morzedzungli Posted January 30, 2020 Posted January 30, 2020 (edited) Witam serdecznie, Na wstępie chciałbym uprzedzić, że nie chcę produkować swojego inwertu z chytrości ale z ciekawości poznać technologię produkcji. Otóż pszenicę możemy rozłożyć enzymami gorzelnianymi do maltozy ( są też pewnie cukry proste ale w małych ilościach) Maltozę rozłożyć do glukozy i fruktozy. Jak to zrobić już nie wiem ale wiem, że można stosunek glukozy do fruktozy dobrać wedle życzenia. Pewnie odpowiednimi enzymami, sterując czasem itd. Chyba, że istnieje proces scukrzania od razu do glukozy i fruktozy. Jeśli są tu osoby, które się na tym znają to proszę piszcie. Będzie opracowana procedua na wypadek wojny albo cukru po 6zł. Karol Edited January 30, 2020 by morzedzungli Quote
Krzyżak Posted January 30, 2020 Posted January 30, 2020 Na początek przeczytaj to: https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Quote
morzedzungli Posted January 30, 2020 Author Posted January 30, 2020 Ale tu jest opis zacierania słodu na piwo ba nie instrukcja jak osiągnąć fruktozę i glukozę w odpowiednich proporcjach. Quote
daro Posted January 30, 2020 Posted January 30, 2020 Ekonomicznie nie opłacalne dla pszczelarza .Inwerty robione są 2 sposobami . 1. enzymem inwertazą , 2. kwasami nieorganicznym . Rozkład skrobi lub rozkład sacharozy . W rozkładzie skrobi pozostają cukry złożone mlekowy itp. Quote
morzedzungli Posted January 30, 2020 Author Posted January 30, 2020 Czyli najprościej możemy osiągnąć inwert w domu podgrzewając cukier z kwaskiem cytrynowym i wodą? Czy przy inwercie skrobiowym wytrącane są wielocukry Quote
daro Posted January 30, 2020 Posted January 30, 2020 Dokładnie .Nie zostają wytrącane ,pozostają w masie .Proste chemiczne procesy . Quote
Robi_Robson Posted January 31, 2020 Posted January 31, 2020 16 godzin temu, morzedzungli napisał: Czyli najprościej możemy osiągnąć inwert w domu podgrzewając cukier Ja nie chemik , ale uczyli mnie , że przy podgrzewaniu cukru wzrasta poziom HMF , który jest szkodliwy dla pszczół. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.