Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja natomiast, rok 2017 powinien uznać za bardzo udany pod względem ilości miodu.

Ale jednocześnie, nieudany, bo na 18 rodzin w trzech pasiekach:

1.       8 – 2 = 6

2.       6 – 2 = 4

3.       4 – 2 = 2,

straciłem 6 rodzin. I nie rzecz w tym, że straciłem 6 rodzin, tylko w tym, że nie wiem dlaczego je straciłem. Pszczół nie było. Pierwsze dwie pasieki dały 150 kg miodu, trzecia – nic. Jeden ul dał – 58 kg.

Miód miałem lipowy, akacjowy i wielokwiatowy, ostatniego najwięcej.

Pozdrawiam...

Ja też uważam ten rok za bardzo dobry, choć u mnie wszystko odwrotnie.

Po sprzedaniu 18 rodzin z pasieki na wiosnę - z dwóch i pół, pozostałych rodzin mam już siedem. :D

No i jakoś dałem radę.

Te 7 rodzin już zakarmione na zimę i dokładnie przeleczone na warrozę.

Do wiosny nie muszę już zaglądać no ewentualnie wyszarpać paski na warrozę.

Jedyne co to zostało mi za dużo ramek z woszczyną, których nie zdążyłem wytopić.

Pomimo różnych perypetii ze zdrowiem, ten sezon pszczelarski uważam za udany.

Pieniążków za sprzedane pszczółki nabrałem, może nawet i dobrze bo miodu w tym roku było niewiele,

tylko dla siebie i znajomych, nie sprzedałbym miodu na tyle co wziąłem za pszczoły.

Pszczół i tak jakoś się mi z powrotem namnożyło, że nawet się tego nie spodziewałem.

Jak Św. Ambroży pozwoli to na wiosnę będzie co robić, bo mam drugie 7 uli pustych. :D

Opublikowano

Rok dobry, miodu sporo, pszczół też. Na tyle, że dałem znajomemu coś około 6-7 rojów i odkładów. Zazimowane (moja 3 zimowla) 56 rodzin, boję się wiosny, bo pszczoły poszły do zimy nadzwyczaj mocne, a jak znam życie to jak jest górka to zaraz pojawi się dołek... Oby nie... Warroza dostała po łbie solidnie, ule powinny być czyste. Karmy nie żałowałem, w lutym z ciastem biegać nie będę. Pyłku pszczoły na jesieni miały dużo, to dobrze, nie boję się czerwienia jesiennego tylko wczesnowiosennych niedoborów pierzgi. Kolejne lipy, robinie, jawory, śnieguliczki i wierzby posadzone. 20 lip w doniczkach 10l rośnie, do tego 10 perełkowców, 2 tulipanowce, 2 korkowce i około 10 jaworów - podrosną to posadzę z bryłą korzeniową. Poplon przy pasiece na 2018 rok dogadany. Pożytki po rzepaku dogadane. Generalnie miło. Teraz mam 3 miesiące na ramki, w grudniu trzeba dokończyć topienie i klarowanie wosku i załatwić pewne źródło do produkcji węzy, koniecznie z autoklawem.

• Lubię 4