michal79 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada W dniu 7.11.2025 o 21:24, Madzin napisał(a): Włożyć termometr , grzalke i podgrzewać . Wydaje mi się, że pszczoły raczej potrzebują ograniczenia wpływów zewnętrznych w swoim gnieździe, obojętne w jakim kierunku by te wpływy nie oddziaływały. 2 godziny temu, hurriway napisał(a): Natomiast nie można tego odnieść nijak do tego aby wymusić temperature 36 stopni. Napisałem 1. "warroza w temp. 36 czuje się gorzej" 2. "pszczelarze mogą robić tak, żeby pszczołom było łatwiej utrzymywać tę wyższą temperaturę w gnieździe. Wtedy warroza będzie spychana na obrzeża" ... z zacytowanej literatury wynika, że np. prof. K. Olszewski na plastrach z pomniejszoną komórką zauważył ogólnie większą temperaturę wiosną. Kolega przekręca to, co napisałem na "wymuszanie 36 stopni". To jest przekłamywanie znaczenia moich słów. Proszę tego nie robić. Może gdyby kolega był bardziej uprzejmy w swoim niezgadzaniu się ze mną, doszlibyśmy, że miałem na myśli nie całe gniazdo, a jakąś jego część. Może stąd wynikło nieporozumienie. Cytuj
michal79 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Ciekawostka: jak wygląda warroza, której przerwano reprodukcję przed złożeniem czwartego jaja (dwa wyklute, jedno na ściance, warroza w lewym-górnym). Widzicie to? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi