manio Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Krzyżak napisał: Robiłeś jakieś banania składu tego syropu ? Kiedyś badanie miodu ograniczano do badania aktywności optycznej roztworu . Skręcalność właściwa sacharozy wynosi +66.5* , a w miarę jak postępuje inwertowanie kąt ten spada nawet do wartości ujemnych (skręcalność fruktozy wynosi 92,4*) . Badanie wykonywano polarymetrem. Takie proste badanie dawało pole do popisu różnym fałszerzom miodu , więc dodawano kolejne próby. Zakwaszenie syropu z pewnością przyśpiesza reakcję hydrolizy sacharozy i działanie pszczelej inwertazy. Odkąd zakwaszam syrop nigdy nie zdarza mi się krystalizacja zapasów nawet na nieobsiadanych ramkach. Pszczoły zdecydowanie lepiej zimują bo nie mają żadnych problemów z pobieraniem pokarmu. Inwertowanie cukru przy pomocy kwasu i dodatku miodu opisywała Ostrowska , cytując oczywiście światowe osiągnięcia radzieckich , podając ile czego dodać i jakie stosować temperatury. Dużo zawracania głowy , bo według moich doświadczeń wystarczy zakwasić , a dodatek inwertazy i temperaturę zapewnią pszczoły. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Nie mówię, że domowe sposoby inwertowania cukru nie działają. Pytam tylko czy ktoś to kiedykolwiek zbadał. Czy warto to robić czy to sztuka da sztuki. U mnie choć żadnego kwasku nie daję, pszczoły również chętnie pobierają pokarm, dobrze zimują, a zapas nie krystalizuję w nieobsiadancyh plastrach. Cytuj
Nacek Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Z zakwaszaniem syropu należy uważać. Na którejś konferencji doktorantka ( nazwiska nie pamiętam) z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, przedstawiała wyniki badań nad zakwaszaniem syropu. Poniżej pewnej wartości pH wyraźnie skracał się okres życia robotnic. Jeżeli znajdę stare notatki to napiszę ile to było dokładnie. Cytuj
hurriway Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Krzyżak napisał: Robiłeś jakieś banania składu tego syropu ? Nie robiłem. 3 godziny temu, Krzyżak napisał: Pytanie skąd pewność, że cokolwiek przeinwertowało ? Bo po wielomiesięcznym leżakowaniu, nie krystalizuje. Cytuj
hurriway Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Krzyżak napisał: U mnie choć żadnego kwasku nie daję, pszczoły również chętnie pobierają pokarm, dobrze zimują, a zapas nie krystalizuję w nieobsiadancyh plastrach. To dlaczego chcesz myśleć o inwercie skoro cukier się sprawdza(bez sarkazmu)? Po co kombinować? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 2 godziny temu, hurriway napisał: Bo po wielomiesięcznym leżakowaniu, nie krystalizuje Jak dodasz tymolu tez nie krystalizuje a żadna inwertaza nie zaszła wiec to chyba żaden dowód. Godzinę temu, hurriway napisał: To dlaczego chcesz myśleć o inwercie skoro cukier się sprawdza Przydałby sie do prostego robienia ciasta. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.