MAZI Opublikowano 16 Lipca 2015 Opublikowano 16 Lipca 2015 Witam, mam możliwość w okresie jesienno - zimowo - wiosennym postawić ule na miedzy szerokości około 8m i długości około 30m, u znajomego rolnika. Od zachodu zakrzaczenie, do tego lekka skarpa od północy, więc będzie osłona od wiatru (na skarpie planuję zasadzić maliny, żeby dodatkowo pełniły funkcję wiatrołapu i dały źródło pożytku późno letniego) i woda kilka metrów od uli. Na polach w przyszłym roku w promieniu 1000m będzie kilkadziesiąt ha rzepaku, najbliższy zaraz pod nosem, około 1 ha akacji w promieniu 1 km, sporo wierzb, olchy i klonu. Do tego tereny podmokłe około kilometra od lokalizacji więc coś tam na pewno kwitnie, sady też są i sporo mniszka. 2 sprawy mnie nurtują: 1. Czy dziki i sarny mogą niepokoić pszczoły? 2. Czy tak bliska odległość od pól nie spowoduje, że pszczoły będą niepokojone podczas prac polowych szczególnie jesienią i na wiosnę? Po rzepaku pszczoły wyjadą na facelię i powrót dopiero w sierpniu z gryki. Cytuj
Bohtyn Opublikowano 17 Lipca 2015 Opublikowano 17 Lipca 2015 Z opisu wynika,że dla pszczół idealna lokalizacja,tylko czy pszczoły nie będą przeszkadzały innym i zależy ile tych uli będzie, bo jeżeli kilka to nawet może nikt nie zauważyć, ale jeżeli kilkadziesią to może być już problem. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Lipca 2015 Opublikowano 17 Lipca 2015 Lokalizacja wydaje się być świetna. A jak z zabezpieczeniem przed kradzieżą lub wandalizmem , bo i takie pytanie trzeba sobie postawić wybierając nową lokalizację. Pozdrawiam Tadek Cytuj
MAZI Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Opublikowano 17 Lipca 2015 Co do zabezpieczenia - droga prowadząca jest prywatna i kończy się na rowie z wodą :-) Do domów najbliższych z 300 metrów, sąsiadujące pola sąsiada. Z domu właściciel pola widzi ule, więc będzie miał wgląd w sytuację. Cytuj
boddan Opublikowano 19 Lipca 2015 Opublikowano 19 Lipca 2015 Fajne miejsce na pasiekę. Ja bym optował ustawienie uli (jak było- jeśli pamiętam 3 zdjęcie) Powodzenia. ............................................................................................................... Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Cytuj
MAZI Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Opublikowano 19 Lipca 2015 Fajne miejsce na pasiekę. Ja bym optował ustawienie uli (jak było- jeśli pamiętam 3 zdjęcie) Powodzenia. ............................................................................................................... Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Panowie mylicie wątki, ja zdjęć nie wklejałem. Cytuj
PiotrekF Opublikowano 27 Czerwca 2021 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Może tu w tym miejscu ... może 'pasować'. https://tvn24.pl/tvnmeteo/informacje-pogoda/polska,28/naukowcy-miejskie-pasieki-nie-pomagaja-pszczolom-moga-szkodzic-rodzimym-gatunkom,340765,1,0.html?p=meteo ... ot 'moda na pszczoły' .... czy ta 'moda' to taka 'dobra' dla ... ? PF Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Opublikowano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Jeśli pszczoły mam rodzimego gatunku, to czy mogą szkodzić rodzimym gatunkom? Ps. Po kilku dyskusjach mam nadzieję, społeczność tego forum zna znaczenie słów "nauka" i "naukowiec". ;) Edytowane 27 Czerwca 2021 przez michal79 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi