Elwood Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Drodzy, Dwa dni temu dostałem silną rodzinę. Następnego dnia dostały kolejny korpus, miodnię, część zasklepionego czerwiu poszła do nadstawki, do rodni weza. Zauważyłem że od wczoraj mam pod ulem jakieś niezbyt liczne 'zebranie kolektywu'. Jako pszczelarski gówniarz bardzo proszę o pomoc w interpretacji zjawiska. Serdeczności Cytuj
daro Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Broda pszczela . Gorąco i ciasno w ulu i wisi co by czerwiu nie zagotować . Cytuj
Elwood Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2020 Dziękuję za szybką odpowiedź. W ulu miejsca sporo, jeno jak sie okazało, w całej dużej rodzinie ani pół matki... Cytuj
mirek. Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 jak nie znakowana to jesteś prawie bez szans żeby ja zobaczyć ja ostatnio matkę w kwietniu widziałem jak są jaja jest i matka Cytuj
Elwood Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) Wyjaśnienie okazało się odrobinę ciekawsze. Pod dennicą rezydowała matka, ale znalazła się tam np. w wyniku przekładania z transportówki itp. Była tam matka, która została podłożona do pobliskiego ula dwa dni temu. Widać urwała się z rzezi i trafiła do pobliskiej ekipy akurat będącej w potrzebie. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi!Jak zwykł mawiać Ferdynand Kiepski: „Są na Świecie rzeczy, które się nawet fizjonomom nie śniły! Edytowane 27 Czerwca 2020 przez Elwood Próba usunięcia zaznaczenia kolorem, nieudana Cytuj
manio Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 zawsze piszesz to samo jednocześnie na kilku forach ? Po co ? Cytuj
Elwood Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2020 2 godziny temu, manio napisał: zawsze piszesz to samo jednocześnie na kilku forach ? Po co ? Zawsze zadajesz pytania, po to by tylko je zadać? Po co? Cytuj
manio Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Elwood napisał: zadajesz pytania, po to by tylko je zadać? Po co? pytam bo ciekawy jestem świata i ludzi Jest Was dwóch na forum takich niedowiarków co pytają i piszą synchronicznie tu i na amnezji. Ciekaw byłem dlaczego Słyszałeś ,że kto pyta a nie błądzi ? Edytowane 28 Czerwca 2020 przez manio Cytuj
Elwood Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 Tak, poranna dawka sarkazmu dobra na wszystko ? A i licznik postów tyka ? Cytuj
manio Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Teraz, Elwood napisał: A i licznik postów tyka ? Nie martw się o mój licznik , moje posty są zazwyczaj merytoryczne , tu pozwoliłem na OT z prostej ciekawości. Spoko , więcej nie będę Cie niepokoił. Pisz na zdrowie jeśli musisz . 2 Cytuj
Elwood Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ludzki Pan, i skromny jaki... Pax? Cytuj
Nacek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Nic szczególnego, zwłaszcza jak ule stoją blisko siebie wtedy często zdarza się że matki błądzą. Przypadek niżej, matka wracając z lotu godowego zamiast wejść do ula weszła pod dennicę. 1 Cytuj
Elwood Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 Dziękuję za informację. Dla początkujących nawet takie 'nic szczególnego', nie dość że jest fascynujące to jeszcze uczy. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
daro Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Elwood napisał: Ludzki Pan, i skromny jaki... Dodam że mądry. 1 Cytuj
Elwood Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 Oczywista oczywistość! ? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 2 godziny temu, Nacek napisał: Nic szczególnego, zwłaszcza jak ule stoją blisko siebie wtedy często zdarza się że matki błądzą. Przypadek niżej, matka wracając z lotu godowego zamiast wejść do ula weszła pod dennicę. Też miałem tego roku przypadek że wracająca królowa z lotu godowego klapnęła przed odkładówkę,garstka pszczół się kłębiła wkoło niej,a że znakowana to bez trudu można było ja zauważyć.PK Cytuj
Krzychu Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Coś w tym roku blądzą te matki u każdego. Ja zauważyłem, że u mnie np jest problem z unasiennieniem. Albo od początku bezmatki albo nie wracają z lotów godowych. Może 5G? Cytuj
Nacek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Aby unikać problemów z błądzeniem należy ustawiać ule odpowiednio daleko od siebie, lub wylotki kierować w różnych kierunkach. Brat Adam opisywał ten problem w książce "Moja gospodarka pasieczna" 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi