Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Kupiłem właśnie literka Rapicidu w celu profilaktycznego odkażania moich poliuretanów.
Podpowiedzcie mi proszę jaki stosunek środka do wody użyć najlepiej?

Mój plan to umyć dany element, potem spryskać rapicidem, a następnie znowu spłukać.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Średni pomysł z tym pryskaniem. Weż sobie wanienkę do której wchodzi cały bok korpusa i smiatkiem co by dało się lekko poszorować - wcześniej go oskrob dłutem,, wszystkie ślady wosku czy propolisu, stosunek 1:400 jak masz chorobę to 1:200, później spłucz bieżącą wodą. Zachowaj wszystkie środki ostrożności opisane na produkcie .. Rapicyd to nie żarty.

PS: Jak nie znajdziesz wanienki to podjedź d hurotni wędliniarskiej, mają tam takie fajne białe skrzynki za 20 zł można kupić :) p_miesa.gif

Opublikowano

stężenia masz podane na ulotce producenta i tego powinniśmy się trzymać.
Ja jeśli muszę odkazić jakieś elementy to sporządzam w wiadrze roztwór roboczy i na bogato, pędzlem ławkowcem przemywam oskrobane z wosku i propolisu części ula czy wyposażenia. Po godzince spłukuję wodą i po kłopocie

Opublikowano

Ja gotuję ramki w roztworze wodnym sody kaustycznej. Dezynfekcja i przy okazji  czyszczenia ramek , bo soda kaustyczna też ma działanie myjące i jest nawet używana do produkcji mydła  i po takiej kąpieli są jak nowe , oczywiście w cudzysłowie :D

Rapicidu nigdy nie używałem. Co do proporcji to na karcie produktu piszą:

Opis produktu:

RAPICID Plynny preparat do dezynfekcji i sanityzacji o wlasciwościach myjacych. Sklad Jod aktywny, kwas fosforowy, kwas siarkowy, woda, srodki powierzchniowo czynne. Wlaściwosci i dzialanie Rapicid jest polaaczeniem jodoforu z detergentem. Dzieki temu wykazuje zarowno szerokie spektrum dzialania wiruso-, bakterio- i grzybobojczego, jak rowniez wlasciwosci myjace. Rapicid inaktywuje m.in. wirusy pryszczycy, choroby pecherzykowej swin, pomoru swin, choroby Aujeszkyego, wscieklizny, choroby Newcastle i choroby Mareka, niszczy tez m.in. Aspergillus fumigatus, Candida albicans i Microsporum canis. Zawartosc srodkow powierzchniowo czynnych ulatwia roztworom roboczym preparatu Rapicid penetracje powierzchni porowatych i trudnych do odkazenia. Roztwory robocze preparatu sa stabilne i nie traca aktywnosci w obecnosci substancji i zanieczyszczen organicznych ani w niskich temperaturach. Roztwory robocze cechuja sie niska toksycznoscia, nie wykazuja wlasciwosci drazniacych ani uczulajacych, nie niszcza odkazanych powierzchni. W srodowisku zewnetrznym preparat ulega biodegradacji.

Wskazania:
Mycie oraz dezynfekcja pomieszczen dla wszystkich gatunkow zwierzat hodowlanych, srodkow transportu, wyposazenia laboratoryjnego, weterynaryjnego, zootechnicznego, nasaczanie mat dezynfekcyjnych i sanityzacja wody.

Przeciwwskazania:
i srodki ostroznosci Preparatu nie nalezy stosowac do inaktywacji zarodnikow bakteryjnych i pratkow w warunkach obiektow inwentarskich.

Stosowanie i dawkowanie:
Rapicid jest stosowany w postaci roztworow do polewania, spryskiwania, wycierania lub zanurzania odkazanych przedmiotow, zamglawiania pomieszczen z uzyciem urzadzen wysokocisnieniowych oraz nasaczania mat dezynfekcyjnych i wypelniania basenow przejazdowych. Roztwory robocze sporzadza sie przez zmieszanie odpowiedniej objetosci preparatu z woda. Temperatura roztworow roboczych nie powinna byc wyzsza niz 43oC. Przed wykonaniem dezynfekcji wlasciwej nalezy usunac zwierzeta i zbedne wyposazenie z odkazanych pomieszczen. Nadmiar substancji organicznych nalezy usunac mechanicznie, co zwieksza skutecznosc wykonywanych zabiegow dezynfekcyjnych. Zaleca sie stosowanie roztworow o nastepujacych stezeniach:
1 :
100/200 - dezynfekcja w ogniskach chorob zaka od stopnia zanieczyszczenia powierzchni oraz rodzaju drobnoustroju)
1:
400 - dezynfekcja ogolna w pomieszczeniach dla zwierzat
- maty dezynfekcyjne i baseny przejazdowe
1 :
500 - zamglawianie pomieszczen w obecnosci zwierzat
1 :
600 - odkazanie narzedzi i wyposazenia weterynaryjnego, zootechnicznego i laboratoryjnego (przez 10-15 minut)
- dezynfekcja jaj w wylegarniach drobiu
1 :
2500 - sanityzacja wody pitnej dla zwierzat. Po godzinie od zastosowania preparatu odkazane powierzchnie nalezy splukac silnym strumieniem wody i pozostawic do wyschniecia. Utrata zoltego koloru przez roztwor roboczy wskazuje na koniecznosc jego wymiany.

Interakcje
Nie nalezy mieszac preparatu z innymi srodkami dezynfekcyjnymi i substancjami chemicznymi, szczegolnie o odczynie zasadowym oraz z wybielaczami. Nalezy unikac odkazania powierzchni lub urzadzen wykonanych z aluminium lub jego stopow.

Warunki przechowywania
Przechowywac w oryginalnych, szczelnie zamknietych opakowaniach, w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. Przechowywac z dala od zrodel ognia. Ostrzezenia W postaci stezonej preparat wykazuje wlasciwosci drazniace. Przy przygotowywaniu roztworow roboczych nalezy stosowac srodki ochrony osobistej. Przechowywac w miejscu niedostepnym dla dzieci.

Okres karencji
Nie obowiazuje.

Opublikowano

Tak, czytałem te zalecenia, ale do której podziałki się podpiąć?

Na mój chłopski rozum to:

1:400 - dezynfekcja ogolna w pomieszczeniach dla zwierzat
- maty dezynfekcyjne i baseny przejazdowe

lu to:

1 : 600 - odkażanie narzedzi i wyposazenia weterynaryjnego, zootechnicznego i laboratoryjnego (przez 10-15 minut)
- dezynfekcja jaj w wylegarniach drobiu

Chyba zrobię 1:500 i będzie sprawiedliwie ;)

Opublikowano

Ja bym stawiał 1:500. Niby w obecności zwierząt, ale wiadomo o co chodzi. Maty dezynfekcyjne i baseny przejazdowe są zazwyczaj solidnie usyfione i nie wiem czy takie stężenie byłoby niezbędne przy ulach. No ale fajnie by było, jak by się wypowiedziała osoba, która stosowała.

Opublikowano

Działa mi to mocno na wyobraźnię.

1 ml RAPICIDU na 500 ml wody!

Jakie to cholerstwo musi być silne!