Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oglądałemna yt, że taki aplikator służy do wykonywania dwóch prac w pasiece.

Pierwsza, to monitorowanie porażenia roztocza varroa destructor poprzez gazowanie określonej liczby pszczół w specjalnym pojemniku z koszykiem.

A druga, to gazowanie pszczół, które sprzedający matki pszczele dodaje do klateczki wysyłkowej.

To widziałem na yt, ale chodzi mi o to, czy to są bezpieczne metody? I czy ktoś z Was je praktykował?

Pytam z czystej ciekawości. Chociaż, jakby był to dobry sposób na określenie ilości dręcza, to bym spróbował tej metody.

gazowanie pszczół_1.jpg

Opublikowano

Temat ciekawy. Wcześniej nie zgłębiałem i tym bardziej nie stosowałem. Obejrzałem jeden film na YT. Metoda wydaje się fajna. W stosunku do flotacji alkoholowej ma tę zaletę, że pszczoły w większości ten zabieg przeżywają. Zastanawia tylko jej skuteczność. I jeśli faktycznie w danym czasie można spowodować spadek roztocza z pszczoły  to aż się by prosiło by stosować to jako zabieg antywarozowy, nie tylko do określenia stopnia porażenia. Dennice z siatki, coś pod siatkę by CO2 nie uciekło, wszak cięższe od powietrza i dwutlenek do ula... 😉.   Zapewne zaraz ktoś to sprawdzi a wielu już sprawdziło. Ciekawe, czy w tym czasie co pszczółki skołowane spadną na dennice nie zaziębi się czerw...

Takie trochę żarty się mnie w nowym roku trzymają...

• Haha 1
Opublikowano

Gdzieś czytałem że to skraca zycie pszczół (i chyba saletra do podkurzacza podobnie) więc nie wiem jak by się to sprawdziło w praktyce.

Opublikowano
10 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

A druga, to gazowanie pszczół, które sprzedający matki pszczele dodaje do klateczki wysyłkowej

To nieprawda . Pszczoły same wchodzą do matki , usypia się matkę przed inseminacją .Pszczół to nie zabija ale postarza . Nie praktykowałem bo po co . Nic się nie stanie podobnie jak michałowe pranie w pralce .

• Haha 3
Opublikowano

Sposób  może i dobry jak dla hobbysty z jednym ulem . 😏 Jak to widzisz przy kilkudziesięciu ulach  w pasiece ?  A rodzinka rodzince nie równa pod wzglądem porażenia w pasiece . 

Opublikowano

to ma służyć tylko do diagnostyki jeśli ktoś ma problemy mentalne z użyciem płynu do spryskiwaczu do szyb podczas płukania 300 pszczół. Może i wygodniejsze bo jednak przy płukaniu w płynie troszkę jest babrania z przelewaniem i cedzeniem. Nie wiem jak teraz ale jakiś rok temu jak animalwet to zaproponował w Polsce to jeden nabój miał chyba wystarczyć na 5 aplikacji. 

Opublikowano
19 godzin temu, gajowy napisał(a):

Ciekawe, czy w tym czasie co pszczółki skołowane spadną na dennice

Oj a jak padnie pszczelarz pod dennice ? Feromon mateczny rozpuszcza się w ankoholu . Mogą zaciućkać matkę .

Opublikowano

Robi się tak transportówkę strzącha młodą pszczołę na wierzch 2 rzędy klateczek  i same wejdą . Tego na TY nie zobaczycie Klateczki na kracie leżą  bez pokrywki

• Lubię 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

Sposób  może i dobry jak dla hobbysty z jednym ulem . 😏 Jak to widzisz przy kilkudziesięciu ulach  w pasiece ?  A rodzinka rodzince nie równa pod wzglądem porażenia w pasiece . 

Rzeczywiście, to jest dobry argument :) 

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 17:58, Turqs napisał(a):

to ma służyć tylko do diagnostyki ...

Widocznie niektórzy wykorzystują do innych zadań. Poniżej film w którym jest to pokazane: