RadekPt Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 (edytowane) Witam. Dopiero będę zaczynał swoją przygodę z pszczelarstwem. Planuję zakup dwóch uli jednościennych z sosny wejmutki, takie coś jak poniżej : Moje pytanie brzmi, czy mogę pomalować taki ul ogniem i na to lakier, czy taką technie stosuje się tylko na ulach z boazerii ? Pozdrawiam Edytowane 16 Maja 2023 przez Paweł Nie za bardzo lubimy linkowanie do innych stron , wiec wkleiłem gotowy obraz. Cytuj
Paweł Opublikowano 17 Maja 2023 Opublikowano 17 Maja 2023 Witaj - wydaje mi się, że nie będzie problemu z przeprowadzeniem impregnacji w taki sposób jak chcesz - tylko dobry lakier później na to - powinien wyjść świetny efekt Pochwal się jak wykonasz. Powodzenia Cytuj
michal79 Opublikowano 17 Maja 2023 Opublikowano 17 Maja 2023 (edytowane) Na drewno używam tylko oleju lnianego. Ktoś mi powiedział, że ma być tłoczony na zimno i filtrowany. Są dwie firmy, które coś takiego sprzedają, cenowo lepiej wypada HMF24. Maluję tylko w miejscach przecięcia słojów. I wygląda to spoko. Najstarsze korpusy mam z 2018, z drewna sosnowego. Plusem jest to, że drewno nie rzuca się tak bardzo w oczy. A pszczoła to stworzenie lubiące spokój. Tutaj taka fotka, bo raz na parę lat przeprowadzam małą renowację. Edytowane 17 Maja 2023 przez michal79 2 Cytuj
Beeman Opublikowano 17 Maja 2023 Opublikowano 17 Maja 2023 Ja tak robie jak proponujesz. Tutaj masz zdjecie, rozne opcje. 2 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 18 Maja 2023 Opublikowano 18 Maja 2023 W dniu 15.05.2023 o 22:20, RadekPt napisał(a): Moje pytanie brzmi, czy mogę pomalować taki ul ogniem i na to lakier, czy taką technie stosuje się tylko na ulach z boazerii ? Zawsze przywiązuje dużą uwagę do estetyki uli i o to "żeby były zadbane" i co się kryje pod słowem zadbane ? 🙂 Chyba intuicyjnie wiemy o co chodzi ? Zadbane to takie ule o które pszczelarz dba . Jak ma dbać ? Zależy to od osobowości pszczelarza i jego wrażliwości estetycznej ale podstawa to żeby były konserwowane i naprawiane jak zajdzie taka potrzeba , umyte od czasy do czasu wewnątrz . Chociaż dzisiejsza moda jakby idzie pod prąd , jest moda na przykład na domy z charakterem , czy ule z charakterem i słowo "charakter" polega na przykład żeby meble wykonać sobie ze starych desek z rozebranej wiekowej stodoły , deski popękane nadgryzione słońcem wiatrem wodą , i to niektórzy cenią jako z charakterem . Nawet jest moda na sztuczne postarzanie desek szczotką drucianą , malowane i przecierane papierem ściernym i też to niektórzy sobie cenią taki wg swojej estetyki. I teraz do jakiego stopnia są w stanie zaakceptować takie popękane deski na stole i jednocześnie utrzymać funkcje użytkowe , czyli stół trzeba po posiłku czasami umyć dla higieny i kiedy kończy się ten "charakter" a zaczynają przeważać walory użytkowe do codziennego korzystania z tego stołu. To samo można przenieść i do uli . 😁 Każdy ma jakieś swoje poczucie estetyki , ale do pewnych granic i kiedy ktoś pomyśli , - No dobra dosyć tego "charakteru" trzeba wreszcie naprawić ul , bo pszczoły dziurami wychładzą z każdej strony. Trochę przydługi wywód ale dbajcie o swoje ule . A do Radka , wygląd to jedna sprawa a odpowiednie zabezpieczenie przed warunkami atmosferycznymi to druga . I dalej Twoja decyzja czy zabezpieczasz drewno od wody czy nie ? jak nie to ul posłuży Ci parę lat , pokrzywi popęka i będzie i będzie kłopot jak będzie dbał i zabezpieczał lakierami do drewna to kilkadziesiąt lat . Wybór zależy od Ciebie i jak rozumiesz słowo " charakter" 😀 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi