manio Posted August 19, 2020 Share Posted August 19, 2020 2 godziny temu, Krzyżak napisał: Robiłeś jakieś banania składu tego syropu ? Kiedyś badanie miodu ograniczano do badania aktywności optycznej roztworu . Skręcalność właściwa sacharozy wynosi +66.5* , a w miarę jak postępuje inwertowanie kąt ten spada nawet do wartości ujemnych (skręcalność fruktozy wynosi 92,4*) . Badanie wykonywano polarymetrem. Takie proste badanie dawało pole do popisu różnym fałszerzom miodu , więc dodawano kolejne próby. Zakwaszenie syropu z pewnością przyśpiesza reakcję hydrolizy sacharozy i działanie pszczelej inwertazy. Odkąd zakwaszam syrop nigdy nie zdarza mi się krystalizacja zapasów nawet na nieobsiadanych ramkach. Pszczoły zdecydowanie lepiej zimują bo nie mają żadnych problemów z pobieraniem pokarmu. Inwertowanie cukru przy pomocy kwasu i dodatku miodu opisywała Ostrowska , cytując oczywiście światowe osiągnięcia radzieckich , podając ile czego dodać i jakie stosować temperatury. Dużo zawracania głowy , bo według moich doświadczeń wystarczy zakwasić , a dodatek inwertazy i temperaturę zapewnią pszczoły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted August 19, 2020 Share Posted August 19, 2020 Nie mówię, że domowe sposoby inwertowania cukru nie działają. Pytam tylko czy ktoś to kiedykolwiek zbadał. Czy warto to robić czy to sztuka da sztuki. U mnie choć żadnego kwasku nie daję, pszczoły również chętnie pobierają pokarm, dobrze zimują, a zapas nie krystalizuję w nieobsiadancyh plastrach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted August 19, 2020 Share Posted August 19, 2020 Z zakwaszaniem syropu należy uważać. Na którejś konferencji doktorantka ( nazwiska nie pamiętam) z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, przedstawiała wyniki badań nad zakwaszaniem syropu. Poniżej pewnej wartości pH wyraźnie skracał się okres życia robotnic. Jeżeli znajdę stare notatki to napiszę ile to było dokładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hurriway Posted August 19, 2020 Share Posted August 19, 2020 3 godziny temu, Krzyżak napisał: Robiłeś jakieś banania składu tego syropu ? Nie robiłem. 3 godziny temu, Krzyżak napisał: Pytanie skąd pewność, że cokolwiek przeinwertowało ? Bo po wielomiesięcznym leżakowaniu, nie krystalizuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hurriway Posted August 19, 2020 Share Posted August 19, 2020 1 godzinę temu, Krzyżak napisał: U mnie choć żadnego kwasku nie daję, pszczoły również chętnie pobierają pokarm, dobrze zimują, a zapas nie krystalizuję w nieobsiadancyh plastrach. To dlaczego chcesz myśleć o inwercie skoro cukier się sprawdza(bez sarkazmu)? Po co kombinować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted August 19, 2020 Share Posted August 19, 2020 2 godziny temu, hurriway napisał: Bo po wielomiesięcznym leżakowaniu, nie krystalizuje Jak dodasz tymolu tez nie krystalizuje a żadna inwertaza nie zaszła wiec to chyba żaden dowód. Godzinę temu, hurriway napisał: To dlaczego chcesz myśleć o inwercie skoro cukier się sprawdza Przydałby sie do prostego robienia ciasta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.