lalux5 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Motylica , potrafi jeszcze więcej! Cytuj
gajowy Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 A jak z nią walczycie? Czy przetapiacie od razu susz a ramki w ogień? Słyszałem o wymrażaniu i chyba kwasie octowym. Czy są inne sprawdzone metody? Cytuj
Beeman Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 24 minutes ago, gajowy said: A jak z nią walczycie? Czy przetapiacie od razu susz a ramki w ogień? Oczywiscie, 100%. Ja jeszcze zakopuje na dwa metry pod ziemie. 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 3 minuty temu, Beeman napisał: Oczywiscie, 100%. Ja jeszcze zakopuje na dwa metry pod ziemie. A metr nie starczy? A tak na serio. Własnych doświadczeń z motylicą nie mam. O wymrażaniu i kwasie gdzieś czytałem, natomiast spotkałem się z opinią jednego pszczelarza, że najlepiej robali się pozbywać radykalnie i on tak robi. Nie mi osądzać jakim był fachowcem. Człowiek spotkany raz, ot przypadkowa rozmowa, nie miałem jeszcze wtedy własnych pszczół. A że miałem kiedyś nauczycielkę od roślin ozdobnych , która twierdziła że roślin z pasożytami się nie leczy tylko wywala ( i tak czyniła czego byłem świadkiem) to i te stwierdzenie dotyczące ramek z motylicą nie wydało mi się bardzo dziwne. Cytuj
Beeman Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Wymrozenie samych ramek nie wiele da bo, jajka motylicy sa wszedzie takze na korpusach. Oczywiscie nawet wymrozone ramki i korpusy nie daja zadnej gwarancji reinwazji. Zawodowi skladuja susz w chlodni i poddaja mrozeniu. Dla mnie najlatwiej to podanie kwasu octowego co 5 korpusow. Przy tej metodzie druty powinny byc nierdzewne. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Beeman 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) Ramki z suszem przykryć liśćmi orzecha i ewodii plus w pobliżu kulka naftaliny. Można jeszcze kwiatostany lawendy zalać woda i ustawić na półce w otwartym naczyniu. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez harcerz1020 Cytuj
Gemini Opublikowano 9 Stycznia 2021 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dzięcioła wystarczy dokarmiać 100 metrów od pasieki słoniną. Ule można łatwo i szybko naprawić stosując klej na gorąco, taki do pistoletów. Po prostu zalewamy nim dziury. Jako szalunek od spodu sprawdza się blacha, którą po zastygnięciu kleju łatwo odklejamy. Natomiast w kwestii ramek z suszem oprysk preparatem B401 skutecznie zabezpiecza ramki przed motylicą. Jako ciekawostkę podam że B 401 skutecznie niszczy też ćmę bukszpanową (chociaż jest dedykowany do zwalczania inwazji motylicy woskowej). Cytuj
daro Opublikowano 9 Stycznia 2021 Opublikowano 9 Stycznia 2021 3 minuty temu, Gemini napisał: Jako ciekawostkę podam że B 401 skutecznie niszczy też ćmę bukszpanową On niczy ćmy i motyle np. bielinka kapustnika , białko bakterii Bacillus thuringiensis var. kurstaki . Tańsza wersja prebaratu to Dipel , Biobit , LEPINOX® PLUS . Cena 10 % Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi