krzysiek5000 Posted July 18 Share Posted July 18 Witam was drodzy pszczelarze . Niedaleko swojej pasieki ok 2 km,(szkoda Ze tak póżno ) zawuważyłem że rośnie całe kilku hektarowe pole fasolki . Mam do was pytanie czy jeszcze z tej fasolki pszczoły mogą coś zebrać miodu czy jest ona już po skończonej fazie kwitnienia , załączam zdjęcia pod spodem , pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted July 19 Share Posted July 19 Pomijam już sprawę nektarowania i oblotu przez pszczoły , bo to powinieneś zauważyć wzrokowo jak oglądałeś pole fasoli czy jest oblatywana , ale gdyby nawet , to zamierzałeś tam podwiesić bliżej pszczoły ? Dwa kilometry to trochę za mało na podwózkę , ale może nie wrócą trzeba by zrobić próbę z jednym ulem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 19 Share Posted July 19 Niektóre kwiaty jeszcze w pąkach. Niektórzy podobno pozyskują miod fasolowy. Może coś z tego zbiora jak pogoda sprzyja. Wywieź część, część zostaw. To są 2 km więc jeśli część pszczół wróci na stare stanowisko to się rozejdą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted July 29 Share Posted July 29 To czy z fasoli będzie miód to zależy od odmiany, szparagowe są nie nektarujące. Z tego co wiem to nektaruje tylko jaś ale pewności nie mam. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts