Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj dokończyłem 'inspekcję' ... 

wnioski

- musowe koszenie trawy bo znów muszą się 'przeciskać'  przez ...

- ... 'krajobraz porzepaku'...

... okoliczne łąki porastają .... 

... kolorową roślinnością.... ale i tak pszczoły 'śmigają' na akację 

-  za tydzień kolejna 'wizytacja' z ... ?

PF

• Lubię 1
Opublikowano

... 'wizytacji' część pierwsza odbyła się .... 

... wykoszone ..

... wracające...

No i ... 'delikatnie' ...miodobrałem ... jutro kończymy... 

PF

• Lubię 1
Opublikowano
17 minut temu, PiotrekF napisał:

miodobrałem ... jutro kończymy...

A my wciąż walczymy z pierwszym . Na horyzoncie już pojawia się ostatnie, a nam zostało jeszcze kilka dni kręcenia pierwszego .
Za to jaki pyyyyszny wyszedł ten spóźniony wiosenno letni ... Palce lizać aż po łokcie ;)

Opublikowano
23 godziny temu, Robi_Robson napisał:

A my wciąż walczymy z pierwszym . Na horyzoncie już pojawia się ostatnie, a nam zostało jeszcze kilka dni kręcenia pierwszego .
Za to jaki pyyyyszny wyszedł ten spóźniony wiosenno letni ... Palce lizać aż po łokcie ;)

Będąc 'młodym' ... i do tego hobbystycznie ... w dwa dni (upalne?) 'dajemy radę' całej pasiece?...: miodobranie + przegląd gniazd ...

.. za tydzień czeka nas niestety kolejne .... ramki (gniazdowe WZ + Ostrowskiej) w połowie poszyte a dolna część 'kropi' 

.... kilka z dzisiejszej 'wizytacji' : ...

...Wam .

PF

• Lubię 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

... byłem dzisiaj i jutro też będę 

Lipa kończy kwitnienie .... 

... popracowałem :) w ...i przy ....

'broda'

nos

wąsy 

PF

• Lubię 1
Opublikowano
38 minut temu, PiotrekF napisał:

'Lipowe' miodobranie odbyło się  ...  

DSC_0304.JPG

PF

I jak oceniasz zbiory z lipy po wcześniejszych udanych tygodniach? 

Opublikowano

Oceniam jako : 'skromne' , b. 'skromne'.

Jeśli wolno ... z lipy było jako szóste miodobranie ... nadal jestem pod 'sporym 'zdziwieniem' miodnością tegorocznego sezonu ... nadal 

PF  

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, PiotrekF napisał:

Oceniam jako : 'skromne' , b. 'skromne'.

Jeśli wolno ... z lipy było jako szóste miodobranie ... nadal jestem pod 'sporym 'zdziwieniem' miodnością tegorocznego sezonu ... nadal 

PF  

Może po prostu jest to efekt wypracowania pszczół przy jednoczesnym braku nowego pokolenia. U mnie o dziwo w nadstawkach mają tylko odkład z kwietnia i rodzinka wyrojona w maju. Od tych rodzin co brałem nektarowo spadziowy niedawno - one się pokurczyły w sile i nic nie mają teraz. 

Więc i u mnie raczej skromnie będzie 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano
11 godzin temu, Krzychu napisał:

Może po prostu jest to efekt wypracowania pszczół przy jednoczesnym braku nowego pokolenia. /.../

A może...

... słabego nektarowania lipy i dość upalnej pogody ???? No raczej taki 'splot zdarzeń' bym obstawiał - na obserwacji opieram się 

Pozdrawiam P.

4.png

PF

• Lubię 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrekF napisał:

A może...

... słabego nektarowania lipy i dość upalnej pogody ???? No raczej taki 'splot zdarzeń' bym obstawiał - na obserwacji opieram się 

Pozdrawiam P.

4.png

PF

Moim zdaniem lipa dobrze nektaruje... 

Słychać szum pszczół na nich. Lecz rodzinki, które przyniosły najpierw rzepak a potem spadź - po prostu się skurczyły. Jakby trakcie któregoś z tych pożytków matka ograniczyła się w czerwieniu i teraz są tego efekty, że nie ma komu zbierać. 

Za to faworytem jest odkład (skladaniec) z matką UN, która właśnie doszła do siły i już ma coś w nadstawkach, drugim faworytem z kolei jest rodzinka, która wyroila się w połowie rzepaku - pomimo tego korpus Wielkopolski rzepaku wtedy był, spadzi nie było nic, a teraz lipy przybywa. 

Zmiennych jest bardzo dużo i matematycznie ciężko to policzyć ale zauważyłem, że właśnie te co na zbierały czegoś po rzepaku to teraz słabo mają z lipą. 

Opublikowano
8 godzin temu, Krzychu napisał:

Moim zdaniem lipa dobrze nektaruje... 

U mnie niestety powtórka ubiegłego roku : niemal codziennie prognozy pokazują deszcz , a u mnie ani kropla nie spadnie. Kwiaty zasychają na drzewach. Chyba nic z tego nie będzie , choć kwitną bardzo obficie.

Opublikowano
Godzinę temu, manio napisał:

U mnie niestety powtórka ubiegłego roku : niemal codziennie prognozy pokazują deszcz , a u mnie ani kropla nie spadnie. Kwiaty zasychają na drzewach. Chyba nic z tego nie będzie , choć kwitną bardzo obficie.

Wiesz Manio... Co z tego, że dobrze nektaruje skoro nie mam sił w rodzinach i na dodatek mam ich mało...

Gdybym miał rodziny z tamtego roku gdzie była i ilość i duża siła, i tegoroczne warunki to bym na dwa lata się obłowił. A wtedy to mięso musiałem karmić, które i tak wiosny nie doczekało. 

Niestety zawsze jakiś czynnik nie zagra. 

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

... z innej okolicy (z Niepołomic)

i tak całkiem 'luźnie' .... oko smoka 

?

PF

• Lubię 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wciąż jesiennie ...

... osy nadal nie odpuszczają .... przyglądałem się jak tej 'popędziły kota'

PF

• Lubię 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

... a wczoraj 

prawdziwy cel 'odwiedzin'

... a po ... oczywiście kolejna wizytacja 

...no pięknie było ....

PF

• Lubię 2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

W drugim dniu nowego 2022  byłem .... ok 15,30 .... latały , nieliczne bo nieliczne ale ... i porządki ...

... nie mogłem się powstrzymać ....? : przed i posylwestrowe .... z okna

PF

• Lubię 4
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

?

Już koniec 'zimowego snu' ..... 'roboczy' sezon 2022 wczoraj obserwowałem :)

PF

• Lubię 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

?

w taki kwietniowy dzień na zebranie było mus ....

.... oczywiście bocznymi okolicznymi (nie znaczy skrótami)...

?

PF

• Lubię 1