Tadek11 Posted January 29, 2020 Posted January 29, 2020 Wszyscy wiemy , że żywność w naszych sklepach jest nafaszerowana wielka ilością niezdrowej chemii i w większości po prostu nie nadaje się do jedzenia . Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na wędliny własnego wyrobu które Waszym zdaniem warte są polecenia ? Ja praktycznie co roku robię jakieś wędliny , najczęściej w okresie jesienno zimowym . Wiem że wielu robi też ? Jacek chwalił się kiedyś na forum , czy Darek ( próbowałem) i pewnie inni też. Może na zachętę wstawię taki przepis który mnie zaintrygował i też jest z dodatkiem miodu ? I może skusze się wypróbować , jak znajdę trochę drewna świerkowego i szyszek ? Quote
kubek33 Posted January 29, 2020 Posted January 29, 2020 Hej Tadziu Ja robię kiełbasę i szynki jak najprostszym sposobem - przyprawy to sól, pieprz, czosnek, majeranek. Co do szynki szwarcwaldzkiej to mam ...... przesyt po ostatnim pobycie w Niemczech. Ja robię jednorazowo duże ilości więc takie "wymysły" nie dla mnie..... Ale Tadek rób..... chętnie bym spróbował....? 1 Quote
daro Posted January 29, 2020 Posted January 29, 2020 Zrobiłem surową miód cukier potrzebny do wyciągnięcia wody . Krucha o niespotykanej konsystencji i smaku . Nie powiedziałbym że nie odparzana taka krucha .Leżała mi miesiąc . Później wisiała a swojo drogą wszystko wyjedzone . Trza się do roboty zabrać . 1 Quote
Recommended Posts