domu, to wrzucę tutaj zdjęcia. Jeśli pszczoły nie będą w odpowiedniej sile, to za nic Ci jej nie zagospodarują. Poza tym i tak ramki okrywowe w gnieździe będą Ci zalewały. Cytuj
ArCzi Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Opublikowano 5 Lipca 2015 A czym można skłonić te pszczoły aby wlazły do nadstawki ?Rój siedzi na całym ulu ,a ramki w nadstawce to daje się z węzą ? Cytuj
ArCzi Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Opublikowano 5 Lipca 2015 Ja i jak najbardziej warto.No nie o tą porę. Jak chcesz oddam Ci 5 skrzynek na ramkę 1/2 dadant . Albo trzeba zrobić samemu.Jak ramki do czoła trzeba porozsuwać. Cały miód z nadstawek A co do tych skrzynek to byłbym zainteresowany , tylko podał bys mi wymiary tych skrzynek . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 6 Lipca 2015 Opublikowano 6 Lipca 2015 Nie ma problemu. Do skrzynek wstawiasz ramki nadstawkowe zbudowane pod wymiar wewnętrzny skrzynek z luzami od ścianek i powałki około 1 cm z wtopioną węzą i jak będą miały za ciasno to na pewno wejdą. Oczywiście łatwiej wejdą wiosną i podejmą dobudowę niż teraz ale to jest uzależnione od pożytku w okolicy. W okresie bez pożytkowym nie wejdą do skrzynek i nie rozpoczną odbudowy , chyba że je będziesz dokarmiał. A z budową skrzynek chyba sobie poradzisz ? Taka skrzynka jak na kwiaty tylko bez dna. Pozdrawiam Tadek Cytuj
ArCzi Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Opublikowano 6 Lipca 2015 Dziś wstałem z rana i zbudowałem taką nadstawkę na 13 ramek a wymiar ma jak krata odgrodowa , slyszalem ze matka moze wejsc do nadstawki i dlatego od spodu przykręciłem kratę , tylko teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem bo czuje że je bardziej zniechęciłem Czy może ta kratę odkręcić ????? Cytuj
pleszek Opublikowano 6 Lipca 2015 Opublikowano 6 Lipca 2015 Kraty odgrodowej sie nie przykreca tylko kladzie na ramkach nieraz mam tak ze puszczam matke na dwa korpusy do czerwienia to tylko przekladam ja wyzej . Jak chcesz cos miodu musi byc krata bo bez niej matka wejdzie do gornego korpusu i tam bedzie czerwic. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 6 Lipca 2015 Opublikowano 6 Lipca 2015 Ja w swoich warszawiakach nie używałem kraty odgrodowej pod nadstawką tylko miałem grubsze ramki. Jak normalna ramka gniazdowa ma 35 mm grubości to ja miałem 45-50 mm i matka nie zaczerwiała ich bo nie mogła odwłokiem dosięgnąć do dna komórki w czasie składania jajeczek co ją zniechęcało do składania tam jajeczek. Oczywiście to dotyczy odbudowanych już ramek , bo jak byś wstawiał ramki z węzą nawet te pogrubiane , to trzeba zakładać kratę. Cytuj
Lukas Opublikowano 6 Lipca 2015 Opublikowano 6 Lipca 2015 Byłem wczoraj na pasiece u kuzyna. Zastosował tą metodę w warszawskim zwykłym, i gdy wyjmował ramki wszystko było w porządku, aż tu nagle, pszczoły wygryzły plaster odrobionej węzy w nadstawce i przerobiły na komórki trutowe. Oczywiście w komórkach były jaja i już larwy. Chyba ta metoda nie sprawdza się w starym, poczciwym warszawiaku... Pozdrawiam Cytuj
Tadek11 Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 Byłem wczoraj na pasiece u kuzyna. Zastosował tą metodę w warszawskim zwykłym, i gdy wyjmował ramki wszystko było w porządku, aż tu nagle, pszczoły wygryzły plaster odrobionej węzy w nadstawce i przerobiły na komórki trutowe. Oczywiście w komórkach były jaja i już larwy. Chyba ta metoda nie sprawdza się w starym, poczciwym warszawiaku... Pozdrawiam Czasami to się zdarza że jedna czy dwie ramki centralne są tak zaczerwione na trutowo , ale tego czerwiu jest niewiele i jak matka nie ma na dole wolnych komórek. Z pszczołami żadna zasada nie obowiązuje w 100% . Zakładałem kraty i też czasami matka znalazła miejsce do sforsowania kraty odgrodowej. Cytuj
PiotrekF Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 .... pszczoły wygryzły plaster odrobionej węzy w nadstawce i przerobiły na komórki trutowe. Oczywiście w komórkach były jaja i już larwy. ... Pozdrawiam ....poczekać do zasklepienia i wyciąć lub inaczej usunąć czerw trutowy ..... jest sposobem na , nie wielką co prawda, walkę z warozą , może być 'poglądem' stanu warozy w rodzinie .... PF Cytuj
daro Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 Wymiary skrzynek wys. 15 cm , szerokość 30 cm. długość ok. 50 ( ramka dadanta) 22 zety i wyslę . Na priv. Cytuj
Lukas Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgodnie z obietnicą zamieszczam tutaj zdjęcia nadstawki do warszawiaka zwykłego, jaka funkcjonuje u mnie. Cytuj
ArCzi Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Opublikowano 8 Lipca 2015 Wymiary skrzynek wys. 15 cm , szerokość 30 cm. długość ok. 50 ( ramka dadanta) 22 zety i wyslę . Na priv. No niestety dzisiaj mierzyłem to brakuje mi 5 mm do szerokości u mnie jest 29.5 cm , pokombinuje coś sam dzięki za odpowiedzi . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi