gajowy Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Witam, mam pytanie jak w temacie. Gdzieś pisałem już , że używam kleju na bazie wosku pszczelego. Dopóki wosku jest mało a związków stearynopodobnych dużo- klej łatwo zmywa się benzyną ekstrakcyjną. Natomiast mam partię kleju w którym wosk mocno dominuje i zmycie go benzyną nie jest proste, zwłaszcza gdy robię to na zimno. Macie może jakiś sprawdzony patent do usuwania wosku z delikatnych powierzchni? Druga sprawa- dzieci dobrały mi się do schowka z rzeczami pszczelarskimi i upaćkały narzutę na kanapie propolisem. Macie sposób na spieranie propolisu? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam Marcin Cytuj
Xpand Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Nie wiem czy Ci się sprawdzi i o jakie dokładnie delikatne powierzchnie chodzi, ale do wosku pszczelego spróbuj oliwy z oliwek/oleju rzepakowego, a do propolisu spirytus/denaturat lub oliwa z oliwek/olej rzepakowy. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 18 minut temu, Xpand napisał: Nie wiem czy Ci się sprawdzi i o jakie dokładnie delikatne powierzchnie chodzi, ale do wosku pszczelego spróbuj oliwy z oliwek/oleju rzepakowego, a do propolisu spirytus/denaturat lub oliwa z oliwek/olej rzepakowy. Sławek sprawdź , czy nie masz zapchanej pojemnościowo skrzynki priv. bo wiadomości do Ciebie nie wchodzą . ? Cytuj
Xpand Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Masz rację, była przepełniona - już zwolniłem miejsce. Cytuj
manio Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 2 godziny temu, gajowy napisał: patent do usuwania wosku wosk rozpuszcza się nieźle w benzenie, chloroformie, acetonie, trójchloroetylenie, czterochlorku węgla ja stosuję ksylen jeśli nie daje rady benzyna ekstrakcyjna. Na trudniejsze przypadki stosuję taki preparat w aerozolu stosowany du usuwania zanieczyszczeń z pianki poliuretanowej ( castorama) . Propolis jeszcze trudniej. Przed czyszczeniem wymrozić , wtedy łatwiej wykruszyć. Ogólnie trudna sprawa , szczególnie w przypadku grubej kapy bo rozpuści się wsiąknie i będzie gorzej. Przywyknąć , a z czasem się wykruszy - moja rada. 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Takie plamy łatwo usunąć z pomoca nożyczek. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Beeman 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Xpand napisał: i o jakie dokładnie delikatne powierzchnie chodzi, Szkło optyczne, którego nie mogę porysować mechanicznie... więc szorstkie zmywaki odpadają. 35 minut temu, manio napisał: Przywyknąć , a z czasem się wykruszy Pic polega na tym, że plama brudzi ubrania a kolorem nie odróżnia się zbyt od reszty kanapy. Już mam sweter i spodnie do czyszczenia- Wymrażanie- warto spróbować, na smołę działa nieźle. No nic, będę kombinował. Ostrożnie co by z kawałkiem kapy nie usunąć... Cytuj
Sołtys Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Ropą sprobuj ja tak kurtki robocze czyściłem przed praniem że smarów i wszystkiego. Pędzelkiem ropę potem wytrzeć i do pralki... Więc może i tu pomoże... Tyle że smar jest rozpuszczalny w topie, czy propolis? Nie mam pojecia:) najpierw spróbuj na ramce wypropolisowanej, potem na docelowym produkcie:D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi