Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Wszyscy wiemy , że żywność w naszych sklepach jest nafaszerowana wielka ilością niezdrowej chemii i w większości po prostu nie nadaje się do jedzenia .

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na wędliny własnego wyrobu które Waszym zdaniem warte są polecenia ? Ja praktycznie co roku robię jakieś wędliny , najczęściej w okresie jesienno zimowym . Wiem że wielu robi też ? Jacek  chwalił się kiedyś na forum , czy Darek ( próbowałem) i pewnie inni też.

Może na zachętę  wstawię taki przepis który mnie zaintrygował i też jest z dodatkiem miodu ? I może skusze się wypróbować , jak znajdę trochę drewna świerkowego i szyszek ?

 

 

Posted

Hej Tadziu

Ja robię kiełbasę i szynki jak najprostszym sposobem - przyprawy to sól, pieprz, czosnek, majeranek.

Co do szynki szwarcwaldzkiej  to mam ...... przesyt po ostatnim  pobycie w Niemczech.

Ja robię jednorazowo duże ilości  więc takie "wymysły" nie dla mnie.....

Ale Tadek rób..... chętnie bym spróbował....?

  • Like 1
Posted

Zrobiłem surową  miód cukier potrzebny do wyciągnięcia wody . Krucha o  niespotykanej konsystencji i smaku . Nie powiedziałbym że nie odparzana taka krucha .Leżała mi miesiąc . Później wisiała a swojo drogą wszystko wyjedzone . Trza się do roboty zabrać .

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.