Turqs Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Kupiłem jeden ul od burnata wlkp 18 cm z ciekawości. Odległość ramek pomiędzy korpusami 13 mm. Do zimowania na więcej niż jedenym korpusie w mojej ocenie to za duży odstep. W standardowych wlkp w sezonie będzie ok i przy zimowaniu na jednym korpusie. Cytuj
Nacek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 W dniu 26.04.2021 o 08:05, Turqs napisał(a): Kupiłem jeden ul od burnata wlkp 18 cm z ciekawości. Odległość ramek pomiędzy korpusami 13 mm. Do zimowania na więcej niż jedenym korpusie w mojej ocenie to za duży odstep. W standardowych wlkp w sezonie będzie ok i przy zimowaniu na jednym korpusie. Rozwiń Znaczy się że jest to bubel. 13 mm to za dużo do zimowli i w trakcie sezonu. Po rozdzieleniu korpusów będzie trzeba albo skrobać mostki, a jak nie to zgniatać pszczoły. Mam wrażenie że niektórzy producenci uli nie potrafią posługiwać się miarą. Cytuj
Turqs Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 W dniu 26.04.2021 o 11:35, Nacek napisał(a): Znaczy się że jest to bubel. 13 mm to za dużo do zimowli i w trakcie sezonu. Po rozdzieleniu korpusów będzie trzeba albo skrobać mostki, a jak nie to zgniatać pszczoły. Mam wrażenie że niektórzy producenci uli nie potrafią posługiwać się miarą. Rozwiń Abyśmy dobrze się zrozumieli i nie skrzywdzili producenta. Ja zakupiłem jeden ul. Dennica, 4 korpusy, podkarmiaczka, dach. Na ramkę wlkp 18 cm i w takich korpusach mam odstęp 13 mm. Nie wiem jaki jest odstęp w wielkopolskich standardowych 26 cm. Nie Posiadam takich od tego producenta. Cytuj
baru Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 W dniu 26.04.2021 o 11:35, Nacek napisał(a): Znaczy się że jest to bubel. 13 mm to za dużo do zimowli i w trakcie sezonu. Po rozdzieleniu korpusów będzie trzeba albo skrobać mostki, a jak nie to zgniatać pszczoły. Mam wrażenie że niektórzy producenci uli nie potrafią posługiwać się miarą. Rozwiń Umią i myślą ,to przemyślany efekt i ja też tak zrobiłem w swoich styrodurowych. Kratę nie kitują do góry tylko do dołu a to bezcenne. W moich styrodurach słabym elementem wręgi , robione z miękkiego drzewa (topola osika) po prostu się psują , Cytuj
Nacek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Bronek czy kratę wkładasz pomiędzy każdym korpusem? To jest ul wielo korpusowy. Cytuj
Xpand Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 baru piszesz tak, bo zimujesz na 1 korpusie :) Moim zdaniem szczególnie jest to ważne jak się zimuje na korpusach wyższych, gdzie kłąb może uwiązać się tylko na jednym i potem idzie w górę np. wielkopolskich. 10mm to jest standard, a u siebie robię 9mm pomiędzy dolnymi, a górnymi beleczkami ramek, czyli korpus 18-nastka ma 18,9cm. Kolejnym problemem są duże mostki - dla pszczół i pszczelarza Cytuj
baru Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Nacek Nie ale wku...rza mnie gdy łapie się do górnego . Reszta mi nie przeszkadza Gospodarze na pełnych korpusach,zimuję na jednym lub półtora Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez baru Cytuj
Nacek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Ja na swoich dadantach 1/2 robię 7-8 mm do tego dochodzi jeszcze większe lub mniejsze ugięcie beleczki ramki. Kontrole nastrojów rojowych robię przez odchylenie jedną ręką górnego korpusu. Nie da się go ponownie opuścić, jeżeli pomiędzy dolnym a górnym były mostki, najczęściej zaczerwione na trutowo albo zalane nakropem. Muszę wtedy taki korpus odstawiać na bok i dopiero wtedy robić porządek. To jest bardziej wkurzające i kłopotliwe niż przyklejona krata. Cytuj
lalux5 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Powyżej 10mm jest za dużo . Zimuję na 1 korpusie , ale często się coś łączy i mamy 2 korpusy ,nie chce się składać na jeden , tak zastaje . Na dwóch wielkopolskich też zimują bardzo dobrze , ale jak jest duży odstęp + 2 grubości beleczek i nie zmostkują dobrze to jest problem , można stracić rodzinę . W dniu 26.04.2021 o 19:35, baru napisał(a): Nie ale wku...rza mnie gdy łapie się do górnego . Reszta mi nie przeszkadza Rozwiń Masz jedną operacje mniej , zakładanie kraty , stawiasz korpus z kratą ? ..... i pewność , że nie zapomniałeś założyć kraty. Uli Burnata nie miałem , widziałem , ma dobre wykonanie. Teraz dopiero się dowiedziałem , że produkuje też ule z wręgami pasującymi do Łysoni , Babika.Inny rodzaj skosów uważałem za dyskwalifikacje na starcie. U innych producentów styropianów też jest rozrzut w wymiarach , nie ma tak , że jest 100/100. Są różnice w szerokości korpusu i w wysokości.Pisał o tym kiedyś Kudłaty. Cytuj
baru Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 W dniu 27.04.2021 o 09:42, lalux5 napisał(a): Masz jedną operacje mniej , zakładanie kraty , stawiasz korpus z kratą ? ..... i pewność , że nie zapomniałeś założyć kraty. Rozwiń Najfajniej jest jak połowę się chwyci górnego a reszta zostaje ,super, w rękach trzymasz korpus i fru , garść młodych pszczół w trawie . Cytuj
lalux5 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 W dniu 27.04.2021 o 18:21, baru napisał(a): Najfajniej jest jak połowę się chwyci górnego a reszta zostaje ,super, w rękach trzymasz korpus i fru , garść młodych pszczół w trawie . Rozwiń Jeszcze krata połamana czasem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi