morzedzungli Posted March 24, 2017 Posted March 24, 2017 Witam serdecznie, Jak poławiacie propolis ? używacie siatek czy krat? Na Allegro jest siatka 4x4 mm. Czy nada się od poławiania propolisu czy pszczoła przez nią przejdzie ? Karol Quote
Tadek11 Posted March 24, 2017 Posted March 24, 2017 W sklepach pszczelarskich są specjalne kraty do poławiania propolisu o mniejszych szczelinach. Jak masz pszczoły wyrabiające więcej propolisu to dobrze , bo ma się to trochę linią pszczół , niektóre więcej kitują. Pozdrawiam Tadek Quote
morzedzungli Posted March 28, 2017 Author Posted March 28, 2017 Tak,widziałem te kraty. Tylko czy one się nie łamią przy wykruszaniu propolisu? Karol Quote
Słowian Posted March 28, 2017 Posted March 28, 2017 Jak dobrze przemrozisz i zaraz bedziesz chciał łamać i wykruszać to mogą się pojawić takie białe "sznity" na tym plastiku dlatego lepiej nie łamać tak ostro zmrożonych tylko jak pisał Daro lepiej srobac, wyłamywac możesz jak trochę zmiękną wiem co mówię mam tego z 20 szt. już drugi rok moga być idealne nie są ale się nadadza o płótnie nie wiem nic ale bedę chciał go spróbować. Quote
morzedzungli Posted March 29, 2017 Author Posted March 29, 2017 Kupiłem wczoraj kraty u Łukasiewicza w Gorzowie. Fajne,takie bardziej gumowate niż plastikowe.Tylko czy guma po zmrożeniu nie będzie kruszeć? https://pszczelnictwo.com.pl/shop/product/krata-do-polawiania-propolisu-wielkopolska-gruba-plastikowa Karol Quote
Recommended Posts