Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Biały nalot na miodzie sekcyjnym


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

na zeszłorocznym miodzie sekcyjnym przechowywanym w słoiku w warunkach pokojowych pojawił się biały nalot. Zakładam, że to jednak pleśń, ale poproszę ekspertów o potwierdzenie. W załączeniu dwa zdjęcia.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze zdjęcia trudno to jednoznacznie ocenić ? może to być naturalny zasklep jakim pszczoły poszywają plastry , jak i pleśń ?   Jeżeli te plastry były całkowicie zanurzone w miodzie i szczelnie zamknięte to raczej nie powinna być to pleśń ,  ale gdy były przez jakiś czas odkryte i w otwartym słoiku w wilgotnym pomieszczeniu nie pokryte miodem w całości to bardzo możliwe że jest to pleśń bo miód jest higroskopijny i chłonie z powietrza wilgoć i plaster nie pokryty miodem  może ulec pleśnieniu. Tylko dlaczego plastry te przechowujesz tak długo ? to raczej produkt do szybkiego zużycia i jeżeli były rok zanurzone w prawdziwym miodzie to czemu on nie skrystalizował po roku ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

One nie są i nie były zanurzone w miodzie. Miód sięga kilku centymetrów od spodu, bo się trochę "wylało" z plastra. Czyli włożone były plastry do pustych słoików i zamknięte. Te słoiki stały cały czas w szafce w temperaturze pokojowej w kuchni w mieszkaniu.

Nie wiedziałem, że miód sekcyjny jest do szybkiego spożycia :-(.

W tym roku kupiłem miód sekcyjny, ale dostałem go w dużej drewnianej ramce wyciągniętej z ula i zawiniętej w folie spożywczą. W zeszłym roku dostałem plastry pocięte i włożone do słoików.

Co najlepiej zrobić z tym dyżym plastrem w ramce, by jak najdłużej się przechowywał?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odradzam przechowywanie miodu na plastrach ze względu właśnie na możliwość łatwego zepsucia się  W domowych warunkach trudno jest utrzymać go dłuższy czas . Ale można przedłużyć jego przechowywanie poprzez zamrożenie lub trzymanie tylko w całości zasklepionych plastrów w bardzo suchej atmosferze pozbawionej wilgoci , ale to też nie ustrzeże nas od możliwości zapleśnienia. Są dobre i sprawdzone możliwości przechowywania dojrzałego miodu ,bez plastra ,w słoikach szczelnie zamkniętych i taki sposób polecam :P

A jeżeli chcesz co dziennie oko cieszyć widokiem plastrów miodu to może zakup ula z pszczołami sprawi że będziesz to mógł robić bez ryzyka łatwego popsucia się . Jak by co to służymy pomocą i poradą na naszym forum :D

Pozdrawiam

Tadek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie, nauka wymaga poświęceń :) , więc postanowiłem otworzyć słoik i sprawdzić organoleptycznie (posmakować) to białe "coś". Rezultat:  nie jest to pleśń  :D  Jest to słodkie i twarde, jakby cukier, więc chyba Daro był najbliżej.

Nie mniej dziękuję Wam bardzo za pomoc i cenne uwagi. Ja używam tego miodu w celach zdrowotnych (poprawy odporności) i nie jestem niestety takim pasjonatem pszczół jak Wy. Może kiedyś na emeryturze wyprowadzę się z betonowego osiedla i wtedy jakiś mały ul ... czemu nie.

Jeszcze raz dziękuję! Fajnie porozmawiać z prawdziwymi pasjonatami!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
6 godzin temu, rosak.com@interia.pl napisał:

Biały osad, to oznaka szybkiej krystalizacji, na skutek dużej zawartości glukozy. Miód wygląda fantastycznie. Pozdrawiam - Rossi

Toś chłopie zabłysnął .
Pierwszy post na forum i zamiast przywitania odkopałeś temat zakurzony od wakacji 2017r.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.