trekon Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Witam, na zeszłorocznym miodzie sekcyjnym przechowywanym w słoiku w warunkach pokojowych pojawił się biały nalot. Zakładam, że to jednak pleśń, ale poproszę ekspertów o potwierdzenie. W załączeniu dwa zdjęcia. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Ze zdjęcia trudno to jednoznacznie ocenić ? może to być naturalny zasklep jakim pszczoły poszywają plastry , jak i pleśń ? Jeżeli te plastry były całkowicie zanurzone w miodzie i szczelnie zamknięte to raczej nie powinna być to pleśń , ale gdy były przez jakiś czas odkryte i w otwartym słoiku w wilgotnym pomieszczeniu nie pokryte miodem w całości to bardzo możliwe że jest to pleśń bo miód jest higroskopijny i chłonie z powietrza wilgoć i plaster nie pokryty miodem może ulec pleśnieniu. Tylko dlaczego plastry te przechowujesz tak długo ? to raczej produkt do szybkiego zużycia i jeżeli były rok zanurzone w prawdziwym miodzie to czemu on nie skrystalizował po roku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Witaj trekom ! Podaj więcej informacji o 'sposobie' przechowywania , jeśli to możliwe . Wówczas będzie łatwiej coś podpowiedzieć . PF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trekon Posted July 12, 2017 Author Share Posted July 12, 2017 One nie są i nie były zanurzone w miodzie. Miód sięga kilku centymetrów od spodu, bo się trochę "wylało" z plastra. Czyli włożone były plastry do pustych słoików i zamknięte. Te słoiki stały cały czas w szafce w temperaturze pokojowej w kuchni w mieszkaniu. Nie wiedziałem, że miód sekcyjny jest do szybkiego spożycia :-(. W tym roku kupiłem miód sekcyjny, ale dostałem go w dużej drewnianej ramce wyciągniętej z ula i zawiniętej w folie spożywczą. W zeszłym roku dostałem plastry pocięte i włożone do słoików. Co najlepiej zrobić z tym dyżym plastrem w ramce, by jak najdłużej się przechowywał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 Odradzam przechowywanie miodu na plastrach ze względu właśnie na możliwość łatwego zepsucia się W domowych warunkach trudno jest utrzymać go dłuższy czas . Ale można przedłużyć jego przechowywanie poprzez zamrożenie lub trzymanie tylko w całości zasklepionych plastrów w bardzo suchej atmosferze pozbawionej wilgoci , ale to też nie ustrzeże nas od możliwości zapleśnienia. Są dobre i sprawdzone możliwości przechowywania dojrzałego miodu ,bez plastra ,w słoikach szczelnie zamkniętych i taki sposób polecam A jeżeli chcesz co dziennie oko cieszyć widokiem plastrów miodu to może zakup ula z pszczołami sprawi że będziesz to mógł robić bez ryzyka łatwego popsucia się . Jak by co to służymy pomocą i poradą na naszym forum Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 Miód się nie psuje , w plastrach czy ,,luzem,,. Nalot to najprawdopodobniej wykwity krystalizującej się glukozy. Plastry pleśnieją w wilgoci . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trekon Posted July 13, 2017 Author Share Posted July 13, 2017 Panowie, nauka wymaga poświęceń , więc postanowiłem otworzyć słoik i sprawdzić organoleptycznie (posmakować) to białe "coś". Rezultat: nie jest to pleśń Jest to słodkie i twarde, jakby cukier, więc chyba Daro był najbliżej. Nie mniej dziękuję Wam bardzo za pomoc i cenne uwagi. Ja używam tego miodu w celach zdrowotnych (poprawy odporności) i nie jestem niestety takim pasjonatem pszczół jak Wy. Może kiedyś na emeryturze wyprowadzę się z betonowego osiedla i wtedy jakiś mały ul ... czemu nie. Jeszcze raz dziękuję! Fajnie porozmawiać z prawdziwymi pasjonatami! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosak.com@interia.pl Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 Biały osad, to oznaka szybkiej krystalizacji, na skutek dużej zawartości glukozy. Miód wygląda fantastycznie. Pozdrawiam - Rossi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 6 godzin temu, rosak.com@interia.pl napisał: Biały osad, to oznaka szybkiej krystalizacji, na skutek dużej zawartości glukozy. Miód wygląda fantastycznie. Pozdrawiam - Rossi Toś chłopie zabłysnął . Pierwszy post na forum i zamiast przywitania odkopałeś temat zakurzony od wakacji 2017r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.