Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Przesiedlenie rodziny pszczelej z ula leżaka warszawskiego do Wielkopolskiego korpusowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Byłem ostatnio w pasiece i zauważyłem, że ostatnia mokra zima niesprzyja moim skansenowym ulom. 

Stwierdziłem, że 7 uli z ramka warszawską poszerzana idą do likwidacji, nie będę podejmował się ich renowacji ponieważ i tak mam dużo pustych uli WP które zasiedlone nie są a są w super stanie. 

Zamierzam w tym sezonie przesiedlic z rodziny pszczele z tych uli co są przeznaczone do likwidacji na ule korpusowe 18-tki. 

Moje pytanie, kiedy najlepiej to zrobić? 

Czy mogę zrobić to tak? :

1. Zamykam wylot w ulu WP 

2. Przesuwam go na bok

3. W jego miejsce stawiam nowy ul korpusowy z węzą

4. Wyjmuje z likwidowanego ula ramki WP z pszczołami i robię zsypanca do nowego ula.

5. Robię pomost pomiędzy nowym a starym ulem. 

6. Podkarmiam pszczoły ciastem lub miodem w nowym ulu. 

7. Z ramek czerwiu z ula warszawskiego robię jeden duży odkład zbiorczy bez matki w celu robienia w późniejszym terminie z niego zsypanca. 

Czy byłaby to dobra metoda? 

Poniżej z ciekawości zdjęcia uli do likwidacji, do niektórych weszły mi gryzonie. 

Rodziny do przesiedlenia, ule do likwidacji

Opublikowano

Krzysztof tu jest wiele różnych kombinacji jak to zrobić i wszystko zależy jakie warunki początkowe sobie założysz , kiedy chcesz to zrobić , ile masz masz ramek odbudowanych nowego typu  itp.  , ja jak przesiedlałem z warszawiaków zwykłych to zaraz po rzepaku wycinając kilka ramek z czerwiem i matką do dolnego korpusu a na górę dawałem komplet ramek z węzą , a pozostałe ramki stare z czerwiem krytym przenosiłem do innego ula zbiorczego starego . Czyli trochę podobnie jak Ty zamierzasz , tylko tu istotna jest pora zrobienia i trzeba to zrobić w momencie kiedy jest duża skłonność pszczół do odbudowy , czyli najlepiej druga połowa maja wg, mnie oczywiści bo wtedy jest duży dopływ pyłku i pokarmu . Można też to zrobić i po sezonie  , żeby nie tracić części miodu wiosennego  i wykorzystać do tego celu ramki odbudowane z miodni , którą to miodnie po sezonie i tak zmniejszasz w nowych ulach.    Tak że decyzja należy do Ciebie i wszystko zależy  jak będziesz zdeterminowany żeby pozbyć się skansenu.

• Lubię 1
Opublikowano
25 minut temu, Tadek11 napisał:

Krzysztof tu jest wiele różnych kombinacji jak to zrobić i wszystko zależy jakie warunki początkowe sobie założysz , kiedy chcesz to zrobić , ile masz masz ramek odbudowanych nowego typu  itp.  , ja jak przesiedlałem z warszawiaków zwykłych to zaraz po rzepaku wycinając kilka ramek z czerwiem i matką do dolnego korpusu a na górę dawałem komplet ramek z węzą , a pozostałe ramki stare z czerwiem krytym przenosiłem do innego ula zbiorczego starego . Czyli trochę podobnie jak Ty zamierzasz , tylko tu istotna jest pora zrobienia i trzeba to zrobić w momencie kiedy jest duża skłonność pszczół do odbudowy , czyli najlepiej druga połowa maja wg, mnie oczywiści bo wtedy jest duży dopływ pyłku i pokarmu . Można też to zrobić i po sezonie  , żeby nie tracić części miodu wiosennego  i wykorzystać do tego celu ramki odbudowane z miodni , którą to miodnie po sezonie i tak zmniejszasz w nowych ulach.    Tak że decyzja należy do Ciebie i wszystko zależy  jak będziesz zdeterminowany żeby pozbyć się skansenu.

Zastanawiałem się, czy nie zrobić od razu po zbiorze rzepaku czyli w 1-5 czerwca. Żeby nie stracić na miodzie, a jednocześnie dać im pokarm w postaci syropu ze starego miodu na odbudowanie plastrów. 

Skansenu całkowicie nie pozbede się, te ule w dobrym stanie co najmniej będą służyły do ozdoby, bo te ze zdjęć to są już słabe. 

Opublikowano

Podczas trwania pożytków możesz dowolnie zagospodarowywać pszczoły . Łączyć je i dzielić .
Wtedy spokojnie możesz zrobić zsypańca ze wszystkich pszczół i osadzić na węzie,
a ramki warszawskie umieścić w pozostałych warszawiakach do wygryzienia czerwiu .

Inny sposób , to ramki z czerwiem umieścić do wygryzienia w dwóch korpusach "18" podstawiając pod jeden (lub dwa) boki wkładkę zwężającą np z deski .
Matkę umieścić w korpusie "18" na węzie pod kratą .
Czerw się wygryzie . Pszczoły zaleją plastry po czerwiu miodem .
Po wywirowaniu miodu korpusy z ramkami warszawskimi wycofasz
Mogą dobudować pod ramkami kilkucentymetrowe paski dzikiej zabudowy !
Ale to przecież nie problem ...
Odwrotne ustawienie korpusów (węza na górze) może spowodować natychmiastowe zalanie odbudowanych na węzie plastrów miodem i matka nie będzie miała gdzie czerwić !

• Lubię 1
Opublikowano
10 godzin temu, Robi_Robson napisał:

Podczas trwania pożytków możesz dowolnie zagospodarowywać pszczoły . Łączyć je i dzielić .
Wtedy spokojnie możesz zrobić zsypańca ze wszystkich pszczół i osadzić na węzie,
a ramki warszawskie umieścić w pozostałych warszawiakach do wygryzienia czerwiu .

Inny sposób , to ramki z czerwiem umieścić do wygryzienia w dwóch korpusach "18" podstawiając pod jeden (lub dwa) boki wkładkę zwężającą np z deski .
Matkę umieścić w korpusie "18" na węzie pod kratą .
Czerw się wygryzie . Pszczoły zaleją plastry po czerwiu miodem .
Po wywirowaniu miodu korpusy z ramkami warszawskimi wycofasz
Mogą dobudować pod ramkami kilkucentymetrowe paski dzikiej zabudowy !
Ale to przecież nie problem ...
Odwrotne ustawienie korpusów (węza na górze) może spowodować natychmiastowe zalanie odbudowanych na węzie plastrów miodem i matka nie będzie miała gdzie czerwić !

Podsunąłeś mi Robercie pomysł, aby zrobić tymczasowy korpus typowy na 10 ramek WP pasujący w obwodzie do ula Wielkopolskiego. Wtedy pod taki korpus umieściłbym 2 korpusy wlkp na 18tke, krata, i na to korpus warszawski poszerzany z czerwiem i miodem. Usunięcie tego korpusu po wygryzieniu czerwiu i odwirowanie miodu, następnie już docelowo umieszczenie kolejnego korpusu wielkopolskiego pod korpusy z odbudowanymi ramkami. 

Akurat zostało mi styroduru więc takie 3 korpusy specjalnie do łatwiejszego przesiedlania może by się sprawdziły 

Opublikowano (edytowane)

Od dwóch lat sukcesywnie przesiedlani pszczoły z starych WP na d 1/2. Aby nie tracić sezonu zawsze robię to po lipie. Po prostu przerzucam pszczoły na węzę, ramki z czerwień rozkładam do pozostałych rodzin. Łatwo przyjemnie i bez zbędnego kłopotu.

Edytowane przez Nacek
  • Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, Nacek napisał:

Od dwóch lat sukcesywnie przesiedlani pszczoły z starych WP na d 1/2. Aby nie tracić sezonu zawsze robię to po lipie. Po prostu przerzucam pszczoły na węzę, ramki z czerwień rozkładam do pozostałych rodzin. Łatwo przyjemnie i bez zbędnego kłopotu.

I jak jest wtedy z siłą rodziny przesiedlonej na samą węzę po lipie? 

Opublikowano
13 minut temu, Krzychu napisał:

I jak jest wtedy z siłą rodziny przesiedlonej na samą węzę po lipie? 

Trzeba podkarmiać .
Zobacz temat o metodzie skandynawskiej vel metodzie Junga .