Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

A możby tak zobić swój inwert?


Recommended Posts

Witam serdecznie,

 

Na wstępie chciałbym uprzedzić, że nie chcę produkować swojego inwertu z chytrości ale z ciekawości poznać technologię produkcji.

 

Otóż pszenicę możemy rozłożyć enzymami gorzelnianymi do maltozy ( są też pewnie cukry proste ale w małych ilościach)

 

Maltozę rozłożyć do glukozy i fruktozy. Jak to zrobić już nie wiem ale wiem, że można stosunek glukozy do fruktozy dobrać wedle życzenia. Pewnie odpowiednimi enzymami, sterując czasem itd.

 

Chyba, że istnieje proces scukrzania od razu do glukozy i fruktozy.

 

Jeśli są tu osoby, które się na tym znają to proszę piszcie. Będzie opracowana procedua na wypadek wojny :) albo cukru po 6zł.

 

Karol

 

 

Edited by morzedzungli
Link to comment
Share on other sites

Ekonomicznie nie opłacalne dla pszczelarza .Inwerty robione są 2 sposobami . 1. enzymem inwertazą , 2. kwasami nieorganicznym . Rozkład skrobi lub rozkład sacharozy .

W rozkładzie skrobi pozostają cukry złożone mlekowy itp.

 

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, morzedzungli napisał:

Czyli najprościej możemy osiągnąć inwert w domu podgrzewając cukier

Ja nie chemik , ale uczyli mnie , że przy podgrzewaniu cukru wzrasta poziom HMF , który jest szkodliwy dla pszczół.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.