Tadek11 Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Wszyscy wiemy , że żywność w naszych sklepach jest nafaszerowana wielka ilością niezdrowej chemii i w większości po prostu nie nadaje się do jedzenia . Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na wędliny własnego wyrobu które Waszym zdaniem warte są polecenia ? Ja praktycznie co roku robię jakieś wędliny , najczęściej w okresie jesienno zimowym . Wiem że wielu robi też ? Jacek chwalił się kiedyś na forum , czy Darek ( próbowałem) i pewnie inni też. Może na zachętę wstawię taki przepis który mnie zaintrygował i też jest z dodatkiem miodu ? I może skusze się wypróbować , jak znajdę trochę drewna świerkowego i szyszek ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Hej Tadziu Ja robię kiełbasę i szynki jak najprostszym sposobem - przyprawy to sól, pieprz, czosnek, majeranek. Co do szynki szwarcwaldzkiej to mam ...... przesyt po ostatnim pobycie w Niemczech. Ja robię jednorazowo duże ilości więc takie "wymysły" nie dla mnie..... Ale Tadek rób..... chętnie bym spróbował....? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Zrobiłem surową miód cukier potrzebny do wyciągnięcia wody . Krucha o niespotykanej konsystencji i smaku . Nie powiedziałbym że nie odparzana taka krucha .Leżała mi miesiąc . Później wisiała a swojo drogą wszystko wyjedzone . Trza się do roboty zabrać . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted February 5, 2020 Share Posted February 5, 2020 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.