PiotrekF Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2021 Dzisiaj dokończyłem 'inspekcję' ... wnioski : - musowe koszenie trawy bo znów muszą się 'przeciskać' przez ... - ... 'krajobraz porzepaku'... ... okoliczne łąki porastają .... ... kolorową roślinnością.... ale i tak pszczoły 'śmigają' na akację - za tydzień kolejna 'wizytacja' z ... ? PF 1 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2021 ... 'wizytacji' część pierwsza odbyła się .... ... wykoszone .. ... wracające... No i ... 'delikatnie' ...miodobrałem ... jutro kończymy... PF 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 19 Czerwca 2021 Opublikowano 19 Czerwca 2021 17 minut temu, PiotrekF napisał: miodobrałem ... jutro kończymy... A my wciąż walczymy z pierwszym . Na horyzoncie już pojawia się ostatnie, a nam zostało jeszcze kilka dni kręcenia pierwszego . Za to jaki pyyyyszny wyszedł ten spóźniony wiosenno letni ... Palce lizać aż po łokcie Cytuj
PiotrekF Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2021 23 godziny temu, Robi_Robson napisał: A my wciąż walczymy z pierwszym . Na horyzoncie już pojawia się ostatnie, a nam zostało jeszcze kilka dni kręcenia pierwszego . Za to jaki pyyyyszny wyszedł ten spóźniony wiosenno letni ... Palce lizać aż po łokcie Będąc 'młodym' ... i do tego hobbystycznie ... w dwa dni (upalne?) 'dajemy radę' całej pasiece?...: miodobranie + przegląd gniazd ... .. za tydzień czeka nas niestety kolejne .... ramki (gniazdowe WZ + Ostrowskiej) w połowie poszyte a dolna część 'kropi' .... kilka z dzisiejszej 'wizytacji' : ... ...Wam . PF 1 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Opublikowano 10 Lipca 2021 ... byłem dzisiaj i jutro też będę Lipa kończy kwitnienie .... ... popracowałem w ...i przy .... 'broda' nos wąsy PF 1 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Opublikowano 11 Lipca 2021 'Lipowe' miodobranie odbyło się ... PF 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 11 Lipca 2021 Opublikowano 11 Lipca 2021 38 minut temu, PiotrekF napisał: 'Lipowe' miodobranie odbyło się ... PF I jak oceniasz zbiory z lipy po wcześniejszych udanych tygodniach? Cytuj
PiotrekF Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Opublikowano 11 Lipca 2021 Oceniam jako : 'skromne' , b. 'skromne'. Jeśli wolno ... z lipy było jako szóste miodobranie ... nadal jestem pod 'sporym 'zdziwieniem' miodnością tegorocznego sezonu ... nadal PF Cytuj
Krzychu Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 (edytowane) 11 godzin temu, PiotrekF napisał: Oceniam jako : 'skromne' , b. 'skromne'. Jeśli wolno ... z lipy było jako szóste miodobranie ... nadal jestem pod 'sporym 'zdziwieniem' miodnością tegorocznego sezonu ... nadal PF Może po prostu jest to efekt wypracowania pszczół przy jednoczesnym braku nowego pokolenia. U mnie o dziwo w nadstawkach mają tylko odkład z kwietnia i rodzinka wyrojona w maju. Od tych rodzin co brałem nektarowo spadziowy niedawno - one się pokurczyły w sile i nic nie mają teraz. Więc i u mnie raczej skromnie będzie Edytowane 12 Lipca 2021 przez Krzychu Cytuj
PiotrekF Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Opublikowano 12 Lipca 2021 11 godzin temu, Krzychu napisał: Może po prostu jest to efekt wypracowania pszczół przy jednoczesnym braku nowego pokolenia. /.../ A może... ... słabego nektarowania lipy i dość upalnej pogody ???? No raczej taki 'splot zdarzeń' bym obstawiał - na obserwacji opieram się Pozdrawiam P. PF 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 1 godzinę temu, PiotrekF napisał: A może... ... słabego nektarowania lipy i dość upalnej pogody ???? No raczej taki 'splot zdarzeń' bym obstawiał - na obserwacji opieram się Pozdrawiam P. PF Moim zdaniem lipa dobrze nektaruje... Słychać szum pszczół na nich. Lecz rodzinki, które przyniosły najpierw rzepak a potem spadź - po prostu się skurczyły. Jakby trakcie któregoś z tych pożytków matka ograniczyła się w czerwieniu i teraz są tego efekty, że nie ma komu zbierać. Za to faworytem jest odkład (skladaniec) z matką UN, która właśnie doszła do siły i już ma coś w nadstawkach, drugim faworytem z kolei jest rodzinka, która wyroila się w połowie rzepaku - pomimo tego korpus Wielkopolski rzepaku wtedy był, spadzi nie było nic, a teraz lipy przybywa. Zmiennych jest bardzo dużo i matematycznie ciężko to policzyć ale zauważyłem, że właśnie te co na zbierały czegoś po rzepaku to teraz słabo mają z lipą. Cytuj
manio Opublikowano 13 Lipca 2021 Opublikowano 13 Lipca 2021 8 godzin temu, Krzychu napisał: Moim zdaniem lipa dobrze nektaruje... U mnie niestety powtórka ubiegłego roku : niemal codziennie prognozy pokazują deszcz , a u mnie ani kropla nie spadnie. Kwiaty zasychają na drzewach. Chyba nic z tego nie będzie , choć kwitną bardzo obficie. Cytuj
Krzychu Opublikowano 13 Lipca 2021 Opublikowano 13 Lipca 2021 Godzinę temu, manio napisał: U mnie niestety powtórka ubiegłego roku : niemal codziennie prognozy pokazują deszcz , a u mnie ani kropla nie spadnie. Kwiaty zasychają na drzewach. Chyba nic z tego nie będzie , choć kwitną bardzo obficie. Wiesz Manio... Co z tego, że dobrze nektaruje skoro nie mam sił w rodzinach i na dodatek mam ich mało... Gdybym miał rodziny z tamtego roku gdzie była i ilość i duża siła, i tegoroczne warunki to bym na dwa lata się obłowił. A wtedy to mięso musiałem karmić, które i tak wiosny nie doczekało. Niestety zawsze jakiś czynnik nie zagra. Cytuj
PiotrekF Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2021 ? z ostatniej 'wizytacji' .... kilka : PF 3 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2021 ? ... 'zmieniamy' kolor ... PF 3 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 7 Września 2021 Autor Opublikowano 7 Września 2021 ... z innej okolicy (z Niepołomic) i tak całkiem 'luźnie' .... oko smoka ? PF 2 Cytuj
Beeman Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 No supper, tylko jak cos takiego odwirowac? 2 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 11 Października 2021 Autor Opublikowano 11 Października 2021 Jesiennie już ... PF 2 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 16 Października 2021 Autor Opublikowano 16 Października 2021 Wciąż jesiennie ... ... osy nadal nie odpuszczają .... przyglądałem się jak tej 'popędziły kota' PF 1 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 31 Października 2021 Autor Opublikowano 31 Października 2021 ... a wczoraj prawdziwy cel 'odwiedzin' ... a po ... oczywiście kolejna wizytacja ...no pięknie było .... PF 2 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2022 W drugim dniu nowego 2022 byłem .... ok 15,30 .... latały , nieliczne bo nieliczne ale ... i porządki ... ... nie mogłem się powstrzymać ....? : przed i posylwestrowe .... z okna PF 4 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Opublikowano 28 Marca 2022 ? Już koniec 'zimowego snu' ..... 'roboczy' sezon 2022 wczoraj obserwowałem PF 1 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 28 Marca 2022 Opublikowano 28 Marca 2022 Na ostatnim zdjęciu, prawie same szare Cytuj
PiotrekF Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2022 ? w taki kwietniowy dzień na zebranie było mus .... .... oczywiście bocznymi okolicznymi (nie znaczy skrótami)... ? PF 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi