Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Emil słowo "lament" nie jest słowem odpowiednim dla sytuacji , a raczej wskazanym w przypadku utraty pasieki z przyczyn kradzieży lub zdrowotnych. Tu na forum dyskutujemy nad różnymi sposobami gospodarki i każdy wybiera sobie jakiś sposób gospodarki  odpowiedni dla siebie i dla pożytków pszczelich jakie ma do dyspozycji. Zwolennicy gospodarki na samych Wlp. 1/2 też są i niech próbują. Ja mam 18 -ki ale korpusy 11 ramkowe  i jestem z niech zadowolony jak dołoży się mniejszą komórkę 5,1 to możliwości  są wystarczające dla plenniejszych odmian pszczół jakie dotychczas miałem do dyspozycji i moich pożytków jakie mam w okolicy pasieki. Ale chciałem uczulić Kolegów żeby nie rozpędzać maksymalnie rodzin rozwojowo na 7 - 8 korpusów 1/2 , jak to się mówi na żywioł bo łatwo przekroczyć próg w ulu w którym w pewnym momencie powstaje nadwyżka pszczół bezrobotnych i bez reakcji pszczelarza rodzina ta może łatwo wpaść w nastrój rojowy przy załamaniu się pogody, co w maju jest częstym zjawiskiem i efekty są do przewidzenia. A przy niskich ramkach zrobienie odkładu jest bardzo proste.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

No można było i inaczej to określić, ale jak wiadomo zawsze się znajdzie pewne grono osób mniejsze lub większe, które będzie krytykowało taki pomysł, mając na uwadze, że takie głosy pojawiały się już w wypadku korpusów 18 i tylko o to mi chodziło. Jeśli rozwiązanie się sprawdza to trzeba się tylko zastanowić, czy robić gospodarkę korpusową na 1/2 wielkopolskich co będzie lżejsze, czy może rozwiązanie ramek 18 będzie wystarczającym kompromisem.

Opublikowano

Ja na rzepaku czy zaraz po nie puszczam pszczół na żywioł i nie pozwalam rozwijać się maksymalnie  , tylko robię odkłady , bo i tak wystąpi po rzepaku nadmiar pszczoły bezrobotnej  w razie załamania pogody jest bardzo duże prawdopodobieństwo rójek. U backwastów jest to mniej realne i one trochę później dochodzą do takiej siły przynajmniej u mnie w moim klimacie.

A to chyba kwestia obsługi bo u mnie w zbliżonym klimacie Bf w wiosennym rozwoju wypszedza  Krainkę . Lub kwestia linii Bf i MK.Pozdrawiam.