zmr Posted November 27 Posted November 27 Zostało mi trochę miejsca w ogrodzie i pomyślałem o porzeczkach, ale czy można je sadzić teraz, jesienią? Czy lepiej poczekać do wiosny? Chciałbym, żeby dobrze się przyjęły i szybko zaczęły owocować. Quote
michal79 Posted November 27 Posted November 27 (edited) Godzinę temu, zmr napisał(a): Zostało mi trochę miejsca w ogrodzie i pomyślałem o porzeczkach, ale czy można je sadzić teraz, jesienią? Czy lepiej poczekać do wiosny? Chciałbym, żeby dobrze się przyjęły i szybko zaczęły owocować. Ja zazwyczaj sadzę wszystko na początku okresu wiosennego, przed ruszeniem wegetacji, żeby było mniejsze ryzyko przemrożenia systemu korzeniowego. Ale ponoć można i teraz. Edited November 27 by michal79 Quote
MAQ Posted November 27 Posted November 27 Jesień to najlepszy czas na sadzenie. Dopóki Ziema nie zamarznieta można sadzić. 1 Quote
daro Posted November 27 Posted November 27 4 godziny temu, zmr napisał(a): można je sadzić teraz, jesienią? Jak wszystkie krzewy i drzewa - jesienią o ustaniu wegetacji . Wiosenne sadzenie jest złe .Przez całą zimę rusza uszkodzony system korzeniowy bez obciążenia liśćmi i skoro wiosna jest już wyzdrowiały .W zeszłym roku 2 letnie sadzonki dały parę owoców 3 letnie dosyć sporo . Nie sadź czarnej w zacienieniu bo nie będzie owocu . 1 Quote
Robi_Robson Posted November 27 Posted November 27 3 godziny temu, daro napisał(a): Nie sadź czarnej w zacienieniu bo nie będzie owocu . I czarną mocniej przycinać . Najszybciej się starzeje i wymaga regularnego odmładzania. Poza tym Cięcie pobudza do krzewienia . Zamiast 2-3 witek lepiej mieć dorodny krzew z kilkunastoma pędami głównymi . No chyba , że formy pienne szczepione na złotej porzeczce . Ale to zupełnie inna bajka . W formie "na pniu" w zasadzie czarnej się nie praktykuje właśnie ze względu na to , że wymaga regularnego odmładzania pędów . Quote
Recommended Posts