morzedzungli Opublikowano 30 Stycznia 2020 Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Witam serdecznie, Na wstępie chciałbym uprzedzić, że nie chcę produkować swojego inwertu z chytrości ale z ciekawości poznać technologię produkcji. Otóż pszenicę możemy rozłożyć enzymami gorzelnianymi do maltozy ( są też pewnie cukry proste ale w małych ilościach) Maltozę rozłożyć do glukozy i fruktozy. Jak to zrobić już nie wiem ale wiem, że można stosunek glukozy do fruktozy dobrać wedle życzenia. Pewnie odpowiednimi enzymami, sterując czasem itd. Chyba, że istnieje proces scukrzania od razu do glukozy i fruktozy. Jeśli są tu osoby, które się na tym znają to proszę piszcie. Będzie opracowana procedua na wypadek wojny albo cukru po 6zł. Karol Edytowane 30 Stycznia 2020 przez morzedzungli Cytuj
Krzyżak Opublikowano 30 Stycznia 2020 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Na początek przeczytaj to: https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Cytuj
morzedzungli Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2020 Ale tu jest opis zacierania słodu na piwo ba nie instrukcja jak osiągnąć fruktozę i glukozę w odpowiednich proporcjach. Cytuj
daro Opublikowano 30 Stycznia 2020 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Ekonomicznie nie opłacalne dla pszczelarza .Inwerty robione są 2 sposobami . 1. enzymem inwertazą , 2. kwasami nieorganicznym . Rozkład skrobi lub rozkład sacharozy . W rozkładzie skrobi pozostają cukry złożone mlekowy itp. Cytuj
morzedzungli Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2020 Czyli najprościej możemy osiągnąć inwert w domu podgrzewając cukier z kwaskiem cytrynowym i wodą? Czy przy inwercie skrobiowym wytrącane są wielocukry Cytuj
daro Opublikowano 30 Stycznia 2020 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Dokładnie .Nie zostają wytrącane ,pozostają w masie .Proste chemiczne procesy . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 16 godzin temu, morzedzungli napisał: Czyli najprościej możemy osiągnąć inwert w domu podgrzewając cukier Ja nie chemik , ale uczyli mnie , że przy podgrzewaniu cukru wzrasta poziom HMF , który jest szkodliwy dla pszczół. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.