Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostało mi trochę miejsca w ogrodzie i pomyślałem o porzeczkach, ale czy można je sadzić teraz, jesienią? Czy lepiej poczekać do wiosny? Chciałbym, żeby dobrze się przyjęły i szybko zaczęły owocować.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zmr napisał(a):

Zostało mi trochę miejsca w ogrodzie i pomyślałem o porzeczkach, ale czy można je sadzić teraz, jesienią? Czy lepiej poczekać do wiosny? Chciałbym, żeby dobrze się przyjęły i szybko zaczęły owocować.

Ja zazwyczaj sadzę wszystko na początku okresu wiosennego, przed ruszeniem wegetacji, żeby było mniejsze ryzyko przemrożenia systemu korzeniowego. Ale ponoć można i teraz.

Edytowane przez michal79
Opublikowano
4 godziny temu, zmr napisał(a):

można je sadzić teraz, jesienią?

Jak wszystkie krzewy i drzewa - jesienią o ustaniu wegetacji . Wiosenne sadzenie jest złe .Przez całą zimę rusza uszkodzony system korzeniowy bez obciążenia liśćmi i skoro wiosna jest już wyzdrowiały .W zeszłym roku 2 letnie sadzonki dały parę owoców  3 letnie dosyć sporo . Nie sadź czarnej w zacienieniu bo nie będzie owocu .

• Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, daro napisał(a):

Nie sadź czarnej w zacienieniu bo nie będzie owocu .

I czarną mocniej przycinać .
Najszybciej się starzeje i wymaga regularnego odmładzania.
Poza tym Cięcie pobudza do krzewienia .
Zamiast 2-3 witek lepiej mieć dorodny krzew z kilkunastoma pędami głównymi .
No chyba , że formy pienne szczepione na złotej porzeczce .
Ale to zupełnie inna bajka .
W formie "na pniu" w zasadzie czarnej się nie praktykuje właśnie ze względu na to , że wymaga regularnego odmładzania pędów .