Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedna istotna rzecz - czy są wirówki do pełnych ramek wielkopolskich? Które modele polecacie?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odmiennie jak większość moich przedmówców gospodaruję na 2 rodzajach ramek czyli pełnej gniazdowej wielkopolskiej i połówkach. Specjalnie nie podaję ilu połówkach bo daję ich tyle ile trzeba czasami wystarczy układ 1+3x1/2 a czasami konieczne jest dać 1+6x1/2. Wszystko zależy od pożytku, pogody i linii pszczół jakie użytkujemy.
Zdecydowałem się na połówki między innymi ze względu na ich niewielki ciężar (pasiekę obsługuję sam, bez pomocników i szanuję kręgosłup), elastyczność rozbudowy gniazda jak i całkowitej kubatury ula, zdecydowanie wygodniejsze odsklepianie ramki połówkowej.
Tak na prawdę to trudno mi doszukać się wad tego rozwiązania.

Opublikowano

Jeszcze jedna istotna rzecz - czy są wirówki do pełnych ramek wielkopolskich? Które modele polecacie?

oczywiście że są (zarówno radialne jak i kasetowe) rozmiar obsługiwanej ramki to głównie sprawa średnicy bębna. Producenci podają na jaki typ ramek je przewidzieli. Przy ramce wlkp - zmieścisz je w radialną 600 mm ale ja bym celował w taką minimum 700 mm

Opublikowano

Odmiennie jak większość moich przedmówców gospodaruję na 2 rodzajach ramek czyli pełnej gniazdowej wielkopolskiej i połówkach. Specjalnie nie podaję ilu połówkach bo daję ich tyle ile trzeba czasami wystarczy układ 1+3x1/2 a czasami konieczne jest dać 1+6x1/2. Wszystko zależy od pożytku, pogody i linii pszczół jakie użytkujemy.

Zdecydowałem się na połówki między innymi ze względu na ich niewielki ciężar (pasiekę obsługuję sam, bez pomocników i szanuję kręgosłup), elastyczność rozbudowy gniazda jak i całkowitej kubatury ula, zdecydowanie wygodniejsze odsklepianie ramki połówkowej.

Tak na prawdę to trudno mi doszukać się wad tego rozwiązania.

Ja oprócz 2 w/wym ramek wlkp mam jeszcze w pasiece ramkę 360x190 .

Nie licząc nietypowych ramek w ulach zabytkowych i ozdobnych .

Nie widzę problemów w równoległym używaniu tych trzech typów . Wizualnie sporo się różnią więc pomyłki raczej nie grożą .

Długość ramki zawsze jest taka sama i korpusy (zazwyczaj :)  ) do siebie pasują .

Jedynie ze względu na kręgosłup coraz częściej zastanawiam się nad zrezygnowaniem z pełnej wlkp.

Styropiany i poliuretany w pewnym sensie problem ten zmniejszają .

Opublikowano

Jak masz jedną ramkę, to możesz podmieniać ramki z rodni do miodni (czerw), a matce się daje kolejne pod czerwienie. Łatwiej jest zapobiegać nastrojom rojowym. Dodatkowo odkład łatwiej idzie, bo się bierze trochę czerwiu + miodu i wszystko w jednym systemie.

Ja na razie dojrzałem do tego etapu ,jak poćwiczę, też może się zajmę "wyższą techniką "