Skocz do zawartości

Welcome to Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Twoja reklama na tym Forum? Kliknij!

Zdjęcie

Taboret gazowy...

- - - - -

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1
Tajden

Tajden

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 367 postów
  • Imię:Jerzy
  • LokalizacjaPoznań
  • Typ ula:Dadanty 430 x 150 i wielkopolskie.

Witam pszczelarską brać...

Nie wiem, czy mi odpowiecie na pytanie, o jakiej mocy powinien być  taboret gazowy, do przegotowania wody z woskiem, w garnku 50-litrowym?

Czy wystarczy 8 KW, czy lepiej 9,8, lub 11 KW?

Chodzi o maksymalne wykorzystanie taboretu, przy jak najmniejszym zużyciu gazu.

Taboret gazowy, "połyka" ok. 600 g gazu/h, przy powyższych wartościach mocy.

Gotowałem już na 4 palnikowej, w kuchni, ale robiłem za duży bałagan żonie.

A w pracowni, będę niezależny... :D



#2
kubek33

kubek33

    100% Domownik

  • Moderator/Organizator
  • 491 postów
  • Imię:Jacek
  • LokalizacjaTurek/Wielkopolska
  • Typ ula:oczywiście wielkopolski

Jurek takie pytania to bimbrownicy.pl

Mam taki i spełnia wszystkie moje zachcianki pszczelarskie i bimbrownicze

https://allegro.pl/t...6957266726.html

- a stosunek ceny do ilości spalanego gazu - Jurek na miły Bóg nie drąż tematu  :)  :)  -

kupuj Pozdrowionka


Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony pond własną inteligencje (Jerzy Dobrowolski) ;)


#3
Tajden

Tajden

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 367 postów
  • Imię:Jerzy
  • LokalizacjaPoznań
  • Typ ula:Dadanty 430 x 150 i wielkopolskie.

Jurek takie pytania to bimbrownicy.pl

Mam taki i spełnia wszystkie moje zachcianki pszczelarskie i bimbrownicze

https://allegro.pl/t...6957266726.html

- a stosunek ceny do ilości spalanego gazu - Jurek na miły Bóg nie drąż tematu  :)  :)  -

kupuj Pozdrowionka

Nie wiem co ma bimber do garnka wosku, ale może dlatego, że jestem abstynentem prawie 40 lat... :)



#4
Kosut

Kosut

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 170 postów
  • Imię:Andrzej
  • Lokalizacjaok Łukowa
  • Typ ula:wlkp

Jurek moim zdaniem zależy od średnicy tego 50l gara,  średnica palnika ma być o tyle mniejsza by grzać jak najwięcej dno i boki gara, a nie powietrze w pomieszczeniu.



#5
Tajden

Tajden

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 367 postów
  • Imię:Jerzy
  • LokalizacjaPoznań
  • Typ ula:Dadanty 430 x 150 i wielkopolskie.

Jurek moim zdaniem zależy od średnicy tego 50l gara,  średnica palnika ma być o tyle mniejsza by grzać jak najwięcej dno i boki gara, a nie powietrze w pomieszczeniu.

No tak, masz rację. Dno gara ma ok. 47 cm średnicy. A taborety gazowe, są różnej wielkości. zazwyczaj są kwadratami, a najlepszy kwadrat taboretu dla takiego gara, to 40 cm. Tak sądzę. A taboret ma tak ogromną ilość otworów, z których wypływa gaz, że na pewno ogrzewa tylko i wyłącznie dno gara, a nie powietrze.

Bo ta ogromna ilość otworów, jest zlokalizowana bliżej wnętrza taboretu.



#6
kubek33

kubek33

    100% Domownik

  • Moderator/Organizator
  • 491 postów
  • Imię:Jacek
  • LokalizacjaTurek/Wielkopolska
  • Typ ula:oczywiście wielkopolski

Taboret jest po to by podgrzewać zacier, wosk, wodę na kawę , Taboret ma ramę - stojak kwadratowy, sam palnik jest okrągły i najczęściej regulowaną wielkość płomienia


Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony pond własną inteligencje (Jerzy Dobrowolski) ;)


#7
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2721 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

Gar 50l taboret 8 kw . Taki podgrzewa 100 l,no trochę wolno . Bierz najtańszy swój kupiłem za 40 pln służy już 4 czy 5 lat.

U nas mówią bracha  , zacier to jest mąka podgrzana i ,,zatarta ,, aby scukrzyć skrobię. Po dodaniu drożdży i fermentacji przestaje być zacierem . ;)


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ślężańskie Miody | Stowarzyszenie "Polanka" | Twoja reklama w tym miejscu? Skontaktuj się z nami!