Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Wędlina własnego wyrobu


Tadek11

Recommended Posts

Wszyscy wiemy , że żywność w naszych sklepach jest nafaszerowana wielka ilością niezdrowej chemii i w większości po prostu nie nadaje się do jedzenia .

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na wędliny własnego wyrobu które Waszym zdaniem warte są polecenia ? Ja praktycznie co roku robię jakieś wędliny , najczęściej w okresie jesienno zimowym . Wiem że wielu robi też ? Jacek  chwalił się kiedyś na forum , czy Darek ( próbowałem) i pewnie inni też.

Może na zachętę  wstawię taki przepis który mnie zaintrygował i też jest z dodatkiem miodu ? I może skusze się wypróbować , jak znajdę trochę drewna świerkowego i szyszek ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hej Tadziu

Ja robię kiełbasę i szynki jak najprostszym sposobem - przyprawy to sól, pieprz, czosnek, majeranek.

Co do szynki szwarcwaldzkiej  to mam ...... przesyt po ostatnim  pobycie w Niemczech.

Ja robię jednorazowo duże ilości  więc takie "wymysły" nie dla mnie.....

Ale Tadek rób..... chętnie bym spróbował....?

  • Lubię 1
Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem surową  miód cukier potrzebny do wyciągnięcia wody . Krucha o  niespotykanej konsystencji i smaku . Nie powiedziałbym że nie odparzana taka krucha .Leżała mi miesiąc . Później wisiała a swojo drogą wszystko wyjedzone . Trza się do roboty zabrać .

  • Lubię 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.