Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

 

Na wstępie chciałbym uprzedzić, że nie chcę produkować swojego inwertu z chytrości ale z ciekawości poznać technologię produkcji.

 

Otóż pszenicę możemy rozłożyć enzymami gorzelnianymi do maltozy ( są też pewnie cukry proste ale w małych ilościach)

 

Maltozę rozłożyć do glukozy i fruktozy. Jak to zrobić już nie wiem ale wiem, że można stosunek glukozy do fruktozy dobrać wedle życzenia. Pewnie odpowiednimi enzymami, sterując czasem itd.

 

Chyba, że istnieje proces scukrzania od razu do glukozy i fruktozy.

 

Jeśli są tu osoby, które się na tym znają to proszę piszcie. Będzie opracowana procedua na wypadek wojny :) albo cukru po 6zł.

 

Karol

 

 

Edytowane przez morzedzungli
Opublikowano

Ekonomicznie nie opłacalne dla pszczelarza .Inwerty robione są 2 sposobami . 1. enzymem inwertazą , 2. kwasami nieorganicznym . Rozkład skrobi lub rozkład sacharozy .

W rozkładzie skrobi pozostają cukry złożone mlekowy itp.

 

Opublikowano

Czyli najprościej możemy osiągnąć inwert w domu podgrzewając cukier z kwaskiem cytrynowym i wodą?

 

Czy przy inwercie skrobiowym wytrącane są wielocukry

 

 

Opublikowano
16 godzin temu, morzedzungli napisał:

Czyli najprościej możemy osiągnąć inwert w domu podgrzewając cukier

Ja nie chemik , ale uczyli mnie , że przy podgrzewaniu cukru wzrasta poziom HMF , który jest szkodliwy dla pszczół.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.