Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a może przetestujesz Robert http://www.pasiekamellifera.com/pl/produkcja-uli sam jestem ciekaw

Nawet chciałem .

Ale zadałem trzy proste pytania  w tym jedno , czy te ule będą kompatybilne z Łysoniowymi i Apikozowymi .

Pozostałych teraz nawet nie pamiętam.

Zapytałem e-mailem , żeby ewentualnie telefonem nie przeszkadzać w pracy .

Odpowiedzi do dziś nie dostałem , a zapytałem na przełomie wiosny i lata .

Do p. Marii jak napiszę , to choćby o północy mi odpisze .

Ale Jej zięć widocznie ma inne podejście do potencjalnych klientów .

Opublikowano

ja bym zadzwonił... mail to mail pewnie maja ich dziesiatki a tel to tel odebrac kiedys musza :)

Opublikowano

Nawet chciałem .

Ale zadałem trzy proste pytania  w tym jedno , czy te ule będą kompatybilne z Łysoniowymi i Apikozowymi .

Pozostałych teraz nawet nie pamiętam.

Zapytałem e-mailem , żeby ewentualnie telefonem nie przeszkadzać w pracy .

Odpowiedzi do dziś nie dostałem , a zapytałem na przełomie wiosny i lata .

Do p. Marii jak napiszę , to choćby o północy mi odpisze .

Ale Jej zięć widocznie ma inne podejście do potencjalnych klientów .

Pasują . Tam gdzie w Warszawie wręgi kupowałem sprzedają. Cięższe od apikoza = więcej materiału. Ładne. Zięć może ma więcej roboty.

Opublikowano

weź Robert chociaż jedną sztukę i zdaj relację bo ja tylko w tym roku miodarkę biorę...  jak są takie jak daro mówi to warto by było się koło nich zakręcić

http://miodowafarma.pl/ule-poliuretanowe/414-korpus-11-duma.html

Na przyszły rok zgłosiłem już zapotrzebowanie na 12 szt od Talara .

Może w 2018 jak dożyję .

Pasują .

Już wiem .

Doczytałem właśnie u tych co handlują wręgami , że pasują do nich .

Ja kupuję wszystkie z poławiaczami pyłku .

Patrzę na te zdjęcie i spokoju mi nie daje co to jest zasuwka w tym pierścieniu nad dennicą ?

Czy to wsuwana płytka strącająca ?

korpus-11-duma.jpg

Wygląda , że ciężko to będzie wysunąć ...

Paznokcie będą połamane .

A jak jeszcze przykitują !

Opublikowano

Już znalazłem inne zdjęcia
palawiacz-pylku-duma.jpg
palawiacz-pylku-duma.jpg
Wszystko jedno jakoś nie podoba mi się to rozwiązanie . Kit zrobi swoje .
Rozwiązanie prawie identyczne jak w Apikozie .
Tylko tam zamiast haczyków są łby wkrętów  .
Po kilku dniach w ulach już trzeba się będzie naszarpać .
A u rodzin mocno kitujących może się okazać , że nie będzie możliwości przesunięcia tej przegrody .

Opublikowano

Ja może się skuszę na 1 szt.dadanta 1/2 tak na próbę.

Dla mnie najlepsze są od Babika, ale w ubiegłym roku miałem problem z farbą odchodzącą z daszków.

Zachowali się więcej niż porządnie, bo wysłali mi gratis 6 nowym daszków a starych nie wzięli :-)

Opublikowano

Ja może się skuszę na 1 szt.dadanta 1/2 tak na próbę.

Dla mnie najlepsze są od Babika, ale w ubiegłym roku miałem problem z farbą odchodzącą z daszków.

Zachowali się więcej niż porządnie, bo wysłali mi gratis 6 nowym daszków a starych nie wzięli :-)

Bożena miała gdzieś identyczną sytuację z całymi ulami .

Tylko nie wiem od jakiego producenta :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jednak najgorsze u Apikoza w dadantach są osiatkowane dennice, które się wyginają. Jak się zatnie plastikowa płytka zamykająca dennicę, to bez ściągania korpusów się jej nie wyciągnie. Stało się nam tak w kilku ulach podczas leczenia na warrozę. W przyszłym roku kupimy dennice od Łysonia i wymienimy również w WLK, bo te pajączki to równie tragiczne rozwiązanie. 

Opublikowano

W wielkopolskich w dennicy są pajączki i też trzeba podnosić korpus, żeby je zatkać/odetkać. Drewniane są ciężkie. U Łysonia styropian jako zasuwka do dennicy sprawdza się bardzo dobrze (nie zacina się).

Opublikowano

W wielkopolskich w dennicy są pajączki i też trzeba podnosić korpus, żeby je zatkać/odetkać. Drewniane są ciężkie. U Łysonia styropian jako zasuwka do dennicy sprawdza się bardzo dobrze (nie zacina się).

W styropianach Łysonia z dennicowymi poławiaczami pyłku mam jedno zastrzeżenie do tych szufladek przykręconych na stałe do zamknięcia tylnego dennicy .

Kiedy pada deszcz , to woda podcieka i ... wpływa do szufladek z pyłkiem.

W jednych mniej w innych więcej w zależności z której strony zacina deszcz.

Robi się breja . Pyłek zniszczony , a i szufladki trzeba dokładnie wymyć i wysuszyć.

Kiedy deszcze i cała sytuacja powtarza się kilkakrotnie w krótkim okresie czasu  , to jest to strasznie irytujące .

Serce boli , że pszczołom zabrałem "pszczeli chlebek" , który uległ zniszczeniu .

Zauważyłem , że po odkręceniu tacek ( dwa wkręty) woda spływa przeważnie po szczelinie pomiędzy tymi elementami i nie moczy już pyłku .

Mam już pomysł jak to zmodyfikować .

Tylną ściankę szufladki wystarczy o kilka mm. od góry wciąć od zewnatrz i wtedy woda już prawdopodobnie pod górę nie wpłynie do szufladki , tylko spłynie tą szczeliną .

Prawdopodobnie "służbowo" czytuje nasze forum pracownik Tomasza Łysonia , więc polecam , żeby poprawiono ten mankament na etapie produkcji uli .

Mały feler , ale feler . :)

Opublikowano

Lepiej to zmodyfikować wg Twoich porad, czy kupić inny poławiacz?

Ja odkręcałem kuwety od pokrywy i było w zasadzie ok.

Tyle , że zamiast jednego ruchu przy wybieraniu pyłku robi się dwa .

Najpierw pokrywa i dopiero kuweta