Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem jeden ul od burnata wlkp 18 cm z ciekawości. 

Odległość ramek pomiędzy korpusami 13 mm. Do zimowania na więcej niż jedenym korpusie w mojej ocenie to za duży odstep. W standardowych wlkp w sezonie będzie ok i  przy zimowaniu na jednym korpusie. 

Opublikowano
  W dniu 26.04.2021 o 08:05, Turqs napisał(a):

Kupiłem jeden ul od burnata wlkp 18 cm z ciekawości. 

Odległość ramek pomiędzy korpusami 13 mm. Do zimowania na więcej niż jedenym korpusie w mojej ocenie to za duży odstep. W standardowych wlkp w sezonie będzie ok i  przy zimowaniu na jednym korpusie. 

Rozwiń  

Znaczy się że jest to bubel. 13 mm to za dużo do zimowli i w trakcie sezonu. Po rozdzieleniu korpusów będzie trzeba albo skrobać mostki, a jak nie to zgniatać pszczoły. Mam wrażenie że niektórzy producenci uli nie potrafią posługiwać się miarą.

Opublikowano
  W dniu 26.04.2021 o 11:35, Nacek napisał(a):

Znaczy się że jest to bubel. 13 mm to za dużo do zimowli i w trakcie sezonu. Po rozdzieleniu korpusów będzie trzeba albo skrobać mostki, a jak nie to zgniatać pszczoły. Mam wrażenie że niektórzy producenci uli nie potrafią posługiwać się miarą.

Rozwiń  

Abyśmy dobrze się zrozumieli i nie skrzywdzili producenta. Ja zakupiłem jeden ul. Dennica, 4 korpusy, podkarmiaczka, dach.  Na ramkę wlkp 18 cm i w takich korpusach mam odstęp 13 mm. 

Nie wiem jaki jest odstęp w wielkopolskich standardowych 26 cm. Nie Posiadam takich od tego producenta. 

Opublikowano
  W dniu 26.04.2021 o 11:35, Nacek napisał(a):

Rozwiń  

Umią i myślą ,to przemyślany efekt i ja też tak zrobiłem w swoich styrodurowych.

Kratę nie kitują do góry tylko do dołu a to bezcenne.

W moich styrodurach słabym elementem wręgi , robione z miękkiego drzewa (topola osika) po prostu  się psują ,

Opublikowano

baru piszesz tak, bo zimujesz na 1 korpusie :) Moim zdaniem szczególnie jest to ważne jak się zimuje na korpusach wyższych, gdzie kłąb może uwiązać się tylko na jednym i potem idzie w górę np. wielkopolskich. 10mm to jest standard, a u siebie robię 9mm pomiędzy dolnymi, a górnymi beleczkami ramek, czyli korpus 18-nastka ma 18,9cm. Kolejnym problemem są duże mostki - dla pszczół i pszczelarza :)

Opublikowano (edytowane)

Nacek

Nie ale wku...rza mnie ;) gdy łapie się do górnego .

Reszta mi nie przeszkadza

Gospodarze na pełnych korpusach,zimuję na jednym lub półtora

Edytowane przez baru
Opublikowano

Ja na swoich dadantach 1/2 robię 7-8 mm do tego dochodzi jeszcze większe lub mniejsze ugięcie beleczki ramki. Kontrole nastrojów rojowych robię przez odchylenie jedną ręką górnego korpusu. Nie da się go ponownie opuścić, jeżeli pomiędzy dolnym a górnym były mostki, najczęściej zaczerwione na trutowo albo zalane nakropem. Muszę wtedy taki korpus odstawiać na bok i dopiero wtedy robić porządek. To jest bardziej wkurzające i kłopotliwe niż przyklejona krata. 

Opublikowano

Powyżej 10mm jest za dużo . Zimuję na 1 korpusie , ale często się coś łączy i mamy 2 korpusy ,nie chce się składać na jeden , tak zastaje . Na dwóch wielkopolskich też zimują bardzo dobrze , ale jak jest duży odstęp + 2 grubości beleczek i nie zmostkują  dobrze to jest problem , można stracić rodzinę .

W dniu 26.04.2021 o 19:35, baru napisał(a):

Nie ale wku...rza mnie ;) gdy łapie się do górnego .

Reszta mi nie przeszkadza

Rozwiń  

Masz jedną operacje mniej , zakładanie kraty , stawiasz korpus z kratą ?  ..... i pewność , że nie zapomniałeś założyć kraty.

Uli  Burnata nie miałem , widziałem , ma dobre wykonanie. Teraz dopiero się dowiedziałem , że produkuje też ule z wręgami pasującymi do Łysoni , Babika.Inny rodzaj skosów uważałem za dyskwalifikacje na starcie. U innych producentów styropianów też jest rozrzut w wymiarach , nie ma tak , że jest 100/100. Są różnice w szerokości korpusu i w wysokości.Pisał o tym kiedyś

Kudłaty.

Opublikowano
  W dniu 27.04.2021 o 09:42, lalux5 napisał(a):

Masz jedną operacje mniej , zakładanie kraty , stawiasz korpus z kratą ?  ..... i pewność , że nie zapomniałeś założyć kraty.

Rozwiń  

Najfajniej jest jak połowę się chwyci górnego a reszta zostaje ,super, w rękach trzymasz korpus i fru , garść młodych pszczół w trawie .

Opublikowano
  W dniu 27.04.2021 o 18:21, baru napisał(a):

Najfajniej jest jak połowę się chwyci górnego a reszta zostaje ,super, w rękach trzymasz korpus i fru , garść młodych pszczół w trawie .

Rozwiń  

Jeszcze krata połamana  czasem.