Baczek0242 Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Witam Obecnie u mnie jest okres bezpozytykowy za 3 tygodnie zacznie kwitnąć nawloc, pszczoly nie mają praktycznie wgl pokarmu, pytanie czy ściągnąć im nadstawki z suszem czy zostawić aby pszczoły znosiły sobie pokarm który im podam do gniazda Pozdrawiam i dziękuję z góry za cenne wskazówki Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 ja nie wyobrażam sobie zdjąć teraz miodni z gniazd bo gdzie niby te pszczoły mają sie podziać podaje po słoiku lury codziennie Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Jak w gnieździe susza to... Jest wiele możliwości,można wyciągnąć ramki i zostawić pusty korpus do którego podać syrop albo ciasto.W drugim lub trzecim dniu pożytku wsadzić nazad ramki na miód. Można na folii poddać pod gniazdo na dennice trochę ciasta. Można zamienić i miodnie dać pod gniazdo i wtedy z góry podkarmić pszczoły.PK 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 z podawaniem problemu nie ma tylko co zrobić z pszczołą jak 2 korpusy miodni zabiorę? 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 no dobra i matka tam nie zejdzie czy mam kratę na miodnie potem gniazdo dać? a potem jak nawłoć się zacznie przestawić a jak susza będzie to po prostu miodnie do magazynu zabrać pierzgą miodni nie zabiją? dobrze zrozumiałem? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 12 minut temu, mirek. napisał: z podawaniem problemu nie ma tylko co zrobić z pszczołą jak 2 korpusy miodni zabiorę? Przecież napisałem usunąć ramki,korpus zostawić na pszczoły.PK Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 17 minut temu, Krzyżak napisał: Wstaw miodnię pod gniazdo. Wyżej o tym pisałem.Masz dzisiaj jakieś problemy z czytaniem,czy nabijasz sobie posty. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 14 minut temu, piotrpodhale napisał: Masz dzisiaj jakieś problemy z czytaniem,czy nabijasz sobie posty. Nie pisałem do Ciebie tyko do Mirka. Cały świat się wokół Ciebie nie kręci. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 40 minut temu, Krzyżak napisał: Nie pisałem do Ciebie tyko do Mirka. Cały świat się wokół Ciebie nie kręci. Nie chodzi do kogo piszesz tylko po co powielasz odpowiedzi jak dzieciak.PK Cytuj
Krzyżak Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Ponieważ pytanie Mirka padło po Twojej wypowiedzi. Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 nic nie powielał i przestańcie się kłócić ja jakoś nie dociągam a pytania o kraty i ted poproszę o odpowiedź Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 3 godziny temu, Krzyżak napisał: Ponieważ pytanie Mirka padło po Twojej wypowiedzi. To cytuj Mirka jak piszesz w towarzystwie,inaczej wychodzi że to do autora tematu. 2 godziny temu, mirek. napisał: nic nie powielał i przestańcie się kłócić ja jakoś nie dociągam a pytania o kraty i ted poproszę o odpowiedź Nie odpowiem bo nie rozumiem twojego pytania.PK Cytuj
Tikcop Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Ja bym wstawił miodnię nad gniazdo, ale to ja, no i lury ani niczego bym nie podawał. Cytuj
Baczek0242 Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Opublikowano 27 Lipca 2020 Właśnie o to chodzi że muszę dokarmić żeby matkę pobudzić do czerwienia, cały ul pszczół a ona czerwi tylko na 4-5 ramkach no i praktycznie 0 pokarmu Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 21 minut temu, Baczek0242 napisał: Właśnie o to chodzi że muszę dokarmić żeby matkę pobudzić do czerwienia, cały ul pszczół a ona czerwi tylko na 4-5 ramkach no i praktycznie 0 pokarmu A nie czytałeś o starej zasadzie w hodowli pszczół , że w ulu , a najlepiej w gnieździe powinien być stale żelazny zapas pokarmu w ilości około 4 kg ? Jak brakuje to uzupełnić dużą dawką a nie żadną lurą po słoiku jak pisał mirek. To ABC pszczelarstwa inaczej aż prosisz się o zgnilca amerykańskiego i inne choroby bo niedożywione rodziny łatwo łapią choroby nie mówiąć już nic o tym że osłabną na sile i warroza je jesienią dobije i taki będzie finał. Jeszcze dzisiaj daj wszystkim rodzinom po 5 litrów syropu a jak mało to powtórzyć. Ja już praktycznie mam w 50% zaawansowane karmienie zimowe w oczekiwaniu na nawłoć i pszczoły mają po korpusie zasklepionego pokarmu na zimę. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi