Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam możliwość w okresie jesienno - zimowo - wiosennym postawić ule na miedzy szerokości około 8m i długości około 30m, u znajomego rolnika. Od zachodu zakrzaczenie, do tego lekka skarpa od północy, więc będzie osłona od wiatru (na skarpie planuję zasadzić maliny, żeby dodatkowo pełniły funkcję wiatrołapu i dały źródło pożytku późno letniego) i woda kilka metrów od uli. Na polach w przyszłym roku w promieniu 1000m będzie kilkadziesiąt ha rzepaku, najbliższy zaraz pod nosem, około 1 ha akacji w promieniu 1 km, sporo wierzb, olchy i klonu. Do tego tereny podmokłe około kilometra od lokalizacji więc coś tam na pewno kwitnie, sady też są i sporo mniszka. 2 sprawy mnie nurtują:

1. Czy dziki i sarny mogą niepokoić pszczoły?

2. Czy tak bliska odległość od pól nie spowoduje, że pszczoły będą niepokojone podczas prac polowych szczególnie jesienią i na wiosnę?

Po rzepaku pszczoły wyjadą na facelię i powrót dopiero w sierpniu z gryki.

Opublikowano

Z opisu wynika,że dla pszczół idealna lokalizacja,tylko czy pszczoły nie będą przeszkadzały innym i zależy ile tych uli będzie, bo jeżeli kilka to nawet może nikt nie zauważyć, ale jeżeli kilkadziesią to może być już problem.

Opublikowano

Lokalizacja wydaje się być świetna. A jak z zabezpieczeniem przed kradzieżą lub wandalizmem , bo i takie pytanie trzeba sobie postawić wybierając nową lokalizację.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Co do zabezpieczenia - droga prowadząca jest prywatna i kończy się na rowie z wodą :-) Do domów najbliższych z 300 metrów, sąsiadujące pola sąsiada. Z domu właściciel pola widzi ule, więc będzie miał wgląd w sytuację.

Opublikowano

Fajne miejsce na pasiekę. Ja bym optował ustawienie uli (jak było- jeśli pamiętam 3 zdjęcie)

Powodzenia. :D

...............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

Fajne miejsce na pasiekę. Ja bym optował ustawienie uli (jak było- jeśli pamiętam 3 zdjęcie)

Powodzenia. :D

...............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Panowie mylicie wątki, ja zdjęć nie wklejałem.

• 5 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Jeśli pszczoły mam rodzimego gatunku, to czy mogą szkodzić rodzimym gatunkom?
Ps. Po kilku dyskusjach mam nadzieję, społeczność tego forum zna znaczenie słów "nauka" i "naukowiec". ;)

Edytowane przez michal79