sebxyz Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Witam Koleżanki i Kolegów. Mam pytanie głównie do Koleżanek i Kolegów z Warmii gdzie kupić sprawdzoną i dobrej jakości węzę w okolicach Olsztyna. Dziękuję z góry za informację. sebxyz Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie . Tylko własna - z własnego wosku . Najlepiej jeszcze samemu zrobiona ( bo zlecając przerób trzeba zaufać temu co przerabia ) Sklepowe bez względu , czy z Maji przy WZP , czy z Tomaszkowa , czy ze sklepików ogrodniczych na pewno ze względu na masowąą produkcję i to że do kociołka trafia co popadnie będą miały mniej , lub więcej dodatków nie będących woskiem . Ostatnią sklepową węzę którą miałem (Lubelska i Toruńska) pszczoły pocięły i wyniosły z ula ! Teraz od 2 lat mam węzę tylko ze swojego wosku + żeby był "minimalny wsad" mam z wymiany wosk od 3-4 zaprzyjaźnionych pszczelarzy którym ufam... Zero wosku z Allegro , czy OLX ! Jak masz swój dobry wosk , to mogę dać namiary na solidnego wytwórcę węzy , który nawet małą partię powierzonego wosku przerobi (z autoklawem) Cytuj
sebxyz Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2020 Witam. Miałem cichą nadzieję, że się odezwiesz Robi_Robson. Szkoda, że nie ma miejsca w postaci sklepu pewnego, bo ilość wosku w moim przypadku jest bardzo mała i nie mam z czym startować do przetopu. Daj znać, jak będziesz wiedział, o kimś kto będzie miał na zbyciu węze. Pozdrawiam sebxyz Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Mogę polecić producenta węzy z wosku powierzonego , ale czasy takie , że raczej nie polecę nikogo , kto węzą handluje i sam już handlować nie planuję . Przewiozłem się... Trzy lata temu ze swojej węzy wygospodarowałem trochę i odsprzedałem "koledze" z południa kraju praktycznie po kosztach. Później (po 2 latach) wysłuchiwałem , że niby zafałszowana ... Że przez nią niby rodziny popadły w nastrój rojowy itp. A wcale nie chciałem jej sprzedawać . Prosił , więc wyjąłem swoją , ze swojego wosku , ze swoich zapasów ... Cytuj
daro Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 W dniu 17.01.2020 o 07:34, Robi_Robson napisał: Jak masz swój dobry wosk , to mogę dać namiary na solidnego wytwórcę węzy , który nawet małą partię powierzonego wosku przerobi (z autoklawem) To pochwal publicznie . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 4 godziny temu, daro napisał: To pochwal publicznie . Znasz go . To qq Andrzej z Kwidzyna Cytuj
Bohtyn Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 W dniu 17.01.2020 o 20:35, Robi_Robson napisał: Że przez nią niby rodziny popadły w nastrój rojowy itp. Toż taka węza to skarb. I zydelek.? 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Moim zdaniem zdrowe i silne pszczoły w czasie silnego wziątku zabudują każdą węzę. Mój kolega, żalił mi się :, że zrobioną węzę z własnego wosku daje do uli prawie codziennie i pszczoły pięknie odbudowują, ale że coś z tym woskiem nie tak bo matka słabo czerwi na tej węzie. Tłumaczyłem mu, że matka na zaczerwienie 1 węzy potrzebuje kilka dni, a pszczoły odbudują taki 1 plaster nawet za 1 noc. Ale nie jestem pewny, czy go przekonałem. Cytuj
daro Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Ja znam ale nie każdy . Jak e-mail itp . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi