Peter001 Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 Pojawiła się już kilka dni temu. Małopolskie, okolice Chrzanowa. Na razie pojedyncze kępki w ciepłych kotlinach na dobrej wystawie słonecznej. Nawłoć kwitnąca - można tu zobaczyć. Piszcie jak u was ? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 U mnie jeszcze nie ma , zresztą zależy to też i od gatunku nawłoci , jest kilka gatunków. Przewiduje że dopiero po 10 sierpnia mogą być pierwsze kwiaty. Cytuj
Krzychu Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) Jak robiłem w sobotę miodobranie, to pierwsze już zaczynały kwitnienie. W tamtym roku widziałem sporo pszczół na nawłoci. Pytanie ile tej nawłoci musi w okolicy być żeby mieć z tego miód towarowy? U mnie są to pojedyncze krzaki, a w najlepszym wypadku z dwa poletka po 10-15 arów. Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez Krzychu Cytuj
gajowy Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) Wokół mnie (Sulejówek) kwitną pierwsze kępy, taie zwiastuny. Widzę na nich różne błonkoskrzydłe ale nie pszczoły. Moje dwa ule mają do nich całkiem blisko. Póki co, noszą sporo żółtego i pomarańczowawego pyłku. Czy z nawłoci- nie wiem. Na wsi mam małą plamę nawłoci , na moich 6 uli i 11 sąsiadów raczej zajęcia nie da. I na wsi gdzie trochę chłodniej zawsze, nie zakwitła ani jedna kępa. Na wszelki wypadek, do rzadkiego syropu który daję pszczółom w małych porcjach na pobudzenie, daję trochę naparu z kwiatów nawłoci. Tak co by je wyczulić na kolejny pożytek Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez gajowy Cytuj
Peter001 Opublikowano 30 Lipca 2023 Autor Opublikowano 30 Lipca 2023 (edytowane) Podobne w tym roku. Już pierwsze kwitnące kwiaty zaobserwowałem około tygodnia temu. Jeśli ten trend się utrzyma, to można będzie założyć na niektórych obszarach ciągłość w dostępie pokarmu. Poniżej wykres z wagi podstawionej pod ul, na którym nie było żadnych zmian w zawartości (bez zabierania ramek z miodem, czerwiem, itp). Ciekaw jestem, jak się tam będą sprawy miały w nadchodzącym miesiącu. Edytowane 30 Lipca 2023 przez Peter001 2 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 31 Lipca 2023 Opublikowano 31 Lipca 2023 Wygląda z tego wykresu , że spadki sa niewielkie. Ciągłość pożytków można by jeszcze uściślić oceniając ilość czerwiu w lipcu , czy maleje ilość zaczerwionych ramek czy jest na tym samym poziomie w ulu kontrolnym. 🙂 U mnie też na nawłoci pojawiają się pierwsze kwiatki i zanosi się na to że będzie wcześniejszy sezon nawłociowy i tylko jeszcze potrzebne są odpady deszczu do szczęścia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi