trekon Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Witam, na zeszłorocznym miodzie sekcyjnym przechowywanym w słoiku w warunkach pokojowych pojawił się biały nalot. Zakładam, że to jednak pleśń, ale poproszę ekspertów o potwierdzenie. W załączeniu dwa zdjęcia. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Ze zdjęcia trudno to jednoznacznie ocenić ? może to być naturalny zasklep jakim pszczoły poszywają plastry , jak i pleśń ? Jeżeli te plastry były całkowicie zanurzone w miodzie i szczelnie zamknięte to raczej nie powinna być to pleśń , ale gdy były przez jakiś czas odkryte i w otwartym słoiku w wilgotnym pomieszczeniu nie pokryte miodem w całości to bardzo możliwe że jest to pleśń bo miód jest higroskopijny i chłonie z powietrza wilgoć i plaster nie pokryty miodem może ulec pleśnieniu. Tylko dlaczego plastry te przechowujesz tak długo ? to raczej produkt do szybkiego zużycia i jeżeli były rok zanurzone w prawdziwym miodzie to czemu on nie skrystalizował po roku ? Cytuj
PiotrekF Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Witaj trekom ! Podaj więcej informacji o 'sposobie' przechowywania , jeśli to możliwe . Wówczas będzie łatwiej coś podpowiedzieć . PF Cytuj
trekon Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Opublikowano 12 Lipca 2017 One nie są i nie były zanurzone w miodzie. Miód sięga kilku centymetrów od spodu, bo się trochę "wylało" z plastra. Czyli włożone były plastry do pustych słoików i zamknięte. Te słoiki stały cały czas w szafce w temperaturze pokojowej w kuchni w mieszkaniu. Nie wiedziałem, że miód sekcyjny jest do szybkiego spożycia :-(. W tym roku kupiłem miód sekcyjny, ale dostałem go w dużej drewnianej ramce wyciągniętej z ula i zawiniętej w folie spożywczą. W zeszłym roku dostałem plastry pocięte i włożone do słoików. Co najlepiej zrobić z tym dyżym plastrem w ramce, by jak najdłużej się przechowywał? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Odradzam przechowywanie miodu na plastrach ze względu właśnie na możliwość łatwego zepsucia się W domowych warunkach trudno jest utrzymać go dłuższy czas . Ale można przedłużyć jego przechowywanie poprzez zamrożenie lub trzymanie tylko w całości zasklepionych plastrów w bardzo suchej atmosferze pozbawionej wilgoci , ale to też nie ustrzeże nas od możliwości zapleśnienia. Są dobre i sprawdzone możliwości przechowywania dojrzałego miodu ,bez plastra ,w słoikach szczelnie zamkniętych i taki sposób polecam A jeżeli chcesz co dziennie oko cieszyć widokiem plastrów miodu to może zakup ula z pszczołami sprawi że będziesz to mógł robić bez ryzyka łatwego popsucia się . Jak by co to służymy pomocą i poradą na naszym forum Pozdrawiam Tadek Cytuj
daro Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Miód się nie psuje , w plastrach czy ,,luzem,,. Nalot to najprawdopodobniej wykwity krystalizującej się glukozy. Plastry pleśnieją w wilgoci . Cytuj
trekon Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Opublikowano 13 Lipca 2017 Panowie, nauka wymaga poświęceń , więc postanowiłem otworzyć słoik i sprawdzić organoleptycznie (posmakować) to białe "coś". Rezultat: nie jest to pleśń Jest to słodkie i twarde, jakby cukier, więc chyba Daro był najbliżej. Nie mniej dziękuję Wam bardzo za pomoc i cenne uwagi. Ja używam tego miodu w celach zdrowotnych (poprawy odporności) i nie jestem niestety takim pasjonatem pszczół jak Wy. Może kiedyś na emeryturze wyprowadzę się z betonowego osiedla i wtedy jakiś mały ul ... czemu nie. Jeszcze raz dziękuję! Fajnie porozmawiać z prawdziwymi pasjonatami! Cytuj
rosak.com@interia.pl Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Biały osad, to oznaka szybkiej krystalizacji, na skutek dużej zawartości glukozy. Miód wygląda fantastycznie. Pozdrawiam - Rossi Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 6 godzin temu, rosak.com@interia.pl napisał: Biały osad, to oznaka szybkiej krystalizacji, na skutek dużej zawartości glukozy. Miód wygląda fantastycznie. Pozdrawiam - Rossi Toś chłopie zabłysnął . Pierwszy post na forum i zamiast przywitania odkopałeś temat zakurzony od wakacji 2017r. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.