Guest PawelKS3 Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Od kilku lat chodzą mi po głowie ule słomiane lub trzcinowe. I mam pytanko, czy ktoś z Was takie posiada i użytkuje? I czy znacie jakichś niedrogich producentów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Paweł - w Skarżysku robią takie ule. W zeszłym roku się interesowałem, ale któryś z Kolegów powiedział, ze pszczoły mają miejsce w drewnie .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 O właśnie zaraz spróbuje poszukać. Słyszałem coś ale zapomniałem o nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Ekoule był taki użytkownik na amnezji,pamiętam producent takich uli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Też kojarze ale nie widze nigdzie aktualnych ogłoszeń, coś mi się kojarzy, że oni zwineli intetes ale nie jestem pewny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Od kilku lat chodzą mi po głowie ule słomiane lub trzcinowe. I mam pytanko, czy ktoś z Was takie posiada i użytkuje? Tak. Ja mam 3 przedwojenne pruskie słomiane ule . Ewentualnie mam jeszcze ok 10szt. pustych - drewnianych w środku i trzcinowych od zewnątrz , które mają nietypowy rozmiar ramek . Dadant pomniejszony o "odstęp pszczeli" . To jest cała historia o tym jak stolarz miał zrobić ule dadanta . Ale stolarz nie byl pszczelarzem. Dostał wymiar ramki dadanta i zrobił ule z wymiarem wewnetrznym ... ramki dadanta . Jednego już przerobiłem , a resztę planuje przerobić na leżaki (ok.18 ramkowe) wielkopolskie z nadstawką . czy znacie jakichś niedrogich producentów? Poznałem rok temu gościa mieszkającego pomiędzy Toruniem , a Inowrocławiem . Kupowałem od niego wosk . Kończył pszczelarzenie . Od niego miałem też za dobrą cenę wiertarke czterowrzecionową . Miał całą prawie pasiekę (duuużą) na korpusach skróconych wlkp. zrobionych własnoręcznie z drewna i trzciny . Chciał je nawet za symboliczne pieniądze sprzedać . Pewnie już się pozbył ... !? Ale w razie zainteresowania spróbuję odszukać ... może znajdę jeszcze nr tel. A jak nie , to trafię bez adresu . Są mapy google , to i palcem pokażę jak trzeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Troche daleko ale można próbować, dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 533-702-230 - taki byl jakis czas temu nr telefonu do Skarzyska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Troche daleko ale można próbować, dzięki. Jeszcze tej zimy będę zaledwie ok 30km. od tego gościa co robił korpusy trzcinowe . (w Przysieku k./Torunia na jarmarku pszczelarskim) Może podjadę , zapytam , zobaczę ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Dzięki Robi, jakby coś to daj znać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts