krzysiek5000 Opublikowano 18 Lipca 2023 Opublikowano 18 Lipca 2023 Witam was drodzy pszczelarze . Niedaleko swojej pasieki ok 2 km,(szkoda Ze tak póżno ) zawuważyłem że rośnie całe kilku hektarowe pole fasolki . Mam do was pytanie czy jeszcze z tej fasolki pszczoły mogą coś zebrać miodu czy jest ona już po skończonej fazie kwitnienia , załączam zdjęcia pod spodem , pozdrawiam. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 19 Lipca 2023 Opublikowano 19 Lipca 2023 Pomijam już sprawę nektarowania i oblotu przez pszczoły , bo to powinieneś zauważyć wzrokowo jak oglądałeś pole fasoli czy jest oblatywana , ale gdyby nawet , to zamierzałeś tam podwiesić bliżej pszczoły ? Dwa kilometry to trochę za mało na podwózkę , ale może nie wrócą trzeba by zrobić próbę z jednym ulem. Cytuj
Krzychu Opublikowano 19 Lipca 2023 Opublikowano 19 Lipca 2023 Niektóre kwiaty jeszcze w pąkach. Niektórzy podobno pozyskują miod fasolowy. Może coś z tego zbiora jak pogoda sprzyja. Wywieź część, część zostaw. To są 2 km więc jeśli część pszczół wróci na stare stanowisko to się rozejdą Cytuj
Nacek Opublikowano 29 Lipca 2023 Opublikowano 29 Lipca 2023 To czy z fasoli będzie miód to zależy od odmiany, szparagowe są nie nektarujące. Z tego co wiem to nektaruje tylko jaś ale pewności nie mam. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi