Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Witam pszczelarską brać...

Nie wiem, czy mi odpowiecie na pytanie, o jakiej mocy powinien być  taboret gazowy, do przegotowania wody z woskiem, w garnku 50-litrowym?

Czy wystarczy 8 KW, czy lepiej 9,8, lub 11 KW?

Chodzi o maksymalne wykorzystanie taboretu, przy jak najmniejszym zużyciu gazu.

Taboret gazowy, "połyka" ok. 600 g gazu/h, przy powyższych wartościach mocy.

Gotowałem już na 4 palnikowej, w kuchni, ale robiłem za duży bałagan żonie.

A w pracowni, będę niezależny... :D

Posted

Jurek takie pytania to bimbrownicy.pl

Mam taki i spełnia wszystkie moje zachcianki pszczelarskie i bimbrownicze

https://allegro.pl/taboret-gazowy-z-termopara-i-piezozapalaczem-7-5kw-i6957266726.html

- a stosunek ceny do ilości spalanego gazu - Jurek na miły Bóg nie drąż tematu  :)  :)  -

kupuj Pozdrowionka

Nie wiem co ma bimber do garnka wosku, ale może dlatego, że jestem abstynentem prawie 40 lat... :)

Posted

Jurek moim zdaniem zależy od średnicy tego 50l gara,  średnica palnika ma być o tyle mniejsza by grzać jak najwięcej dno i boki gara, a nie powietrze w pomieszczeniu.

Posted

Jurek moim zdaniem zależy od średnicy tego 50l gara,  średnica palnika ma być o tyle mniejsza by grzać jak najwięcej dno i boki gara, a nie powietrze w pomieszczeniu.

No tak, masz rację. Dno gara ma ok. 47 cm średnicy. A taborety gazowe, są różnej wielkości. zazwyczaj są kwadratami, a najlepszy kwadrat taboretu dla takiego gara, to 40 cm. Tak sądzę. A taboret ma tak ogromną ilość otworów, z których wypływa gaz, że na pewno ogrzewa tylko i wyłącznie dno gara, a nie powietrze.

Bo ta ogromna ilość otworów, jest zlokalizowana bliżej wnętrza taboretu.

Posted

Taboret jest po to by podgrzewać zacier, wosk, wodę na kawę , Taboret ma ramę - stojak kwadratowy, sam palnik jest okrągły i najczęściej regulowaną wielkość płomienia

Posted

Gar 50l taboret 8 kw . Taki podgrzewa 100 l,no trochę wolno . Bierz najtańszy swój kupiłem za 40 pln służy już 4 czy 5 lat.

U nas mówią bracha  , zacier to jest mąka podgrzana i ,,zatarta ,, aby scukrzyć skrobię. Po dodaniu drożdży i fermentacji przestaje być zacierem . ;)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.