Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak z nią walczycie? Czy przetapiacie od razu susz a ramki w ogień? Słyszałem  o wymrażaniu i chyba kwasie octowym. Czy są inne sprawdzone metody?

Opublikowano
24 minutes ago, gajowy said:

A jak z nią walczycie? Czy przetapiacie od razu susz a ramki w ogień?

Oczywiscie, 100%. Ja jeszcze zakopuje na dwa metry pod ziemie. 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Beeman napisał:

Oczywiscie, 100%. Ja jeszcze zakopuje na dwa metry pod ziemie. 

A metr nie starczy?  A tak na serio. Własnych doświadczeń z motylicą nie mam. O wymrażaniu i kwasie gdzieś czytałem, natomiast spotkałem się z opinią jednego pszczelarza, że najlepiej robali się pozbywać radykalnie i on tak robi. Nie mi osądzać jakim był fachowcem. Człowiek spotkany raz, ot przypadkowa rozmowa, nie miałem jeszcze wtedy własnych pszczół.  A że miałem kiedyś nauczycielkę od roślin ozdobnych , która twierdziła że roślin z pasożytami się nie leczy tylko wywala ( i tak czyniła czego byłem świadkiem) to i te stwierdzenie dotyczące ramek z motylicą nie wydało mi się bardzo dziwne.

Opublikowano (edytowane)

Wymrozenie samych ramek nie wiele da bo, jajka motylicy sa wszedzie takze na korpusach. Oczywiscie nawet wymrozone ramki i korpusy nie daja zadnej gwarancji reinwazji.  Zawodowi skladuja susz w chlodni i poddaja mrozeniu.  Dla mnie najlatwiej to podanie kwasu octowego co 5 korpusow.  Przy tej metodzie druty powinny byc nierdzewne. 

Edytowane przez Beeman
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ramki z suszem przykryć liśćmi orzecha i ewodii plus w pobliżu kulka naftaliny. Można jeszcze kwiatostany lawendy zalać woda i ustawić na półce w otwartym naczyniu.

Edytowane przez harcerz1020
Opublikowano

Dzięcioła wystarczy dokarmiać 100 metrów od pasieki słoniną. Ule można łatwo i szybko naprawić stosując klej na gorąco, taki do pistoletów.

Po prostu zalewamy nim dziury. Jako szalunek od spodu  sprawdza się blacha, którą po zastygnięciu kleju łatwo odklejamy.

Natomiast w kwestii ramek z suszem oprysk preparatem B401 skutecznie zabezpiecza ramki przed motylicą.

Jako ciekawostkę podam że B 401 skutecznie niszczy też  ćmę bukszpanową (chociaż jest dedykowany do zwalczania inwazji motylicy woskowej).

Opublikowano
3 minuty temu, Gemini napisał:

Jako ciekawostkę podam że B 401 skutecznie niszczy też  ćmę bukszpanową

On niczy ćmy  i motyle np. bielinka kapustnika , białko bakterii Bacillus thuringiensis var. kurstaki . Tańsza wersja prebaratu to Dipel , Biobit ,  LEPINOX® PLUS  . Cena 10 %