Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na nadmierną głośność jest rada.Wyrzucić kompresor na dwór lub

do innego pomieszczenia.

Każda sprezarka chałasuje im wieksz tym głosniej

Opublikowano

Nie wiem czy mnie zrozumiałeś?

Chodziło mi o to żeby w pomieszczeniu gdzie się pracuje

nie było sprężarki, tylko poza nim.

Musi być tylko trochę dłuższy wąż ciśnieniowy.

Opublikowano

No ja nie wiem. Miałem kilka sprężarek 24 l teraz mam 50 l dwutłokową i w głośności nie słyszę różnicy, nawet na oznaczeniach sprężarek jest informacja, że ta 24 l jest głośniejsza o 1 db niż 50 l :P

Tłokowe swoją głośność mają. Co do pochodzenia to jak na jesieni kupowałem sprężarkę to okazało się, że w zasadzie wszystkie są produkowane w Chinach, od producenta jedynie zależą normy jakościowe (teoretycznie). W praktyce to przy braniu tanich Chińczyków polecam rozejrzeć się, czy w razie awarii będą dostępne części zamienne. Chciałem kupić sprężarkę Pansam, ale znalazłem opinie, że z "orygialnymi" częściami do niej u nas lipa i zdecydowałem się na inną. Pewnie części pasowałyby z typowych tanich chińczyków, ale po co nerwy strzępić, albo kupować po kilka różnych sztuk zepsutej części, żeby znaleźć to co będzie pasowało.

Tylko mi sprężarka potrzeba była nie do opon samochodu a do opon ciągników i wapnowania obory więc trochę mocniejsza, niż najtańsze Chińczyki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zszywacz Pansama razem ze sztyftami oraz zszywkami zakupiony, model tan sam co Bartek, po niedzieli bedzie mi potrzebny do okuwania daszków oraz do przybijania listew pod powałkodaszkiem :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jakimi zszywkami zbijacie ramki tzn. jakiej długości ,i czy po jednej czy dwie?

Opublikowano

kri ja kupiłem kilka rodzajów, bo też się zastanawiałem nad tym, nawet temat założyłem http://pasiekapszczelarska.pl/topic/737-zszywki-do-ramek-bez-czop%C3%B3w/  Stwierdziłem, że najwygodniej używać mi Ga18 TYP90 - ocynkowany drut o przekroju prostokątnym 1,25 x 1 mm - długość 25mm. Na jedną ramkę daje 4 zszywki. Oczywiście testowałem różne długości, ale im dłuższe, tym częściej może się zdarzyć, że bokiem wyjdą (zwiną się). Moje ramki to 360x180 - drutowane poziomo - 3 druty.