bartek124 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Opublikowano 29 Listopada 2018 Może ja coś w tym temacie. Miałem podobne dylematy. Widzę, że masz w powałce 5 pajączków tak jak u mnie. Mogłeś podejrzeć jak zakitowały pajączki. U mnie dwa przy wylotku zakitowały do 80% a może i więcej, środkowy podobnie. Natomiast dwa przeciwlegle tylko w ok. 50%. W Kole doświadczeni hodowcy zalecali w listopadzie zakitowane wkładki dwie przeciwległe wymienic na nowe i tak zostawić na zimę, pozostałe zasłonić. Zrobiłem tak, dwa przeciwlegle wymieniłem na nowe i zasłoniłem pół koreczkiem na połowę od str gniazda. Na pozostałe położyłem cienki sweter, materiał raczej taki przepuszczalny. Wylotek zasunięty wkładką od gryzoni 7-8 mm Wylotek oryginalny 34-35 cm troczę odchodzi po bokach na okucie plus szpros po środku tak zostaje na zimę bez zmniejszania. A co z wkładką w dennicy czy pajączkami (nie wiem co tam masz) Tam jaki układ ? wkładka włożona czy nie lub ile pajączków? Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 A co z wkładką w dennicy czy pajączkami (nie wiem co tam masz) Tam jaki układ ? wkładka włożona czy nie lub ile pajączków? Oczywiście otwarta siatka. Zrobiłem co prawda taka kompozycję bowiem ul stoi na stojaku z drutu zbrojeniowego tj. do dennicy 12 cm dokręciłem od dołu deski 10 cm plus w koło kołnierz z cienkiej sklejki z wpustem 5 cm do środka. Natomiast do przygotowanych 3kpl. dennic na przyszły rok, jeżeli przezimuje mi ta jedna rodzina mam już przygotowane beleczki 5 cm i dokręcę na stałe do dennic, razem dennica będzie miała 17 cm. Pierścień w koło będę mógł zawsze dokręcić na zimę, wydaje mi się, że trochę będzie amortyzował podwiewający śnieg. Cytuj
bartek124 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Zrobiło się u mnie zimno (w nocy -10 i wiater) Więc stwierdziłem że może jednak włożę im tą wkładkę (w denicy(po to by wiater im od dołu nie wiał )) I się zdziwiłem bo jak zajrzałem dziś od dołu do pszczół (w denicy mogę wyjąć klapkę i zobaczyć ramki od dołu ) To duży kłąb pszczół tam wisiał może z 8 ramek zajmował .A chodzi mi oto że jak patrzyłem kiedyś bez wkładki włożonej to kłębu wiszącego pod ramkami nie było prawie wcale(może z 2 pięśći sobie wisiały )A reszta pszczół siedziała w ramkach w środku. Że wtedy nawet jak zajrzałem od góry do pszczół ( zdjąłem tylko daszek i patrzyłem przez pajączki ) To pszczoły były tak wysoko (ten kłąb że początek tego kłębu musiał być przy pajączkach skoro tam widziałem pszczoły. A teraz jak przez pajączki patrzę to ani jednej pszczoły nie widzę (bo wszystkie siedzą pod ramkami) Więc mój wniosek jest taki że jak wkładki nie miały to im było zimniej i przez to mniej chętnie schodziły w dół a teraz z włożoną wkładką wszystkie siedzą pod ramkami I moje pytanie czy lepiej trzymać tą wkładkę dalej ? BO chyba lepiej żeby pszczoły wisiały pod ramkami niż siedziały pod powałką Czy to wogóle normalne że pszczoły na początku zimy siedzą pod powałką( po tu opisałem tyko przykład 1 ula a w innych nadal siedzą pod powałką) zamiast wisieć pod ramkami??? Proszę kogoś o odpowiedź. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez bartek124 Cytuj
Pawo171 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 A ja znalazłem coś takiego na temat zimowli pszczół Cytuj
cegielka Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 @bartek - opini jest tyle ilu pszczelarzy, tutaj tekst mojego - internetowego - guru, który trochę rozjaśnia temat zawiązywania kłębu: http://mojapszczola.pl/klab-zimowy-zimowla/ pozdrawiam! Cytuj
Beeman Opublikowano 3 Grudnia 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2018 A ja znalazłem coś takiego na temat zimowli pszczół Witam. Ja tez stosuje takie pierscienie z poduszkami (z wiórami sosnowymi). U mnie pierscienie z boku maja 4 zasiatkowane otwory wentylacyjne, bo poduchy sa wilgotne. Pierscienie daje nad powalke. Cytuj
Pawo171 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Witam. Ja tez stosuje takie pierscienie z poduszkami (z wiórami sosnowymi). U mnie pierscienie z boku maja 4 zasiatkowane otwory wentylacyjne, bo poduchy sa wilgotne. Pierscienie daje nad powalke. A jaka dennica? Cytuj
Beeman Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 A jaka dennica? Witam, dennica 100% siatka SS. Cytuj
irkor Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Ul ma być ciepły i suchy. Tak było, tak jest i tak być powinno. A Ci, którzy wiedzą co jest lepsze dla pszczoły środkowoeuropejskiej, to mogą tylko na forach internetowych wygłaszać swoje filozoficzne poglądy. Cytuj
cegielka Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Panowie, jak znacie chociaż trochę rosyjski to pooglądajcie sobie filmy "stamtąd" - prosto, konkretnie, SKROMNIE i na temat, bez gwiazdorzenia i tego - charakterystycznego dla polskich gwiazdorów - pie...nia o du**e Maryni, jęzkiem z poziomu elementarza dla przedszkolaka... ...o tym, że "przyszłem" do pasieki i o tym czy zostawić pół pajączka na górze, a ćwierć na dole, czy odrotnie... I zostawcie oszłomów z YouEsEj. Ja o mało nie poszedłem (poszłem - bo miałem blisko) na filologię rosyjską, chociaż i tak mam domu tłumacza jakby co , ale podejrzewam, że większość z nas uczyła się w czasach, kiedy rosyjski był jedynym słusznym językiem obcym Na początek polecam: https://www.youtube.com/user/MegaStaratel I pozdrawiam! Edytowane 5 Stycznia 2019 przez cegielka 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. cegielka ales sie opisal. Dobrze ze wspomniales cos o pajaczkach bo bym sie nie domyslil na jaki temat piszesz. Te oszłomy jak ich nazwales maja po pare tysiecy pni i nie wiedza co to pszczelarstwo. Powinni przyjechac na proktyki do Ciebie. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Beeman Cytuj
cegielka Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Ty jesteś Kanadyjczyk z krwi i kości - także nie bierz tego do siebie Chodzi mi ogólnie - o wypięcie się du**ą na wschód i rozdziawienie japy na zachód - ale z nas to już taki naród papug (to Słowacki, nie ja), że jak już coś bardziej kolorowe to na pewno lepsze. A to kryterium, że "po parę tysięcy pni" to już zostawię bez komentarza - jest już film o tym pszczelarzeniu "po amerykańsku". Edytowane 5 Stycznia 2019 przez cegielka Cytuj
Beeman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witam. Najlepiej pisac konkrety, bo ogólnikami rzucac nie ma sensu. Niestety ci ze wschodu nie sa lepsi jak ci z zachodu i Polacy wiele sie wycierpieli przez tych "przyjaciol". Uczmy sie od jednych i drugich, wybierajac co dla nas jest najlepsze. Coz jeden widzac pszczole widzi stworzenie Boskie a inny 5 centow. U jednego widzac pszczole na kwiatku dusza sie raduje a u innego reka swedzi aby zdzielic gazeta. Nie mnie ich osądzać. Powodzenia Cytuj
Tadek11 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Oglądać można wszystko , oglądałem wiele filmów ze wschodu i niektórzy autorzy są na pewno ciekawi i myślą trochę , w przeciwieństwie do naszych którzy w zasadzie nie mają specjalnie co pokazać , ani swojej wiedzy pszczelarskiej , tylko zrobią jakiś filmik z pasieki jak do kroniki rodzinnej , na poziomie początkującego pszczelarza albo jakieś wygłupy jak wstawiają kość wołową do ula albo oblatują matki zimą w garażu Tak że trzeba zawsze oddzielić ziarno od plew. Oglądałem nawet filmiki z pasiek greckich , czy francuskich , chociaż nie znam języka , ale na podstawie obrazu i zwyczajów pszczół można było coś pożytecznego , wydedukować z nich jak chociażby zalety wylotków dla pszczół pod dachem ula chociaż to nie jest żadna nowinka i sposób znany od pokoleń , ale niezbyt jeszcze powszechna w naszych pasiekach , i sam też próbowałem jak to działa w naszych ulach i mam pozytywne doświadczenia Pozdrawiam Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 jest już film o tym pszczelarzeniu "po amerykańsku". Zdaje się , że to "Milczenie pszczół" . Albo ... "Królowa słońca Nie pamiętam dokładnie z którego to filmu, ale szczególnie utkwił mi w pamięci moment do którego nawiązuje Bogumił ... Kiedy w Kalifornii , w biały dzień opryskiwane są sady migdałów wraz z ulami , a PSZCZELARZ cieszy się mówiąc , że słyszy szelest dolarów jeden widzac pszczole widzi stworzenie Boskie a inny 5 centow. Cytuj
cegielka Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Film "Więcej niż miód" - mnie najbardziej "zachwycił" taśmociąg do odsklepiania ramek razem z pszczołami. A wracając do tematu - zamykać wkładkę czy nie?, bo będzie pszczołom za zimno (i jak te pajączki poustawiać, żeby przeciągu nie zrobić) i czy stężenie CO2 utrzymają na odpowiednim poziomie... Tutaj dwa filmy o zimowli bez ula, co prawda w zimowniku, ale lód też się "wytrącał" i temperatury dobrze poniżej zera (nocami pewnie było znacznie "cieplej"). Dwa filmy z profilu, który podałem kilka postów wyżej: 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witam. Napisz cegielka co w tych dwoch filmach gosc chce pokazac, zimowle?. Co tu takiego waznego sie dzieje, udowadnia? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Te filmy to w zasadzie dla nas taki " folklor rosyjski" i pokazuje jakie warunki" zimowli "( słowo rusycyzm) pszczoły mogą znieść ? i to cała lekcja z tych filmów Taka hodowla na pewno nie zadowoli naszych pszczelarzy i murowane ule też , więc jest to tylko ciekawostka na temat wytrzymałości pszczół ? Pozdrawiam Cytuj
Tadek11 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Na mnie większe wrażenie zrobił ten ruski pszczelarz https://www.youtube.com/watch?v=O0vxqmXNfGw&index=3&list=PLC8OcDf-6GM3LqNklxtywcPHOJBwCyJ3- Ale matki załatwia z Niemiec z Germani Pozdrawiam Cytuj
cegielka Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) No nie powiedziałbym, że taki folklor; Film polecam tym, którzy chodzą w stresie, bo nie mają pewności czy za bardzo nie odsłonili pajączka w powałce - bo odsłonili aż do połowy, a gdzieś pisali, że 1/4 wystarczy, bo więcej to już przeciąg i zaziębią pszczoły. A do tego spadnie za bardzo poziom CO2 - gazu niezbędnego do prawidłowej zimowli i koniec przygody z pszczołami. A czy on coś chce komuś udowodnić? No właśnie niczego nie udowadnia i nikomu. Szok, prawda? Edytowane 7 Stycznia 2019 przez cegielka 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 A czy on coś chce komuś udowodnić? No właśnie niczego nie udowadnia i nikomu. Szok, prawda? Witam. Gosc jak widac ma sporo uli i cos kombinuje z jedna rodzina to chyba chce sie cos nauczyc i udowodnic. Nie robi tego chyba bo z baba nie wytrzymuje w domu? Mysle ze albo nie znasz rosyjskiego albo nie pojmujesz o czym mowi. Narazie odpuszczam ten film. Dziekuje za rekomendacje. Powodzenia Cytuj
cegielka Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Myślę, że patrzysz przez pryzmat swojej "baby" i szukasz drugiego dna, tam gdzie go nie ma - faktycznie lepiej odpuść Cytuj
irkor Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 A ja pewnie zrobię kiedyś jakiś filmik, jak moje pszczoły robią oblot przy - 5oC. A co, niech się nowicjusze spod hasła "ratujmy pszczoły i budujmy dla nich domki" głowią jak to możliwe. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 A ja pewnie zrobię kiedyś jakiś filmik, jak moje pszczoły robią oblot przy - 5oC. A co, niech się nowicjusze spod hasła "ratujmy pszczoły i budujmy dla nich domki" głowią jak to możliwe. Trzymamy Ciebie za słowo A co ? niech się uczą ? Pozdrawiam Cytuj
cegielka Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Młody wojownik, który nikomu niczego nie chce udowadniać: Ma tylko nadzieję, że z bożą pomocą uda mu się zbudować własny zimownik - czego mu serdecznię życzę! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi